Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Φρούτα και λαχανικά με αντικαρκινικές ιδιότητες.

 

Μπορεί συλλήβδην τα φρούτα και τα λαχανικά να μην προστατεύουν ιδιαίτερα από τον καρκίνο, αλλά μεμονωμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να ασκούν προστατευτική δράση, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα των κλινικών μελετών.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που μεμονωμένα μελετώνται για τις πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητές τους είναι τα εξής:


– Ντομάτες. Περιέχουν ένα συστατικό που λέγεται λυκοπένη (ή λυκοπένιο), το οποίο μελέτες έχουν δείξει πως δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου του προστάτη.
– Κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες (βιταμίνη C, φλαβονοειδή, βήτα καρωτίνη), οι οποίες προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες.
-Φράουλες. Εκτός από βιταμίνη C περιέχουν και ελλαγικό οξύ, το οποίο φαίνεται να αναχαιτίζει τον καρκίνο.
– Κρεμμύδι και σκόρδο. Περιέχουν διάφορες ουσίες που πιστεύεται ότι προστατεύουν από τις κυτταρικές βλάβες και έτσι από τον καρκίνο.
– Μπρόκολο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών. Μελέτες έχουν συσχετίσει τη συστηματική κατανάλωσή τους με μειωμένη συχνότητα καρκίνων της πεπτικής οδού.
– Καρύδια Βραζιλίας. Είναι ένα είδος ξηρού καρπού που παρέχει άφθονο σελήνιο, το οποίο φαίνεται να προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
Πηγή: ygeianews.gr

Τα οικιακά χημικά ενοχοποιούνται για καρκίνο – Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα

 



Τα κοινά χημικά που περιλαμβάνονται στα καθαριστικά, τα καλλυντικά και τα φάρμακα ενδέχεται να προκαλούν καρκίνο, προβλήματα γονιμότητας, διαβήτη και...παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (ΕΕΑ).

Πιο συγκεκριμένα η ΕΕΑ προειδοποιεί ότι τα χημικά προϊόντα που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, γνωστά ως ενδοκρινικοί διαταράκτες, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγάλη προσοχή μέχρι να μάθουμε ποιες είναι οι πραγματικές τους επιπτώσεις.

Ορισμένα τέτοια χημικά έχουν ήδη απαγορευθεί, ωστόσο πολλά ακόμα χρησιμοποιούνται ευρέως.

Η ΕΕΑ πάντως περιορίστηκε σε γενικές προειδοποιήσεις και δεν πρότεινε την απαγόρευση συγκεκριμένων προϊόντων.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, η εκτελεστική διευθύντρια της ΕΕΑ, Jacqueline McGlade, τόνισε: «η επιστημονική έρευνα που συγκεντρώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μας δείχνει ότι οι ενδοκρινικοί διαταράκτες είναι υπαρκτό πρόβλημα, με σοβαρές επιπτώσεις στην άγρια ζωή και πιθανότατα στους ανθρώπους. Θα ήταν συνετό να λάβουμε προληπτικά μέτρα για πολλά από αυτά τα χημικά μέχρι να κατανοήσουμε πλήρως τις επιπτώσεις τους».

Παράλληλα η κ. McGlade απηύθυνε έκκληση στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες χημικών.

Ειδικότερα έκρουσε των κώδωνα του κινδύνου για τους φθαλικούς εστέρες, που βρίσκονται στα φυτοφάρμακα, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά, ακόμα και στα μπιμπερό, τις παραβένες που χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στα αντισυλληπτικά χάπια.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες στην ουσία επηρεάζουν τη λειτουργία του ενδοκρινικού και του ορμονικού συστήματος. Εντοπίζονται σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων, από καλλυντικά μέχρι πλαστικά.

Για δεκαετίες οι επιστήμονες «υποπτεύονταν» ότι τα χημικά αυτά είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

Η έρευνα της ΕΕΑ είναι η πρώτη που εξετάζει όλα τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σχετικά με το θέμα τα τελευταία 15 χρόνια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όντως υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα χημικά αυτά συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες γα καρκίνο του μαστού, πρώιμη εφηβεία, προβλήματα γονιμότητας κ.α.

Άλλες μελέτες ενοχοποιούν τους ενδοκρινικούς διαταράκτες για αυτισμό, προβλήματα συγκέντρωσης και μειωμένη γνωστική λειτουργία στα παιδιά.