Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

ΦΟΒΕΡΑ ΨΑΡΙΑ

Πολύτιμα για την υγεία μας


Π ρ ο β ι ο τ ι κ ά

 
Τα προβιοτικά ορίζονται ως τα ζωντανά μικροβιακά συστατικά τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου. Συνήθως περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς που παράγουν γαλακτικό οξύ.

Η συμβολή των προβιοτικών βακτηρίων στην καλή λειτουργία του εντέρου είναι σημαντική, καθώς συντελούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.


Στο έντερο μας υπάρχουν εκατομμύρια ωφέλιμα βακτήρια τα οποία όταν βρίσκονται σε ισορροπία, τότε η κινητικότητα του εντέρου και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας λειτουργούν φυσιολογικά.


Παρόλα αυτά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής που περιλαμβάνει χρήση αλκοόλ, καπνού, αντιβιοτικών φαρμάκων, τοξικών ουσιών, περιορισμένης πρόσληψης φυτικών ινών και αυξημένου στρες προκαλεί διαταραχή στον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων.


Η ποιότητα της διατροφής και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ουσιών, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και η αυξημένη πρόσληψη αλκοόλ διαταράσσουν την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.


Δεν υπάρχουν σοβαρά αποδεικτικά στοιχεία στη βιβλιογραφία που να δείχνουν ότι η πρόσληψη προβιοτικών ως συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχει μόνιμη αλλαγή στην εντερική χλωρίδα, καθώς με τη διακοπή των συμπληρωμάτων αυτόματα μειώνεται ο αριθμός των βακτηρίων στα κόπρανα. Κατά συνέπεια, για να υπάρχει μόνιμο όφελος από την πρόσληψη συμπληρωμάτων θα πρέπει να προσλαμβάνονται συνεχώς.


Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές από τις θετικές δράσεις των προβιοτικών:


- Συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσανεξίας στην λακτόζη, καθώς μετατρέπουν την λακτόζη σε λακτικό οξύ.


- Συντελούν στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου λόγω της ικανότητας τους να συνδέονται με ετεροκυκλικές αμίνες που είναι καρκινογόνες ουσίες. Μερικές μελέτες δείχνουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου σε άτομα που καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα με ζύμωση όπως το γιαούρτι.


- Προστατεύουν κατά των παθογόνων μικροβίων και συμβάλλουν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος λόγω της αύξησης των λεμφοκυττάρων Τ και της βελτίωσης της διαδικασίας της φαγοκυττάρωσης.


- Βελτιώνουν την απορρόφηση των ιχνοστοιχείων.


- Μειώνουν τα συμπτώματα της κολίτιδας.


Συμπερασματικά, ο οργανισμός μας χρειάζεται την σωστή ποσότητα προβιοτικών, προκειμένου εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του. Για να εξασφαλίσουμε την σωστή λειτουργία του εντέρου μας, είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε άφθονες φυτικές ίνες (από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια), να πίνουμε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα και να είμαστε δραστήριοι στην καθημερινότητα μας.

Πηγή: iatronet