Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

«Ο Χριστός είπε στη Μαρία: Βγες από την κουζίνα...»


«Οσοι αρνούνται τις γυναίκες στην ιεροσύνη δεν έχουν καταλάβει τη Βίβλο. Παρερμηνεύουν τις διδαχές του Χριστού» λέει στο «Βήμα» η Μιράντα Θρέλφολ Χολμς, μία από τις πιο διάσημες σήμερα γυναίκες
ιερείς στη Βρετανία. Και εξηγεί: «Ο ίδιος ο Ιησούς κατέρριψε τα στερεότυπα για το φύλοενθαρρύνοντας τη Μαρία από τη Βιθυνία,την αδελφή του Λαζάρου, να βγει από την κουζίνα, να καθήσει δίπλα στους άνδρες μαθητές του και να διδαχθεί μαζί
τουςαντί να παίζει τον παραδοσιακό γυναικείο ρόλο σερβίροντας με την αδελφή της, τη Μάρθα».
Σήμερα η κυρία Χολμς πρωτοστατεί στον αγώνα για να χειροτονούνται οι γυναίκες (και) ως επίσκοποι στην Εκκλησία της Αγγλίας.

Μητέρα δύο παιδιών, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ντάραμ και ιερέας στο παρεκκλήσι του ιδρύματος, η κυρία Χολμς δηλώνει γενικότερα ενοχλημένη από τη θέση των γυναικών στη σύγχρονη δυτική κοινωνία. «Εγώ πιστεύω ότι η συζήτηση για το θέμα της χειροτονίας των γυναικών αντανακλά τις βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις για τις δυνατότητες των γυναικών και το τι συνιστά κατάλληλη “γυναικεία δουλειά”που υπάρχουν ακόμη στην παράδοσή μας. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές τώρα που η συζήτηση επεκτάθηκε στο ζήτημα της χειροτονίας γυναικών επισκόπων» υπογραμμίζει. Η Εκκλησία της Αγγλίας δέχεται γυναίκες ως ιερείς από το 1992. Ωστόσο η αναρρίχησή τους στον βαθμό του επισκόπου απαγορεύεται. Και συνιστά ένα άκρως επίμαχο ζήτημα που προκαλεί έριδες και ρήγματα.

«Τη δουλειά του ιερέα της ενορίας είναι εύκολο για τον κόσμο να την εξετάζει με όρους που σχετίζονται με το φύλο- είναι ένας ρόλος ποιμαντικός,που έχει να κάνει με τη φροντίδα και τη γαλούχηση» εξηγεί η κυρία Χολμς.
«Η δημόσια αντιπαράθεση όμως για το αν μπορούν οι γυναίκες να γίνουν επίσκοποισυνδέεται με τον ρόλο τους στη σημερινή κοινωνία:γυναίκες που καταλαμβάνουν ηγετικές θέσεις,που έχουν όραμα,που μιλούν και παίρνουν θέση σε σημαντικά ζητήματα για τον κόσμο.Ολα αυτά έρχονται σε σύγκρουση με τα παλαιά στερεότυπα».
Πώς θα ξεπεραστούν τα στερεότυπα; «Σταδιακά ξεπερνιούνται,κυρίως μέσω της θαυμάσιας δουλειάς που ήδη κάνουν οι γυναίκες κληρικοί στην Εκκλησία μας.Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να είναι πολύ καλύτερες από τους άνδρες στη δουλειά τους για να θεωρηθούν απλώς ισάξιες». Δυστυχώς όλα αυτά «είναι τόσο παγιωμένα στον πολιτισμό μας που ο κόσμος δεν τα αναγνωρίζει ως προβληματική κατάσταση» μας απαντά. Για πρώτη φορά βρέθηκε αντιμέτωπη με τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών κληρικών όταν σπούδαζε στο Θεολογικό Κολέγιο του Σεντ Τζον στο Ντάραμ. Ως τότε πίστευε ότι το ζήτημα του φύλου δεν θα συνιστούσε τροχοπέδη στις επιδιώξεις της, όποιες και αν ήταν αυτές. «Απλά δεν ήταν κάτι που αποτελούσε μέρος των εμπειριών μου» λέει. Αλλωστε, καθ΄ όλη τη διάρκεια της εφηβείας της και λίγο αργότερα αρνείτο την ύπαρξη του Θεού ή κάποιας ανώτερης δύναμης και τα θέματα της Εκκλησίας δεν την απασχολούσαν.

Οι συγγενείς της, αγνωστικιστές οι ίδιοι, εξεπλάγησαν στο άκουσμα της επιθυμίας της να ακολουθήσει τον δρόμο του Θεού. Και εκείνοι όμως και ο σύζυγός της, τον οποίο γνώρισε στο πανεπιστήμιο, της προσέφεραν «άπλετη ηθική στήριξη» και την ενθάρρυναν στον δύσκολο δρόμο που διάλεξε. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην επιθετικότητα κάποιων ανδρών-μελών της Γενικής Συνόδου, του ανώτατου θεσμικού οργάνου της Εκκλησίας της Αγγλίας. «Οι αντιδράσεις τους με εξέπληξαν και πολλές φορές είναι εξαιρετικά προσβλητικές» τονίζει. «Αλλά είμαι σίγουρη ότι σύντομα θα δούμε στην Αγγλία γυναίκες επισκόπους» λέει.

Ισως η ίδια να είναι μία από αυτές, αν και επισήμως δεν εκφράζει καμία προσωπική φιλοδοξία.

Καλόγεροι, μεσαιωνικές αγορές και κρίση
Σε εποχή οικονομικής κρίσης η Θεολογία και η Ιστορία μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο από ευχές και προσευχές. Παράδειγμα, το τελευταίο βιβλίo της αιδεσιμότατης Μιράντα Θρέλφολ Χολμς: έχει τίτλο «Καλόγεροι και αγορές» («Μonks and Μarkets», εκδόσεις Οxford University Ρress, 2005) και εξετάζει την ύστερη μεσαιωνική μοναστική ιστορία υπό το πρίσμα των οικονομικών σχέσεων του Μεσαίωνα.

Η αιδεσιμότατη Θρέλφολ Χολμς διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, όπου εκτελεί και τα θρησκευτικά της καθήκοντα ως ιερέα στο παρεκκλήσι της σχολής. Είναι κορυφαίο στέλεχος της οργάνωσης WΑΤCΗ (Women and the Church) η οποία προωθεί τη χειροτονία των γυναικών στη Βρετανία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου