Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Πως να κόψετε τη ζάχαρη σε τρεις εβδομάδες

Ο εθισμός στην ζάχαρη είναι επικίνδυνος για το βάρος
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο εθισμός στην ζάχαρη όχι μόνο είναι επικίνδυνος για το βάρος μας, αλλά αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και στερεί τον οργανισμό μας από ενέργεια.
 
Αν είσαι καλό παιδί θα σου πάρω καραμέλες! Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτή τη φράση; Από την παιδική ηλικία ό,τι περιέχει ζάχαρη μετατρέπεται σε επιβράβευση και όπως επισημαίνει το αμερικανικό περιοδικό Whole Living, αυτός είναι ο βασικός λόγος που εθιζόμαστε σε αυτή. Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνουμε, τόσο χαρούμενοι αισθανόμαστε.
Αυτή είναι η μεγάλη παγίδα. . Η σχέση μας με τη ζάχαρη πρέπει να έρθει σε ισορροπία κι αυτό μπορεί να γίνει σε τρεις εβδομάδες, λένε οι ειδικοί και προτείνουν τον σχετικό οδηγό:
·
Πρώτη εβδομάδα: Ανακαλύπτοντας την κρυμμένη ζάχαρηΓια την πρώτη εβδομάδα δεν χρειάζεται να κόψουμε καμία από τις διατροφικές μας συνήθειες, παρά μόνο να διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά όσων καταναλώνουμε και να ανακαλύψουμε πόση ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες περιέχουν. Η ζαχαρίνη και η φρουκτόζη θεωρούνται επίσης υπεύθυνες για προβλήματα στο συκώτι και αύξηση σε τριγλυκερίδια και χοληστερίνη.
Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες κρατάμε σχολαστικά διατροφικό ημερολόγιο, δίχως να παραλείπουμε τις φυσικές πηγές ζάχαρης όπως φρούτα, φρέσκα λαχανικά, ψωμί, ζυμαρικά, τις αγαπημένες μας καραμέλες και τη ζάχαρη στον καφέ.

·
Δεύτερη εβδομάδα: Προετοιμασία για «αποτοξίνωση» από τη ζάχαρηΣτην διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, οι ειδικοί συστήνουν να προετοιμάσουμε τον οργανισμό μας, μέσω της ισορροπημένης διατροφής, προκειμένου να αποφύγουμε το σοκ, όταν πια στερηθεί τη ζάχαρη.
Φροντίζουμε να τρώμε ένα γεύμα υψηλής διατροφικής αξίας κάθε τρεις – τέσσερις ώρες, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες. Παραλείποντας γεύματα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μειώνονται κι έτσι οδηγούμαστε παρορμητικά να τσιμπήσουμε κάτι γλυκό.
Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα στα γεύματα και τα σνακ μας, όπως καστανό ρύζι, μαύρο ψωμί, φρέσκα λαχανικά, ολόκληρα φρούτα και όχι χυμούς.

·
Τρίτη εβδομάδα: Στοπ στην ζάχαρηΗ Τρίτη εβδομάδα θα είναι και η δυσκολότερη, διότι βγάζουμε τελείως τις τροφές με πρόσθετη ζάχαρη απ’ την διατροφή μας. Όχι ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι, όχι τυποποιημένα τρόφιμα, όχι υποκατάστατα.
Για να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο, αδειάζουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια από όλα τα απαγορευμένα και τα γεμίζουμε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, τυρί και γιαούρτι. Για τις στιγμές αδυναμίας, οι ειδικοί προτείνουν:
1. Αναβάλουμε την κατανάλωση κάθε τροφής για 15 λεπτά, συνήθως η αίσθηση στέρησης κρατάει 14 λεπτά2. Αν δεν περάσει, πίνουμε ένα ποτήρι κρύο νερό3. Τέλος, τρώμε ένα υγιεινό σνακ με ξηρούς καρπούς ή ένα γιαούρτι ή ένα κομμάτι τυρί
Το μυστικό για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την δύσκολη εβδομάδα είναι να κοιμόμαστε καλά, διότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, με την επιθυμία για γλυκό.
Εφόσον τα καταφέρουμε, θα είμαστε έτοιμοι να επαναπροσδιορίσουμε και να οριοθετήσουμε την σχέση μας με την ζάχαρη, δίχως μιζέρια και κατάθλιψη.


πηγή:tovima online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου