Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Ο Βενιζέλος αποφασίζει να χτυπήσει την τοκογλυφία

Ο Βενιζέλος αποφασίζει να χτυπήσει την τοκογλυφία

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Η τοκογλυφία υπήρξε, από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους, ενδημικό φαινόμενο ιδιαίτερα εξαπλωμένο σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας. Ιδιαίτερα όμως αναπτύχθηκε σε περιόδους κρίσης. Πριν από ογδόντα χρόνια λοιπόν, στις αρχές της δεκαετίας 1930, το φαινόμενο ήκμασε ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου σημειώθηκαν ακόμη και δολοφονικές απόπειρες. Όποιος δημοσιογράφος τολμούσε να αναφερθεί στο θέμα δεχόταν την επίσκεψη των ενόπλων που είχαν αναλάβει να καλύπτουν τις ανομίες των τοκογλύφων. Τέτοια ανησυχητικά κρούσματα είχαν σημειωθεί στη Βέροια και την Κατερίνη, ενώ στην Ξάνθη ήταν τόσα πολλά τα θύματα της τοκογλυφίας που έφθασαν να συμπήξουν ακόμη και Σύλλογο!
Επισήμως πλέον καταγγελλόταν ότι οι τοκογλύφοι δάνειζαν στα Τρίκαλα με 800%, στη Μυτιλήνη με 300% και στην Ξάνθη με 400%, ενώ πλήθος νέων από τη Φλώρινα αναγκάζονταν να ξενιτευτούν για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ώστε να σωθεί η υποθηκευμένη γη των οικογενειών τους. Η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος καλούσε τους φτωχούς σταφιδοπαραγωγούς σε ένοπλα συλλαλητήρια εναντίον εκείνων που «σας ληστεύουν με την τοκογλυφία» και η Γερουσία έσπευδε να συμπεριλάβει ειδικές διατάξεις στον Αστικό Κώδικα.
Πρωθυπουργός ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα (1929) ίδρυσε την Αγροτική Τράπεζα, λέγοντας στη Βουλή πως μέσω αυτής θα αντιμετωπιζόταν και η τοκογλυφία που μάστιζε τις αγροτικές περιοχές. Προσπαθώντας δε να ανακόψει το κύμα τοκογλυφίας που είχε εμφανιστεί, έγραψε ένα μνημειώδες μήνυμα συμπαράστασης στο Σύλλογο Πολιτών που είχε ιδρυθεί στη Θράκη εναντίον των τοκογλύφων. Καλούσε τους Έλληνες να καταγγέλλουν τα παθήματά τους στη Δικαιοσύνη, στέλνοντας ταυτοχρόνως και εγκύκλιο -μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης- στους δικαστές. Τα πρώτα μηνύματα ήρθαν από το Πλημμελειοδικεία της Λάρισας και του Βόλου, τα οποία άρχισαν να… μοιράζουν ποινές πάνω από ενάμιση χρόνο. Το φαινόμενο δεν εξαφανίσθηκε βεβαίως και έφθασε ακμαίο μέχρι τις ημέρες μας, αλλά τουλάχιστον αναχαιτίσθηκε η ανοδική του πορεία…

πηγή:o μικρος ρωμηος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου