Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

 
Ζήστε χωρίς χρήματα,ανταλλάσοντας είδη, ταλέντα και εμπειρίες!
 
Η εποχή της ανταλλαγής αγαθών χωρίς τη μεσολάβηση χρημάτων, επέστρεψε από τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα στην Ιταλία. Από το Τορίνο, στον Βορρά, μέχρι την Κατάνη, στον Νότο, ένας ύπνος κοστίζει ένα βαζάκι μέλι ή ένα παλιό σκέιτμπορντ ή ένα αγαλματάκι νάνου για τον κήπο. Αν πάλι προτιμάτε, μπορείτε να εξασφαλίσετε δωρεάν τον ύπνο σας προσφέροντας ένα γεύμα μαγειρεμένο με τα χεράκια σας, βάφοντας ένα δωμάτιο, τραγουδώντας σε μια γιορτή ή ζωγραφίζοντας έναν τοίχο. Μάλιστα, πολλά από τα 300 πανδοχεία (ξενοδοχεία τύπου bed & breakfast) που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αποφάσισαν να παρατείνουν την προσφορά για όλο τον χρόνο.
Στα πανδοχεία αυτά μπορείτε να πληρώσετε τη φιλοξενία όχι με χρήματα, αλλά με τον καρπό χρόνων ζωής και εμπειρίας που σας έκαναν καλό φωτογράφο, μουσικό ή κηπουρό, μάγειρα με φαντασία ή πεπειραμένο ελαιοχρωματιστή. Ή ακόμη με αντικείμενα άχρηστα για σας, τα οποία όμως αποκτούν ξαφνικά αξία: εκείνο το δώρο από την πεθερά ή από τον πρώην σας που δεν κατάλαβε ποτέ το γούστο σας, τα ρούχα των παιδιών που έχουν πλέον μεγαλώσει, μπορούν να εξασφαλίσουν τον ύπνο σας στο πανδοχείο.

Ξεχάστε λοιπόν τα χαρτονομίσματα, έστω και για μια φορά. Πανδοχείς από το Πιεμόντε ώς τη Σικελία θέλουν αντικείμενα του παρελθόντος, κομμάτια ψυχής, για να ικανοποιήσουν το συλλεκτικό πάθος τους. Σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία, άλλοι ζητούν λάδι ή κονσέρβες, iPod και φωτογραφικές μηχανές, μαθήματα πιάνου ή μαγειρικής, μουσικές παραστάσεις ή τοιχογραφίες, δίσκους βινυλίου και εισιτήρια συναυλιών, κιθάρες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ακόμη και αφρικανικές μάσκες, τραπέζια του πινγκ-πονγκ ή… συντρόφους της Χιονάτης για τον κήπο. Ο ιστότοπος για να πληροφορηθεί κανείς πού μπορεί να περάσει τις διακοπές του χωρίς χρήματα, καθώς και τις επιθυμίες καθενός από τους πανδοχείς βρίσκεται στη διεύθυνση www. settimanadelbaratto.it.

«Θέλουμε να ανταλλάσσουμε όχι μόνο αντικείμενα, αλλά και ικανότητες, ταλέντα, όπως τη συμβουλή ενός συμβούλου επιχειρήσεων ή τη δουλειά ενός υδραυλικού», λέει η Μπάρμπαρα Ροζάτσι, που διευθύνει με τον σύζυγό της ένα bed & breakfast στο Τορίνο και φιλοξένησαν έναν νεαρό, ο οποίος αντί να πληρώσει έβαψε τα γραφεία.

Τα πάρτι ανταλλαγών (τα swap party, όπως τα αποκαλούν στις ΗΠΑ) πολλαπλασιάζονται. Πρόκειται για ανεπίσημες συναντήσεις σε σπίτια όπου πηγαίνει κανείς με αντικείμενα ή ρούχα που θέλει να ανταλλάξει. Αδειάζει έτσι ντουλάπες και αποθήκες και επιστρέφει με κάτι καινούριο και απρόσμενο. Στο μεταξύ αυξάνονται τα καταστήματα ένδυσης όπου μπορεί κανείς να αγοράσει και να πουλήσει ρούχα χωρίς μετρητά, ενώ ακόμη και τα μεγάλα καταστήματα αρχίζουν να δικτυώνονται ανταλλάσσοντας υπηρεσίες για να μειώσουν το κόστος.
«Διότι η άνοδος του αντιπραγματισμού δεν είναι μόνο παιδί της κρίσης, αλλά μια απάντηση στη βάρβαρη κατανάλωση που λαμβάνει χώρα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Επαναφέρει την ανταλλαγή, τη σχέση, την κοινωνική διάσταση στο εμπόριο, στην κατανάλωση. Γίνεται ευκαιρία για δημιουργία σχέσεων, γίνεται δικαιολογία για να συναντηθείς με τους άλλους και να ανταλλάξεις ακόμη και λίγο από τον εαυτό σου», λέει στην ιταλική «Ρεπούμπλικα» ο Βάνι Κοντελούπι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Μοντένα και Ρέτζο.

Πηγή: www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου