Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια με απλά tips


Ανακουφίστε τα κουρασμένα πόδια με απλά tips

Λόγω της έντονης καθημερινότητας τα πόδια μας είναι τα πρώτα που κουράζονται και καταπονούνται. Για να τα ανακουφίσετε λοιπόν, αλλά και για να αποφύγετε μελλοντικούς τραυματισμούς, να θυμάστε πάντα τα εξής:
  • Μην κάθεστε ποτέ σταυροπόδι
  • Αν δουλεύετε καθιστοί, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά και να περπατάτε
  • Μην φοράτε σφιχτές κάλτσες
  • Μετά από μια κουραστική μέρα, γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και αιθέρια έλαια και μουλιάστε τα πόδια σας μέσα
  • Να αγοράζετε παπούτσια το απόγευμα, όταν τα πόδια σας θα είναι ήδη πρησμένα και δεν θα κάνετε το λάθος να αγοράσετε μικρότερο νούμερο, και πάντα να τα περπατάτε λίγο
  • Όταν ξεκουράζεστε να έχετε τα πόδια σας ανασηκωμένα πιο ψηλά από την καρδιά.

πηγή:queen


Τι έκαναν οι Έλληνες για τον... κόσμο;

Είστε βολεμένοι, είναι μία μόνο από τις φράσεις που χρησιμοποιούν σήμερα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι -πολιτικοί και απλός λαός- για να μας χαρακτηρίσουν! Η κρίση μπορεί να έφερε τα πάνω-κάτω, όμως κανείς από αυτούς δεν πρέπει να ξεχνάει!
Τι;

Αυτά που η Ελλάδα έκανε για τον κόσμο ολόκληρο, προσφέροντας βασικά στοιχεία πολιτισμού και ανθρωπισμού. Κι αν το ερώτημα «Τι έκαναν οι Έλληνες για τον κόσμο» σάς φαίνεται… ρητορικό, ελάτε να δούμε μαζί 10 σημαντικά πράγματα που… ταξίδεψαν από τη χώρα μας σε ολόκληρο τον πλανήτη, για να γίνει καλύτερος!

1. Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1896 στην Αθήνα. Αν και το ελληνικό κράτος αντιμετώπιζε πολλά οικονομικάπροβλήματα, οι Έλληνες κατάφεραν να οργανώσουν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες με μεγάλη επιτυχία. Η μικρή τότε Ελλάδα έστειλε στον κόσμο ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, ενώ αυτή η πρώτη διοργάνωση έβαλε τα θεμέλια για μια διεθνή αθλητική οργάνωση που έμελλε να γίνει η μεγαλύτερη αθλητική γιορτή του πλανήτη!

2. Σύσταση Δικαστηρίων

Η αρχική έννοια σύστασης δικαστηρίου για την απονομή δικαιοσύνης βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία και μάλιστα γινόταν από τους ίδιους τους Ολύμπιους Θεούς, από τους οποίους προϊστορικά πέρασε στην Αρχαία Ελλάδα, αρχικά να απονέμεται από τους βασιλείς και αργότερα ανατέθηκε στα δικαστήρια. Στην αρχαία Αθήνα ονομαστά ποινικά δικαστήρια ήταν η Βουλή του Αρείου Πάγου, το Παλλάδιο, το Δελφίνιο και η Ηλιαία.

3. Θέατρο

Κάθε πόλη στην αρχαία Ελλάδα είχε τουλάχιστον ένα θέατρο. Οι πόλεις-κράτη είχαν μεγάλο ανταγωνισμό μεταξύ τους, παρουσιάζοντας πολλές παραστάσεις εν είδει διαγωνισμού, ενώ η σημασία του θεάτρου ήταν τόσο μεγάλη για τους αρχαίους, αφού άφηναν ακόμη και τους κρατούμενους των φυλακών να παρακολουθούν κάποια έργα. Χτισμένα πάνω σε λόφους, έτσι ώστε να μπορούν οι θεατές να βλέπουν με ευκολία τη σκηνή, το Αρχαίο Θέατρον άφησε το στίγμα του στον πολιτισμό ανά τους αιώνες.

4. Δημοκρατία


Η αθηναϊκή δημοκρατία ήταν το πολιτικό σύστημα που αναπτύχθηκε στην αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Αθήνας και ήταν η πρώτη γνωστή δημοκρατία αλλά και η πιο σημαντική κατά την αρχαιότητα. Το δημοκρατικό πολίτευμα της κλασικής Αθήνας αποτελεί ένα ανεπανάληπτο πρότυπο συμμετοχής του λαού στα κοινά, ενώ η δημοκρατική διακυβέρνηση έφτασε σε βαθμό υποδειγματικού δημοκρατικού πολιτεύματος στα χρόνια του Περικλή, στο λεγόμενο «χρυσό αιώνα».

5. Ντους

Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που είχαν αποχετευτικό σύστημα, ενώ διοχέτευαν τα νερά των υδραγωγείων σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο ντους (που χρησιμοποιείτο από πλούσιους και φτωχούς). Οι ανακαλύψεις στην Πέργαμο αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ενώ οι Ρωμαίοι πήραν την ιδέα αυτή από τους Έλληνες και την εξέλιξαν.

6. Ο αναλογικός υπολογιστής

Πάνω από έναν αιώνα πριν ανακαλύφθηκε ένα »περίεργο» εργαλείο από δύτες στο βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας αστρολάβος; Ήταν ένα αστρονομικό ρολόι; Ή κάτι άλλο; Για πολλά χρόνια, η συστηματική εξέταση του αντικειμένου απέτυχε να φωτίσει τη σκοπιμότητα του περίεργου αυτού μηχανήματος. Όμως, η έρευνα τα τελευταία πενήντα χρόνια έχει ρίξει λίγο φως. Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ασχολείτο με τα αστρονομικά φαινόμενα, λειτουργώντας ως ένας περίπλοκος μηχανικός «υπολογιστής» που παρακολουθούσε και κατέγραφε τους κύκλους του ηλιακού συστήματος.

7. Πίτσα

Οι πίτες με διάφορους γευστικούς συνδυασμούς (ελιές, τυρί και χόρτα) ήταν το αγαπημένο σνακ των αρχαίων, ενώ το πρώτο είδος πίτσας ήταν ο επονομαζόμενος «πλακούς», δηλαδή μία βάση από ψωμί πάνω στην οποία τοποθετούσαν διάφορα βότανα και στη συνέχεια την έψηναν σε καυτές πέτρες.

8. Μαθηματικά

Η Ευκλείδεια Γεωμετρία, το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η Τριγωνομετρία είναι ελληνικά. Και μπορεί όλα αυτά να έχουν φέρει… ανείπωτη δυστυχία σε αμέτρητες γενιές μαθητών, χωρίς αυτές, όμως, τις ανακαλύψεις δεν θα είχαμε την αρχιτεκτονική, ούτε καν την πλοήγηση βρε αδερφέ(!)… και ούτω καθ’ εξής! Ο κατάλογος είναι σχεδόν ατελείωτος.

9. Ο καταπέλτης

Χάρη σε όλα αυτά τα μαθηματικά που αναφέραμε πιο πάνω, οι αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν έναν καταπέλτη που αύξησε το εύρος και τη δύναμη των πυρομαχικών τους. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος καταπέλτης κατασκευάστηκε την εποχή των Καρχηδονίων το 399 π.Χ., ενώ το τόξο εμφανίστηκε ακόμη νωρίτερα, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

10. Η ατμομηχανή

Η πρώτη ατμομηχανή κατασκευάστηκε από τον Ήρωνα, περίφημο Έλληνα μαθηματικό, φυσικό και μηχανικό της αρχαιότητας, που έζησε τον 1ο αι. π.Χ. (κατ’ άλλους τον 1ο αι. μ.Χ.) και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η «αιολόσφαιρα» όπως ονομαζόταν ήταν μία συσκευή που κινούνταν με τη δύναμη του ατμού, ενώ υπήρξε ο πρόδρομος της εφεύρεσης της ατμομηχανής.

Συμπέρασμα: Πολλά από τα πράγματα που οι «προηγμένοι» λαοί απολαμβάνουν σήμερα ως αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας τους ή του σύγχρονου τρόπου ζωής τους προέρχονται από την ανάπτυξη τους κατόπιν της υιοθέτησης προτύπων από τους Έλληνες του παρελθόντος. Είπατε τίποτα;




diadrastiko.blogspot.gr

Συναγερμός για τη νόσο των κλιματιστικών

Προειδοποιητική ανακοίνωση για τη νόσο των λεγεωνάριων εξέδωσε... το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς, όπως επισημαίνεται, μπορεί να παρουσιαστούν ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιασμού του μικροβίου στα δίκτυα διανομής νερού των διαφόρων κτιρίων και ειδικότερα στα κλιματιστικά μηχανήματα.

Το βακτηρίδιο της λεγεωνέλλας (legionella) μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω λεπτότατων σταγονιδίων με μορφή αερολύματος που σχηματίζονται από τα κλιματιστικά μηχανήματα. Η μετάδοση μπορεί να γίνει και με τα σταγονίδια που εκπέμπονται με το ντους, στο τζακούζι ή στο spa, στα συντριβάνια, αλλά και κατά το πλύσιμο των χεριών αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Ωστόσο η προϊσταμένη του τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Σιδηροπούλου, διευκρινίζει στο ΑΜΠΕ ότι δεν υπήρξε μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα ενώ η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από ενημέρωση του υπουργείου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των περιφερειών, για προληπτικούς λόγους.

Επειδή είμαστε πολύ ζεστή χώρα και υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της νόσου, δεδομένων και των συστημάτων κλιματισμού στα ξενοδοχεία, οφείλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να επιστήσουμε την προσοχή του τονίζει χαρακτηριστικά.

Επισημαίνεται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται δύο με δέκα μέρες μετά την μόλυνση ενώ η κλινική εικόνα είναι αυτή της άτυπης πνευμονίας, με εξελισσόμενη ακτινολογική εικόνα και βαρύτητα. Η θνησιμότητα είναι περίπου 15%, αλλά η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης.

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν άτομα άνω των 50 ετών, καπνιστές, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, διαβητικοί, άτομα με νεοπλασίες, μεταμοσχευμένοι, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν τη σωστή λειτουργία των υδραυλικών και κλιματιστικών εγκαταστάσεων, την αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων, την απολύμανση του δικτύου και την αποφυγή διαρροών στον κλιματισμό.

prismanews.gr