Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Κοινοτική έγκριση για τη στέβια. Τα οφέλη για τον Έλληνα καλλιεργητή!

 



Αν και οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την προσδοκία που καλλιεργούμε στον πολύπαθο αγροτικό κόσμο στον οποίο ανήκουμε... το πράσινο φως απο την Ευρώπη για τη στέβια και για την χρήση της πλέον ως γλυκαντική ουσία και όχι ως συμπλήρωμα διατροφής είναι ενα ελπιδοφόρο γεγονός που δίνει μια νέα προοπτική αισιοδοξιας σε όσους σκοπεύουν να ασχοληθούν με την καλλιέργειά της. Για να καταλάβουμε το κέρδος του παραγωγού πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο τι εστί στέβια και σε ποια φάση βρίσκεται ανα τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας.
Δεδομένου οτι η γλυκιά είναι η περισσότερο αρεστή μα και συνάμα απαγορευμένη γεύση τόσο για τους ασθενείς όσο και για όσους και όσες προσέχουν τη σιλουέτα τους, το γεγονός πως το εκχύλισμα της στέβιας είναι περίπου εκατό φορές γλυκύτερο απο την πιο αγαπημένη γλυκαντική ουσία, τη ζάχαρη λέει πολλά.

Απο τη διατροφική της πλευρά αρκεί να φανταστούμε πως σύμφωνα με τους διαιτολόγους η κατανάλωση της ζάχαρης βομβαρδίζει με κούφιες θερμίδες τον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνοντας το γλυκαιμικό δείκτη αλλά και το βάρος μας χωρίς να προσφέρει περεταίρω θρεπτικά συστατικά. Στην περίπτωση όμως του εκχυλίσματος της στέβια ο οργανισμός προσλαμβάνει πέρα απο την υπέροχη γλυκιά γεύση σειρά θρεπτικών ουσιών και βιταμινών που μόνο καλό κάνουν στην υγεία μας. Ποιός να το φανταζόταν πως υπάρχει γλυκαντική που όσο περισσότερο καταναλώνεις και χωρίς μάλλον καμία παρενέργεια τόσο περισσότερα ωφέλιμα στοιχεία προσλαμβάνεις.

Σε κάποιες χώρες η στέβια χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες μολονότι στην Ευρώπη και στην Αμερική εδω και 2 δεκαετίες υπήρξε μια έντονη επιφυλακτικότητα για την κυκλοφορία της. Οι αγκυλώσεις ήταν κυριώς επιστημονικοφανείς αν και οι κακές γλώσσες έκαναν λόγο για συγκεκριμένα συμφέροντα μάλιστα που είχαν την αποκλειστική διάθεση εναλλακτικών χημικών γλυκαντικών όπως η ασπαρτάμη που μάλιστα κατα καιρούς κάποιοι επιστήμονες μίλησαν για παρανέργιες (βέβαια απο ποσότητα που μάλλον είναι αδύνατο να καταναλωθεί ημερησίως απο ένα μέσο καταναλωτη).

Πάντως γεγονός είναι πως μεγάλες εταιρείες των οποίων τα προιόντα βασίζονται στις γλυκαντικές όπως η coca cola, βλέπουν ιδιεταίρως θετικά την ευρύτερη χρήση της στέβια αφού οι πωλήσεις αυτών των εταιρειών πλήττονται κατα καιρούς απο τις εκστρατείες ενάντια στη ζάχαρη(και όχι άδικα ίσως)

Ερχόμενοι στο προκείμενο δηλαδή στο καλλιεργητικό μέρος που αφορά τους ήδη αγρότες ή τους επίδοξους, που ίσως τελικά είναι και περισσότεροι...μπορούμε να πούμε τα εξής

Θεωρητικά η καλλιέργεια της στέβια αποτελεί και μετά τις παραπάνω εξελίξεις σε ευρωπαικό επίπεδο μια απο τις πολλά υποσχόμενες καλλιέργειες με σίγουρα κέρδη που θα εξαρτηθούν απο το πως θα κινηθούν οι πολλές υπο σύσταση εταιτερείες αλλα και απο το πωςοι ίδιοι οι καλλιεργητές θα οργανωθούν.

Οι πειραματικές καλλιέργειες στη χώρα μας έδειξαν σε μικρή κλίμακα πως η Ελλάδα μπορεί να παράξει αρίστης ποιότητος και καλής ποσότητας στέβια.

Υπάρχουν πλέον εξειδικευμένοι γεωπόνοι που μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση για την καλλιέργεια σας.

Η συλλογή γίνεται με μηχανικό τρόπο με μια απλή τροποίηση του μηχανισμού που χρησιμοποιείται εδω και χρόνια για τη συγκομιδή του σπανακιού ακι του βασιλικού.

Ελάτε σε επαφή με καλλιέργητές και ειδικούς που ασχολήθηκαν με το φυτό και εστιάστε στην ποιότητα της παραγωγής. Επιμορφωθείτε όχι μόνο για τις τεχνικές λεπτομέριες του φυτού αλλά κυρίως για όλα αυτά που συνθέτουν πλέον τον επιτυχυμένο αγρότη, που είναι και επιχειρηματίας, που έχει όραμα και μπορεί να φέρει στον εαυτό του και στην κοινωνία αυτό που δεν μπόρεσε να φέρει η πολιτκή....την ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου