Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

Το Μαύρο Αύριο... Έρχεται σύντομα;



 
  • Ένα αφήγημα τρόμου που δεν απέχει πολύ από ένα μελλοντικό ντοκουμέντο…
Γράφει ο Δημήτρης Ιατρόπουλος

*Θαρθεί καιρός που τα λόγια θα κρυφτούνε για τους μεταγενέστερους. Οι άνθρωποι θα κοιτάζονται μεταξύ τους απελπισμένα, λίγο πριν οδηγηθούν στην τελευταία τους «εκδρομή»..

*Θα θυμούνται μέσα τους τι είχαν και τι έχασαν αλλά κι αυτό ακόμα θα φοβούνται να το αφήσουν να περπατήσει πάνω στη μνήμη τους. Γιατί και η μνήμη τους θα ελέγχεται από τα μικρά μεταλλικά κυκλώματα που θα έχουν ράψει στον πήχη τους, για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν το χάπι της τροφής της ημέρας.

*Θαρθεί καιρός που όλα τα χρώματα θα γίνουν ένα, όχι το απόλυτο μαύρο που περιέχει όλο το φως, ούτε το απόλυτο άσπρο που περιέχει όλο το σκοτάδι. Γιατί το μαύρο και το άσπρο δεν είναι χρώματα. Είναι η σύνθεση και η αποσύνθεση του ουράνιου τόξου.

*Το μοναδικό χρώμα που θα περισσέψει και θα μοιράζεται στις ανθρωποστολές, θα είναι ένα ουδέτερο ξεπλυμένο καφετί για να τους θυμίζει καθημερινά τη σχέση τους με το χώμα που θα μπούνε οριστικά, μόλις τελειώσει η υπηρεσία τους σ’ αυτή τη διαδρομή που δεν θα ονομάζεται πια «η ζωή τους», αλλά «η εργασία τους».

*Θαρθεί καιρός που δεν θα υπάρχουν πια αδέλφια, μανάδες, πατεράδες, εξαδέλφια, θείοι και θείες, ανίψια, φίλοι, γείτονες, γνωστοί.. ΄Ολες και όλοι θα ανήκουν στο Μεγάλο Τίποτε του Κεντρικού Υπολογιστή, στο Πρόγραμμα.

*Θα κοιμούνται σε σκοτεινά δωμάτια-κελιά χωρίς παράθυρα. Θα ξυπνάνε και θα παίρνουν το χάπι της ημέρας, θα πίνουν από ελεγχόμενα πλαστικά σκευάσματα ένα ορισμένο υγρό συντήρησης. Και μετά απευθείας στη δουλειά.

*΄Όχι πλέον σε γραφεία, αλλά σε διαδρόμους φορτισμένους με υπόγειο ρεύμα ,όπου θα εκτελούν εκείνες τις δουλειές που δεν μπορεί να κάνει ο υπολογιστής-ρομπότ. Δηλαδή τις απαραίτητες, βαριές υπηρεσίες της αποκατάστασης και της συντήρησης των κτηρίων και των μηχανημάτων.

*Κάποια ώρα προς το βράδυ που θα δείχνουν τα ρολόγια, γιατί μονάχα τα ρολόγια θα δείχνουν το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ, αφού θα εργάζονται μέσα σε σκεπασμένα κτήρια με εισαγωγή οξυγόνου από οπές στις οροφές, τότε λοιπόν θα ακούγεται μια ελαφριά σειρήνα που θα σημαίνει «τέλος εργασίας».

*Θα περνάνε μπροστά από τις κλειδωμένες θύρες, θα βγάζουν την κάρτα τους, θα ανοίγουν οι θύρες μόνο όσο επιτρέπεται να περάσει ένας-ένας, και θα βγαίνουν στο ύπαιθρο.

*Εκεί θα τους περιμένουν τα αυτόματα τρένα, θα ανεβαίνουν μέσα και όρθιοι, στοιβαγμένοι ο ένας πλάι στον άλλο, θα μοιράζονται στις πολυκατοικίες των πέντε και δέκα χιλιάδων ανθρώπων.

*Θα κατεβαίνουν στην συγκεκριμένη στάση και θα φτάνουν έξω από τα μακρόστενα μαυρισμένα κτήρια. Θα ανοίγουν με την κάρτα την πόρτα της εισόδου και θα μοιράζονται με τα ασανσέρ στα δωμάτιά τους.

*Τα δωμάτια τους έχουν απέξω έναν αριθμό, είναι ο δικός τους αριθμός στην κάρτα επιβίωσης που διαθέτουν. Θα μπαίνουν στο δωμάτιο, που θα αποτελείται από ένα κεντρικό χώρο και μια χημική τουαλέτα.

*Νιπτήρας δεν υπάρχει εκεί, ούτε νερό. Η καθαριότητα εξασφαλίζεται με ένα σύντομο λουτρό ειδικών ακτίνων, πριν πάνε να κοιμηθούν. Τα κρεβάτια δεν έχουν σκεπάσματα, το δωμάτιο έχει την απόλυτη θερμοκρασία. Θα βγάζουν το μονόχρωμο καφετί ρούχο, θα ακτινίζονται και θα κοιμούνται.

*Στον ύπνο τους δεν έχουν δικαίωμα να δουν όνειρα. Όταν κάτι τέτοιο θα συμβαίνει, μια αστραπιαία διακοπή του ύπνου θα ειδοποιεί ότι κάποια κύματα ανεξέλεγκτα παρενέβησαν στο Πρόγραμμα Επαναφόρτισης της μνήμης.

*Δεν έχουν να μαρτυρήσουν τίποτε σε κανέναν. Ο εγκέφαλος τους με τα δικά του κύματα θα προδώσει τη μετατροπή και την ακανόνιστη λειτουργία στο Κεντρικό Πρόγραμμα της πολυκατοικίας. Αμέσως ο Υπεύθυνος της Επαναφόρτισης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα ξαναδεί το δικό του δωμάτιο..

*Βέβαια την άλλη μέρα στην «εργασία» ο Επιμελητής του διαδρόμου θα πλησιάσει τον ονειρευμένο και θα τον τσεκάρει μ ένα μηχάνημα που θα περάσει γρήγορα απ τα χέρια του στους κροτάφους. Αν ο ονειρευμένος είναι τυχερός και η βλάβη της Επαναφόρτισης οφείλεται σε αμέλεια του Προγραμματιστή, θα τη γλυτώσει.

*Αν όμως η Επαναφόρτιση λειτούργησε ομαλά και απλώς κάτι συμβαίνει στο δικό του πλέον εγκέφαλο και δεν μπορεί να ξεχάσει ολότελα, τι ήταν και τι ένιωθε, πριν απ την Μεγάλη Αλλαγή, τότε θα οδηγηθεί στον Ειδικό Θάλαμο, θα καθίσει στον μαρμάρινο καναπέ και θ ακούσει απ τον τοίχο την απόφαση του Κεντρικού Έλεγχου, που θα φύγει προς όλες τις εγκαταστάσεις μέσα απ τα μεγάφωνα: «Αριθμός 77777, διαγράφεται..».

*Θα φωνάξει, θα κραυγάσει, θα παλέψει με τον αέρα, δεν υπάρχει άλλος εκεί στο θάλαμο, και σε λίγο θα αρχίσει να νιώθει τη «διαγραφή».

*Ο αέρας θα λιγοστέψει σιγά-σιγά στο θάλαμο, σε λίγο δεν θα μπορεί πια να ανασάνει, θα πνίγεται ολοένα και περισσότερο και λίγο πριν χάσει τις αισθήσεις του οριστικά, αν είναι τυχερός, την ώρα που θα διαλύεται ο εγκέφαλός του, σ’ ένα μονάχα τελευταίο δευτερόλεπτο, ίσως του στείλει κάποιες εικόνες απ το μέχρι τώρα σβησμένο παρελθόν:

*Μια λίμνη, ήρεμη, ανοιξιάτικο πρωί, η γυναίκα του με τα δύο παιδιά του να τρέχουν ανέμελα στις όχθες, αυτός να ξεκουράζεται σε μια σεζ λόνγκ καπνίζοντας ηδονικά το τσιγαράκι του την ώρα που μέσα απ το ανοιχτό σπίτι ακούγεται «Ο Μαγεμένος Αυλός» του Μότσαρτ, ενώ ένα ζευγάρι αγριοπερίστερα περνάει γουργουρίζοντας ερωτευμένο δίπλα του…

ΥΣΤΕΡΟΛΟΓΙΟΝ: Την ώρα που θα ανεβαίνει πια το συμπαντικό του ισοδύναμο στις καινούριες διαστάσεις του, ίσως ακούσει και μια βαθειά φωνή στη μητρική του γλώσσα: «Φταις κι εσύ..Όλοι σας φταίτε, που τους αφήσατε. Που δεν κινηθήκατε όταν έπρεπε. Που δεν ξυπνήσατε νωρίς…»

πηγή:blognews.gr

Από το "δεν έχουμε πετρέλαιο" στο... "κολυμπάμε στο πετρέλαιο"



Πολλά ακούγονται και γράφονται τελευταία για την πετρελαιοπιθανότητα περιοχών της χώρας μας. Αν γυρίσουμε όμως λίγο πίσω, θα δούμε ότι είχε προηγηθεί μια πλήρης απαξίωση της έρευνας υδρογονανθράκων για πάνω από 15 χρόνια. Το θέμα είχε επίσης υποβαθμιστεί και από το σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ.

Σημειώνω μερικές εξαιρέσεις μεταξύ των ελαχίστων: Από το περιοδικό "Ενέργεια", Απρίλιος του 2001, όπου μεταξύ άλλων ο εκδότης του, σε άρθρο με τίτλο "Σε απαξίωση η έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας", έγραφε: "… Η υπόθεση της Έρευνας και εκμετάλλευσης του πετρελαϊκού δυναμικού της Ελλάδας είναι μία εξόχως σοβαρή υπόθεση για ν' αφεθεί στην τύχη της και στις όποιες προθέσεις και σχέδια ελληνικών και ξένων συμφερόντων".

Επίσης από απάντηση του ΥΠΑΝ (19.4.08) σε ερώτηση του βουλευτή Γ. Δραγασάκη με τίτλο "Σε αδιέξοδο έχει οδηγηθεί η έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας" (23.4.08) στην έκθεση της Ειδικής Τεχνικής Επιτροπής για Θέματα Αναζήτησης, Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων (15.01.08), μεταξύ άλλων" αναφερόταν ότι: … επισημαίνεται η ανάγκη για αναθεώρηση της στρατηγικής και των προτεραιοτήτων της έρευνας και της γενικότερης αναδιοργάνωσης του τομέα υδρογονανθράκων".

Στην “Αυγή” επίσης, άρθρα στις 20.12.09 και 21.5.10 με την ίδια θεματολογία, για ν' αναφέρουμε μερικά.

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά και η πολυπόθητη αναθεώρηση της στρατηγικής, αντί να παίρνει σάρκα και οστά, απομακρυνόταν διαρκώς, μια μειοψηφία επιστημόνων, συνδικαλιστικών φορέων, κομμάτων και ΜΜΕ αγωνίζονταν να πείσουν για το αντίθετο, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν είναι "ψωροκώσταινα", ότι πρέπει να διατηρηθεί η ΔΕΠ-ΕΚΥ Α.Ε. (Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου - Έρευνας & Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων) ως αυτόνομη κρατική εταιρεία και να συμμετέχει στις παραχωρήσεις περιοχών, να παραμείνει η έρευνα ως ξεχωριστός κλάδος στα ΕΛΠΕ, ότι οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν και να περάσουμε στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων κ.ά., όλα αυτά φάνταζαν να μη ακούγονται από κανέναν, όταν ξαφνικά τα πάντα άλλαξαν.

Από το η "Ελλάδα δεν έχει πετρέλαιο", γίναμε ξαφνικά Σαουδική Αραβία, αν πιστέψουμε καθηγητές και επιστήμονες που παρελαύνουν σε εκπομπές της τηλεόρασης και που, ας σημειωθεί, μέχρι χθες συνηγορούσαν για το αντίθετο ή κρατούσαν το στόμα τους κλειστό.

Η χώρα μας ήταν και παραμένει η λιγότερο εξερευνημένη χώρα της Μεσογείου σ' ό,τι έχει σχέση με τους υδρογονάνθρακες. Οι έρευνες που έγιναν από τις ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΕΛΠΕ περιορίστηκαν κυρίως στην ξηρά και όχι στη θάλασσα, λόγω κόστους αλλά και προβλημάτων ως προς την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο και αλλού. Απαραίτητη προϋπόθεση για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων είναι η ύπαρξη σεισμικών καταγραφών, η επεξεργασία και η ερμηνεία τους.

Στις περιοχές που προβλέπουν οι διάφοροι "ειδήμονες" ότι υπάρχουν δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ή δεν υπάρχουν καθόλου σεισμικά ή αν υπάρχουν είναι παλαιά με μικρή διακριτική ικανότητα, που δεν έγιναν με σκοπό την ανεύρεση πετρελαίου, αλλά για τη διαλεύκανση άλλων επιστημονικών θεμάτων. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν δικαιολογούν αυτές τις προβλέψεις.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς από πού αντλούν αυτή τη σιγουριά για τα γιγαντιαία κοιτάσματα, τα οποία θα θέλαμε πρώτοι απ' όλους εμείς, που αντιπαλεύουμε χρόνια τώρα τη θεωρία της “ψωροκώσταινας”, να χειροκροτήσουμε. Τα επιστημονικά δεδομένα όμως είναι φτωχά και δεν δικαιολογούν αυτόν τον ενθουσιασμό. Βέβαια στην προσπάθειά τους να πείσουν αναμειγνύουν ινστιτούτα, μελέτες από άλλες περιοχές, ερευνητικές επιτυχίες άλλων μεσογειακών κρατών, αλλά όλα αυτά δεν φτάνουν για να γεμίσουν τη σχεδόν ανυπαρξία στοιχείων για τις περιοχές στις οποίες αναφέρονται. Φτάνουν δε σε ακραίες καταστάσεις υποστηρίζοντας ότι με τα έσοδα θα αποπληρώσουμε το χρέος.

Τι να πιστέψουμε; Ότι η επιθυμία τους για την ανεύρεση πετρελαίου είναι τόσο μεγάλη που επηρέασε τη λογική τους; Ότι η φιλοδοξία τους να καταλάβουν θέσεις στον πολυσυζητημένο φορέα είναι τόσο μεγάλη, ώστε γίνονται άθελά τους όργανα σκοτεινών συμφερόντων;

Τα ΜΜΕ, αξιοποιώντας τις υπερβολές που λέγονται, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και όλο και πιο συχνά ακούμε "να τα βρούμε με τους Τούρκους", "να τα δώσουμε τα πετρέλαια", "να βάλουμε νερό στο κρασί μας".

Είναι τυχαίο που όλη αυτή η καμπάνια παραπληροφόρησης ξετυλίγεται σήμερα που το ΔΝΤ και η ΕΚΤ καθορίζουν τις τύχες της πατρίδας μας; Μήπως η υπεραισιοδοξία για την ανεύρεση μεγάλων κοιτασμάτων τροφοδοτεί μια υποχωρητικότητα -με την προσδοκία υψηλών εσόδων από το πετρέλαιο- σε θέματα εθνικής κυριαρχίας;

Υπάρχει όμως προϊστορία στην εκμετάλλευση του πετρελαίου στη χώρα μας. Είναι γνωστά η καταλήστευση του κοιτάσματος του Πρίνου από την Denison, οι υπερτιμολογήσεις, ο αγώνας για επαναδιαπραγμάτευση της αρχικής σύμβασης, το πώς πέρασε ο Πρίνος στον έλεγχο μιας παρέας "τοπικών" παραγόντων και αργότερα στην πλήρη δικαιοδοσία ενός αμφιλεγόμενου επιχειρηματία, οι ψευδείς ανακοινώσεις για ανεύρεση γιγαντιαίου κοιτάσματος και τα παιχνίδια με τη μετοχή της Regal Oil στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η ποινή για εξαπάτηση των μετόχων από το Χρηματιστήριο, η σκανδαλώδης παράταση της σύμβασης το 2008.

Ξέρουμε ότι πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες ελάχιστα οφέλη έχουν από το πετρέλαιο και ότι σπαράσσονται από πολέμους και εμφύλιες διενέξεις. Ξέρουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο είναι Mη Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας. Γνωρίζουμε ότι είμαστε διαχειριστές ενός πλούτου που ανήκει και στις μελλοντικές γενιές. Οφείλουμε λοιπόν να τον διαχειριστούμε με περίσκεψη, δεν έχουμε το δικαίωμα ούτε να τον καταναλώνουμε αλόγιστα ούτε να τον χαρίζουμε σε εταιρείες και γείτονες.

Ο δρόμος για να οδηγηθούμε σε μια ορθολογική και έντιμη λύση, μια λύση που δεν θα βάζει τα παιδιά μας σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες, είναι να δημιουργήσουμε έναν Φορέα Υδρογονανθράκων επαρκώς και αξιοκρατικά στελεχωμένο. Έναν φορέα που θα ελέγχει τις εταιρείες ως προς την εκπλήρωση των συμφωνηθέντων, που θα προωθεί κανονισμούς ασφαλείας των πετρελαϊκών εργασιών, κανονισμούς προστασίας του περιβάλλοντος, που θα διαμορφώνει στρατηγική και τακτική και σταθμίζοντας τις συνθήκες θα οργανώνει την έρευνα προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Το έργο που καλείται να επιτελέσει ο φορέας είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από ένα ολιγομελές σχήμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που διαρρέουν στον Τύπο. Μεμψιμοιρίες του τύπου "δεν έχουμε χρήματα για κάτι καλύτερο" δεν γίνονται αποδεκτές, καθόσον τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από έναν σωστά στελεχωμένο φορέα θα είναι πολλαπλάσια.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό: ταυτόχρονα διακυβεύονται θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και, το πιο σημαντικό απ' όλα, θέματα εθνικής κυριαρχίας. Αν τα πράγματα εξελιχθούν έτσι, οδηγούμαστε με βεβαιότητα σε ένα χειρότερο αδιέξοδο. Μπορεί να συμφέρει τις πολυεθνικές, αλλά δεν συμφέρει τον λαό μας.
πηγή :blogsnews.gr

Προλήψεις-Δοξασίες



  Η παράδοσή μας είναι γεμάτη από προλήψεις και λαϊκές δοξασίες που συνοδεύουν την πρώτη ημέρα του νέου χρόνου. Οι αντιλήψεις του λαού, σίγουρα δεν πρέπει να αποτελούν οδηγό στην ζωή μας.
  . Το πώς θα τις αντιμετωπίσει ο καθένας, είναι εντελώς προσωπική του υπόθεση! ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!
Ο,τι κάνεις την Πρωτοχρονιά, θα το κάνεις όλο το χρόνο!
  Η δοξασία λέει πως ό,τι μας συμβεί την πρώτη μέρα του χρόνου, θα μας ακολουθεί ολόκληρη τη χρονιά! Για το λόγο αυτό, αποφεύγουμε να δανείσουμε λεφτά, να πληρώσουμε χρέη, να τσακωθούμε με τους αγαπημένους μας, να γκρινιάξουμε ή να μιζεριάσουμε, με το σκεπτικό ότι αν δεν κάνουμε όλα αυτά την πρωτοχρονιά, ίσως να μην μας "καταδιώκουν" για όλον το χρόνο!
Κρεμάστε έξω από το σπίτι σας, αγριοκρεμμύδα!
  Η αγριοκρεμμύδα, πρέπει να κρεμιέται στην εξώπορτα του σπιτιού την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Θεωρείται σύμβολο αναγέννησης και υγείας, αφού συνεχίζει να βγάζει νέα φύλλα, ακόμη κι όταν αν τη βγάλεις από τη γη! Οσο περισσότερα βγάλει, τόσο καλύτερη θα είναι η χρονιά, αφού η αγριοκρεμμύδα θα  έχει μεταδώσει τη ζωτική δύναμή της, στο σπιτικό.
Το περιστέρι που φέρνει υγεία και τύχη
  Το να επισκεφτεί το μπαλκόνι ή την αυλή του σπιτιού ένα περιστέρι την Πρωτοχρονιά, θεωρείται σημάδι υγείας και καλοτυχίας. Αν μάλιστα το περιστέρι μπει μέσα στο σπίτι, τότε οι κάτοικοί του θα πρέπει να νιώσουν ιδιαιτέρως ευλογημένοι για τον νέο χρόνο.
Τι δείχνει ο καιρός της Πρωτοχρονιάς.
  Σε πολλά μέρη της ορεινής κυρίως Ελλάδας, ο καιρός της Πρωτοχρονιάς, ερμηνεύεται ως "σημάδι" από τους ντόπιους. Ο καθαρός ουρανός το ξημέρωνα της 1ης Ιανουαρίου, προμηνύει μια "καθαρή χρονιά", χωρίς ασθένειες. Το χιόνι επίσης, ερμηνεύεται ως "καλό σημάδι" και από αυτήν την λαϊκή αντίληψη πηγάζει η ρήση "άσπρη μέρα, άσπρος χρόνος".
  Στη Βόρεια Ελλάδα, σε κάποια χωριά οι κάτοικοι την νύχτα της Πρωτοχρονιάς, αφήνουν ανοιχτή τη βρύση του χωριού, για "να τρέχει η τύχη, σαν το νερό", ενώ  στη νησιωτική χώρα, θεωρούν θετικό σημάδι να φυσάει βοριάς την πρώτη μέρα του χρόνου.


πηγή :pyles.tv
                           Κ  Α  Λ  Η     Χ  Ρ  Ο  Ν  Ι  Α 


ΓΕΜΑΤΗ ΥΓΕΙΑ,ΕΥΤΥΧΙΑ,ΕΥΗΜΕΡΙΑ