Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τροφή όταν πεινάμε

Ακούστε το σώμα σας. Τροφή όταν πεινάμε !
 




Πολλοι άνθρωποι ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν ως αργά αναρωτιούνται για τα παρακάτω:


Πότε είναι η καλύτερη ώρα για να τρώω;

Γιατί το να τρώω κάθε 3-4 ώρες είναι ευεργετικό για μένα;
Τι γίνεται αν δεν μπορώ να φάω το γεύμα μου μέχρι αργά το βράδυ;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν προ-καθορισμένες ώρες για να φάμε για έναν απλό λόγο. Διότι είναι σημαντικό να τρώμε όταν πεινάσουμε.
 Είναι επίσης σημαντικό να τρώμε με μέτρο αποφεύγοντας τις υπερβολές. Οι άνθρωποι με  πολυάσχολη ζωή και χρονοδιαγράμματα, είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσουν ένα καλό πρόγραμμα διατροφής τις σωστές ώρες. Το σώμα μας όμως χρειάζεται καλή διατροφή και είναι ευθύνη μας να βεβαιωθούμε ότι αυτό θα συμβεί είτε είναι στις πέντε, είτε στις δέκα το βράδυ.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές ιδιαίτερα υποβοηθητικές συμβουλές:

1. Να τρώτε κάθε 3-4 ώρες, με όχι περισσότερο από 4 ώρες διαφορά μεταξύ των γευμάτων. Το να τρώτε κάθε 3-4 ώρες θα βοηθήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να κρατηθούν σταθερά. Το σταθερό σάκχαρο στο αίμα βοηθά στην πιο αποτελεσματική καύση θερμίδων.

2. Φάτε κάτι 30 με 45 λεπτά πριν από τη άσκηση  και 45 λεπτά μετά από αυτή. Το σώμα μας χρειάζεται ενέργεια για να κάψει τα λίπη. Τρώγοντας κάτι μικρό (100-200 θερμίδες) πριν από την άσκηση θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για την άσκηση και θα  τροφοδοτήσει το σώμα σας με “καύσιμα”.  Μετά την άσκηση,  οι μύες σας είναι κουρασμένοι “φωνάζουν” για ενέργεια. Δώστε τους κάτι που να περιέχει 70% υδατάνθρακες και 20% πρωτεΐνη  (γύρω στις 200-400 θερμίδες)  Αυτό βοηθά στην ανάκτηση δυνάμεων και αν συνεχίσετε να το εφαρμόζετε θα καταστήσει τις μελλοντικές ασκήσεις σας πιο παραγωγικές.

3. Προσπαθήστε να καταναλώνετε πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες και λίπη φιλικά προς την καρδιά (ψάρι με ωμέγα-3 λιπαρά) σε κάθε γεύμα. Αυτά θα δώσουν στο σώμα σας την ισορροπία που χρειάζεται.

4. Κάθε γεύμα σας πρέπει να περιέχει 400-600 θερμίδες. Το σώμα σας μπορεί να χωνέψει μόνο 500-600 κατ 'ανώτατο όριο κάθε φορά. Δυστυχώς, όταν υπερβάλουμε στην κατανάλωση τροφής, παίρνουμε υπερβολικές θερμίδες που αποθηκεύονται ως λίπος (ακόμα κι αν είναι καλές επιλογές).

Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές, δεν θα έχει σημασία η ώρα που θα φάτε αρκεί αν είναι να φάτε πριν πέσετε για ύπνο να φάτε κάτι ελαφρύ (πχ κρέας χωρίς λίπος και πολλά λαχανικά).  Το σώμα σας χρειάζεται τροφή και δεν έχει τόση σημασία ποια ώρα της ημέρας είναι.  Σε γενικές γραμμές, είμαστε λιγότερο δραστήριοι τη νύχτα και, συνεπώς, θα κάψουμε λιγότερες θερμίδες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώτε το βράδυ. Σημαίνει όμως πως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι τρώμε.

Είναι σημαντικό να τρώμε διαρκώς από λίγο ολόκληρη την ημέρα για να μη μας πιάσει λιγούρα ούτε να αισθανόμαστε πεινασμένοι το βράδυ κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία και αύξηση του σωματικού βάρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου