Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Ποιος είναι ο εχθρός;


sklavesΔεν μέμφομαι εκείνους που θέλουν να κυβερνήσουν, αλλά τους άλλους, που είναι ακόμη πιο πρόθυμοι να υποταχθούν.

(Ου τοις άρχειν βουλομένοις μέμφομαι, αλλά τοις υπακούειν ετοιμοτέροις ούσιν.) Θουκυδίδης.
Όταν ο λαός υφίσταται μια τόσο μεγάλη επίθεση, όλοι αναρωτιούνται ποιος είναι ο εχθρός. Τους έχουν απαριθμήσει πολλά άρθρα, μα σ’ αυτό εδώ, θα μείνουμε μόνο σ’ εκείνο που κατά την άποψή μας, δίνει την δύναμη σε όλους τους επίδοξους τυράννους, να επιβάλλουν τις σαδιστικές τάσεις τους.
Οι τύραννοι εντός και εκτός συνόρων, δεν θα μπορούσαν να κάνουν απολύτως τίποτα, αν εμείς, με την σιωπηλή συναίνεση ή και την αδιαφορία μας δεν αφήναμε το πεδίο ανοιχτό. Αν δεν κυριαρχούμαστε από κατώτερα ένστικτα και πάθη τα οποία υποδαυλίζουν οι δυνάστες μας, για να μας μετατρέψουν, ως άλλη μάγισσα Κίρκη, σε γουρούνια. Αν δεν προτιμούσαμε, τη ‘βολή’ μας, από το κοινό συμφέρον. Αν δεν είμαστε ευχαριστημένοι από όποιον μας έδινε άρτο και θεάματα, ξεχνώντας πως ‘ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος’. Αν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ένα βήμα, διακινδυνεύοντας τον τρόπο ζωής μας. Αν η ζωή σήμαινε για μας περισσότερο από τη σιγουριά. Αν η ελευθερία μας ήταν πιο σημαντική από τις κοινωνικές επιταγές.
Με την νοοτροπία της πλειοψηφίας, πολλές φορές η ψήφος, έγινε προϊόν συναλλαγής. Ο λαός ψήφιζε και σε αντάλλαγμα μπορούσε να καταπατήσει δημόσιες εκτάσεις, να μην πληρώνει πρόστιμα για παραβάσεις, να κτίζει αυθαίρετα, να παίρνει επιδοτήσεις χωρίς να τις δικαιούται, ή συντάξεις μαϊμού κλπ.
Βολεμένοι πολίτες, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, που έδιναν την δυνατότητα στον πολιτικό να κάνει τις ρεμούλες τους.
Εχθρός λοιπόν κατά την άποψή μας, είναι και η νοοτροπία μας: Βόλεμα ανταλλασσόμενο με την ψήφο.
Ως αποτέλεσμα η πλήρης καταστροφή.
Άξιος της νηός ο ναύκληρος (ο ναύτης είναι αντάξιος του πλοίου του)
Δηιδάμεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου