Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Oι διακοπές της πρέσβειρας Τίνας στο Παρίσι



Το σκάνδαλο Τίνα Μπιρμπίλη
Ως η πιο ευτυχισμένη Ελληνίδα πρέπει να αισθάνεται η πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και νυν εκπρόσωπος της χώρας στον ΟΟΣΑ στο Παρίσι, κυρία Τίνα Μπιρμπίλη. Την εποχή της οικονομικής κρίσης, που η ανεργία στις γυναίκες αγγίζει το 27,3% σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και 6 στις 10 νεαρές γυναίκες μένουν χωρίς δουλειά, η κυρία Μπιρμπίλη έχει βρει τον επίγειο παράδεισό της στο ρομαντικό Παρίσι απολαμβάνοντας...
ζωή χαρισάμενη, 2.872 χλμ. μακριά από τη μίζερη καθημερινότητα της Αθήνας.

Η άλλοτε στενή συνεργάτις του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος μετά την αποχώρησή της από την υπουργική καρέκλα την τοποθέτησε με fast track διαδικασίες στη θέση του εκπροσώπου της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που έχει έδρα στη γαλλική πρωτεύουσα, μπορεί πλέον να ατενίζει με περίσσια αισιοδοξία και ασφάλεια το μέλλον της ωσότου τουλάχιστον λήξει η θητεία της.

Φυσικά, αυτό που προκαλεί δεν είναι απλώς ο παχυλός μισθός που εισπράττει και ο οποίος υπολογίζεται σε 7.500 ευρώ τον μήνα καθαρά συν 1.000 ευρώ που λαμβάνει για το επίδομα τέκνου, καθότι είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, τη στιγμή που το Ελληνικό Δημόσιο έχει την ευθύνη να καλύπτει τα δίδακτρά του, αλλά και ο τρόπος ζωής που έχει επιλέξει, ο οποίος παραπέμπει περισσότερο σε αιώνια φοιτήτρια που δεν πατάει στα μαθήματά της-παρά σε στέλεχος που εκπροσωπεί τη χώρα της στο εξωτερικό. Στην όμορφη ζωή της κυρίας Μπιρμπίλη η μέρα ξεκινάει στις 9 το πρωί. Είναι η ώρα που ετοιμάζεται για να πάει όχι στο γραφείο της, αλλά στο γυμναστήριο.

Λεωφόρος Victor Hugo, Παρασκευή 09.40. Αντί για ταγέρ, φούστα ή παντελόνι, η εκπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ εμφανίζεται με στενό αθλητικό κολάν, αθλητικά παπούτσια, φούτερ μπλούζα, τζάκετ και μια δερμάτινη σπορ τσάντα ανά χείρας. Εχει μόλις φύγει από το σπίτι της με προορισμό το ελιτίστικο γυμναστήριο «Vit’halles» (η συνδρομή κοστίζει 1.190 ευρώ τον χρόνο), το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια και πάνω στη διαδρομή που ακολουθεί όποτε χρειάζεται για να φτάσει στο γραφείο της επί της οδού 15 Villa Said. Μιλάει ακατάπαυστα στο κινητό της τηλέφωνο - συνήθεια που δεν έχει αποχωριστεί από την εποχή όπου βρισκόταν στην καρέκλα του υπουργείου Περιβάλλοντος και επί καθημερινής βάσης και αρκετά νωρίς το πρωί, γύρω στις 6.30, επισκεπτόταν με την ίδια αμφίεση το γυμναστήριο «Holmes» στο κέντρο της Αθήνας.

Ωρα 11.00. Η κυρία Μπιρμπίλη έχοντας τρέξει περισσότερα από 40 λεπτά και σε υψηλές ταχύτητες πάνω στους ηλεκτρικούς διαδρόμους του «Vit’halles» βγαίνει από το γυμναστήριο και κατευθύνεται όχι στο γραφείο της, αλλά στο σπίτι της.

Ωρα 12.30. Η γραμματέας της κυρίας Μπιρμπίλη ενημερώνει τηλεφωνικά όσους ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν μαζί της ότι δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο γραφείο της και θα είναι σίγουρα εκεί στις 14.45 και για τουλάχιστον δύο ώρες, εξαιτίας μιας συνάντησης που έχει προγραμματιστεί.

Η διαμονή της Ελληνίδας μόνιμης αντιπροσώπου στον ΟΟΣΑ στην πρεσβευτική κατοικία και σε διαμέρισμα 300 τ.μ. σε μια από τις καλύτερες συνοικίες στο Παρίσι, δίπλα στη Champs Elysses, στοιχίζει στον Ελληνα φορολογούμενο 8.000 ευρώ τον μήνα ή αλλιώς 100.000 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό διαμέρισμα στο 4ο όροφο ενός εντυπωσιακού εξαόροφου νεοκλασικού κτιρίου, το οποίο χτίστηκε το 1891. Κύριο χαρακτηριστικό του διαμερίσματος, που παραπέμπει στην τεχνοτροπία και στην αρχιτεκτονική του τέλους του 19ου αιώνα, είναι η παρουσία τζακιών σε όλα τα δωμάτια. Η διακόσμηση όμως δεν έκανε στην κυρία Μπιρμπίλη, με αποτέλεσμα να ζητήσει να της αποσταλεί στο Παρίσι ολόκληρη η οικοσκευή της από το διαμέρισμά της στην Αθήνα, κάτι που κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 4.428 ευρώ.

Φρίξος Δρακοντίδης από το Πρώτο Θέμα, μοντάζ Γρέκι

Αυτά που μπορεί να κάνει το κινητό σου και μέχρι σήμερα αγνοείς!



Τι μπορείς να κάνεις αν σου κλέψουν το κινητό;

Για να μάθεις τον σειριακό αριθμό του κινητού σου (IMEI) σχημάτισε το *#06# στο κινητό σου, χωρίς να το καλέσεις και θα εμφανιστεί ένας αριθμός. Αυτός ο κωδικός είναι μοναδικός σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Σημείωσε τον αριθμό και κράτησέ τον σε ασφαλές μέρος. Αν σου κλέψουν το κινητό θα μπορείς να δώσεις τον αριθμό αυτό στον πάροχό σου και το κινητό σου θα μπλοκαριστέι οριστικά, ακόμη κι αν ο κλέφτης αλλάξει κάρτα SIM.

Είναι πιθανό να μην ξαναβρείς το κινητό σου. Με τον τρόπο όμως αυτό θα ξέρεις ότι σίγουρα κανείς δεν θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ξανά. Αν οι άνθρωποι γνώριζαν την ύπαρξη αυτού του κωδικού, οι κλοπές των κινητών θα ήταν άχρηστες.

Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο είναι: 112. 

• Μπορείς να σχηματίσεις και να καλέσεις τον αριθμό, ακόμη και αν το τηλέφωνό σου είναι μπλοκαρισμένο.

Κλείδωσες τα κλειδιά στο αυτοκίνητο και είσαι μακριά από το σπίτι, όπου βρίσκεται το δεύτερο κλειδί; 

• Κάλεσε το σπίτι και ζήτα από κάποιον να πλησιάσει το δεύτερο κλειδί στο τηλέφωνο και να πατήσει το control, ενώ εσύ κρατάς το κινητό σου σε απόσταση 20εκ. από την πόρτα του αυτοκινήτου. Το αυτοκίνητο ξεκλειδώνει! 

Δοκίμασέ το...

To κινητό σου είναι ξεφόρτιστο; Όλα τα κινητά έχουν μια ρεζέρβα φόρτισης. Σχηματίζοντας το *3370# η ρεζέρβα ενεργοποιείται αυτόματα δίνοντας περίπου 50 % πρόσθετη φόρτιση. 

Ξαναφορτίζοντας το κινητό η ρεζέρβα ξαναγεμίζει για την επόμενη χρήση.

Οι δέκα μεγαλύτερες επιστημονικές απάτες

Στην επιστήμη κυκλοφορεί πολύ χρήμα και συχνά δόξα. Και ενώ αυτό έχει γίνει κίνητρο για εντυπωσιακές ανακαλύψεις και καινοτομίες, έχει επίσης γίνει κίνητρο για αναρίθμητες επιστημονικές απάτες. Ιδού οι 10 μεγαλύτερες από αυτές! 



10. Γιαν Χένρικ Σεν



Ο Γιαν Χένρικ Σεν, ερευνητής στα Εργαστήρια Bell του Νιου Τζέρσι, δημοσίευσε πέντε εργασίες στο περιοδικό "Nature" και εφτά στο "Science" μεταξύ 1998 και 2001 με θέμα τα ηλεκτρονικά. Αν και τα συμπεράσματα του ήταν δυσνόητα, θεωρήθηκε ένας από τους ανερχόμενους αστέρες στο χώρο. 



Το 2002, μια επιτροπή ανακάλυψε ότι, σε τουλάχιστον 16 περιστάσεις, είχε παραποιήσει τα αποτελέσματα του, με αποτέλεσμα τη διαπόμπευση των συνεργατών του και της συντακτικής ομάδας των δύο περιοδικών που είναι τα κορυφαία επιστημονικά έντυπα στον κόσμο. 



Ο Σεν, 32 ετών τότε είπε: «Παραδέχομαι ότι έκανα σοβαρά λάθη στη δουλειά μου, τα οποία και έχω μετανιώσει». Και σύμφωνα με το Nature συμπλήρωσε ότι «τα φαινόμενα που έχουν αναφερθεί είναι αληθινά, συναρπαστικά και αξίζουν ερευνητικού ενδιαφέροντος». Δεν δήλωσε τίποτα άλλο. 



9. Ο Γίγαντας του Κάρντιφ



Ο "Γίγαντας του Κάρντιφ", είναι μια από τις μεγαλύτερες φάρσες στην αμερικάνικη ιστορία. Ηταν το απολίθωμα ενός άντρα τριών μέτρων που ανακαλύφθηκε το 1869 σε ένα πηγάδι στη Νέα Υόρκη. Όπως αποδείχτηκε αργότερα, το άγαλμα ήταν κατασκευή ενός Νεοϋορκέζου, ονόματι Τζορτζ Χαλ, που θέλησε με αυτό τον τρόπο να επικρίνει έναν φονταμενταλιστή ιερέα, τον αιδεσιμότατο Τέρκ, που πίστευε ότι η Βίβλος μιλάει για κυριολεκτικούς γίγαντες επί γης. 



Το απολίθωμα έγινε τόσο διάσημο που ο κωμικός της εποχής Φινέας Μπάρνουμ πρόσφερε 60 χιλιάδες για να το νοικιάσει για τρεις μήνες καταλήγωντας τελικά να κάνει μια δική του ρέπλικα. Ο "Γίγαντας του Κάρντιφ" είναι και ο ήρωας του Μαρκ Τουέιν στο "A Ghost Story", όπου είναι τόσο μπερδεμένος που κυνηγά τη ρέπλικα του Μπάρνουμ. 



8. Η μηχανή αέναης κίνησης



Αυτοκίνητα που κινούνται με νερό, μηχανές σύντηξης που παράγουν ενέργεια είναι μερικά μόνο από τα σύγχρονα όνειρα των επιστημόνων. Και έχουν μακρά ιστορία. Ο Τσάρλς Ρεντχέφερ συγκέντρωσε μεγάλα χρηματικά ποσά για να κατασκευάσει μια μηχανή αέναης κίνησης και το 1813 την πήρε μαζί του στη Νέα Υόρκη, όπου και την παρουσίασε σε έκθεση αντί ενός δολαρίου το άτομο. 



Και ενώ όλα έδειχναν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ανθρώπινη ιστορία, μια ομάδα σκεπτικιστών προσέφερε χρήματα στον Ρεντχέφερ για να αποδείξει το αντίθετο. Όταν αφαίρεσαν μερικά κομμάτια από την ξύλινη επένδυση της μηχανής βρήκαν ένα ιμάντα που οδηγούσε σε μια σοφίτα. Εκεί βρισκόταν ένας άντρας που γυρνούσε τη μηχανή με το ένα χέρι και με το άλλο έτρωγε μια φρατζόλα ψωμί για ενέργεια. 



7. Οι πέτρες του ψέμματος



Το 1726, ο Γιόχαν Μπέρινγκερ από το Βούρτσμπουργκ της Γερμανίας, δημοσίευσε ένα λεύκωμα με απολιθώματα που βρέθηκαν στα περίχωρα της πόλης. Ανάμεσα στα απολιθώματα ήταν σαύρες, πουλιά, αράχνες στον ιστό τους και βάτραχοι σε ώρα αναπαραγωγής. Λίγο αργότερα βρέθηκαν και άλλα απολιθώματα με τα κεφαλαία γράμματα YHVH, που σημαίνουν θεός (Γιαχβέ) στα εβραϊκά. Η ανακάλυψη των τελευταίων τον έπεισε για τη ζωογόνο δύναμη της ανόργανης φύση κάτι που δημοσίευσε και στο βιβλίο του. 



Στην πραγματικότητα ήταν μια φάρσα των συναδέλφων του Μπέρινγκερ που οδήγησε στην απόλυση τους. Ο μύθος λέει ότι ο Μπέρινγκερ πτώχευσε προσπαθώντας να αγοράσει πίσω όλα τα αντίγραφα του βιβλίου του. 



6. Η φυλή των Τασαντέι



Το 1971, ο υπουργός της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, Μανουέλ Ελιζάντε, ανακάλυψε μια φυλή ανθρώπων με πολιτισμό της λίθινης εποχής στη νήσο Μιντανάο. Η φυλή είχε τη δική της γλώσσα, χρησιμοποιούσε λίθινα εργαλεία και εμφάνιζε μια πληθώρα χαρακτηριστικών της περιόδου. Η ανακάλυψη έκανε το γύρω του κόσμου, ήταν πρωτοσέλιδο στο "National Geographic" και το θέμα ενός βιβλίου που σύντομα έγινε bestseller. Όταν οι ανθρωπολόγοι ζήτησαν να επισκεφτούν την τοποθεσία, ο πρόεδρος Φέρντιναρντ Μάρκος ανακήρυξε την περιοχή εθνικό δρυμό και την απέκλεισε από επισκέπτες. 



Με την αλλαγή του καθεστώτος το 1986, δύο δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το σημείο και βρήκαν ότι οι Τασαντέι στην πραγματικότητα ζούσαν σε σπίτια, είχαν ανταλλαγές με τοπικούς αγρότες και φορούσαν τζιν και μπλουζάκια. Ο Ελιζάντε έφυγε από τις Φιλιππίνες το 1983 με εκατομμύρια δολάρια από ένα ίδρυμα που στήθηκε για την προστασία των Τασαντέι. 



5. Σινίτσι Φουτζιμούρα



Παρά το ότι ήταν αυτοδίδακτος, ο Σινίτσι Φουτζιμούρα ήταν ο κορυφαίος αρχαιολόγος στην Ιαπωνία. Το 1981 ανακάλυψε μια σειρά απολιθώματα ηλικίας 40 χιλιάδων ετών, μια ανακάλυψη που ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για την καριέρα του. Στα επόμενα χρόνια, συνέχισε τις ανακαλύψεις αντικειμένων που διεύρυναν την προϊστορία της Ιαπωνία. 



Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, τον Οκτώβριο του 2000, έφερε στο φως μια σειρά τεχνουργημάτων που χρονολογήθηκαν στα 600 χιλιάδες χρόνια π.Χ., τα αρχαιότερα, δηλαδή, ίχνη πολιτισμού στον κόσμο. Δεκαπέντε περίπου μέρες μετά, η εφημερίδα "Mainichi Shimbun" δημοσίευσε τρεις φωτογραφίες του που τον έδειχνα να σκάβει τρύπες και να θάβει τα αντικείμενα που αργότερα θα ανακάλυπτε. Με το κεφάλι σκυμμένο δήλωσε αργότερα: «Με έβαλε ο διάολος στον πειρασμό». 



4. Ζωή στο φεγγάρι



Τον Αύγουστο του 1835….. μια σειρά άρθρων στο έντυπο "New York Sun", έκανε λόγω για νοήμονα ζωή στο φεγγάρι. Ο υπογράφων, Σερ Τζον Χέρσελ, περιέγραψε δάση, θάλασσες, πυραμίδες, αγέλες Βισόνων να περιφέρονται στα πεδινά και μπλε μονόκερους στις κορυφές των λόγων. 



Το περίεργο στην υπόθεση δεν είναι οι κατασκευασμένες παρατηρήσεις αλλά το ότι ο Χέρσελ ούτε είχε ποτέ παρατηρήσει ζωή στο φεγγάρι ούτε γνώριζε για τις δημοσιεύσεις.



Ήταν απλώς μια φάρσα αγνώστων ενώ το έντυπο συνέχιζε να δημοσιεύει άρθρα με το όνομα του για πολύ καιρό πριν αντιληφθεί τι συμβαίνει. 



3. Κάμερερ εναντίον Δαρβίνου



Πριν εδραιωθεί στη επιστημονική κοινότητα η θεωρία της εξέλιξης, διάφοροι επιστήμονες συνέχιζαν να πιστεύουν στις ιδέες του Λαμάρκ που υποστήριζαν την κληρονόμηση επίκτητων χαρακτήρων. Ένας από αυτούς, ο αυστριακός Πολ Κάμερερ σχεδίασε ένα πείραμα με σκοπό να αποδείξει τις ιδέες του Λαμάρκ. Για τα πειράματα του χρησιμοποίησε φρύνους. 



Οι περισσότεροι φρύνοι ζευγαρώνουν στο νερό και έχουν μαύρα φυμάτια στα πίσω πόδια που τους βοηθούν να συγκρατούνται κατά την αναπαραγωγή.. Ένα συγκεκριμένο είδος (Alytes sp.) όμως ζευγαρώνει στην ξηρά και ως αποτέλεσμα δεν έχει τα φυμάτια. Ο Κάμερερ πίστευε ότι αν εξαναγκάσει τους φρύνους αυτούς να ζευγαρώσουν στο νερό θα βγάλουν φυμάτια. 



Μετά από πολλές διασταυρώσεις σε τεχνητές δεξαμενές ανακοίνωσε την επιτυχία των πειραμάτων του και παρουσίασε μια ομάδα από φρύνους του συγκεκριμένου είδους με μαύρα φυμάτια στα πόδια τους. Έξι χρόνια μετά, το 1926, ο Γλάντγουιν Νόμπλ επανέλαβε τα πειράματα του Κάμερερ και διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα τα μαύρα φυμάτια ήταν μελάνι. Ο Κάμερερ διασύρθηκε και τελικά αυτοκτόνησε μερικές μέρες μετά. 



2. Η υπόθεση Σόκαλ



Η υπόθεση Σόκαλ είναι μια σχετικά πρόσφατη φάρσα που έχει αφήσει το στίγμα της στις σύγχρονη επιστήμη. Το 1996 0 φυσικός Αλαν Σόκαλ κατέθεσε προ δημοσίευση μια επιστημονική εργασία με σκοπό να ξεμπροστιάσει τις πολιτικές και ιδεολογικές προκαταλήψεις των επιστημονικών περιοδικό. Η εργασία του με τίτλο “Transgressing the Boundaries: Towards a Transformative Hermeneutics of Quantum Gravity”, ήταν ένα κείμενο γεμάτο ανοησίες καμουφλαρισμενο με πομπώδεις λέξεις που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science Wars” την ίδια χρονιά. 



Περιγράφοντας την ίδια του την εργασία ο Σόκαλ είπε ότι «ήταν ένα συνονθύλευμα αριστερίζουσας φρασεολογίας, παιδιάστικων αναφορών, μεγαλόσχημων ρητών και απόλυτης βλακείας». Για να καλύψει και τα νώτα αποκάλυψε τη φάρσα την ίδια μέρα με δημοσίευση σε ένα άλλο περιοδικό για να ακολουθήσει μια έντονη συζήτηση για την ακαδημαϊκή ηθική. 



Κάτι αντίστοιχο είναι και το περίφημο Rooter Paper, του 2005, που συντάχθηκε με κολλάζ τυχαίων αποσπασμάτων από υπολογιστή και τελικά κατάφερε να γίνει δεκτό σε ένα επιστημονικό συνέδριο. 



1. Ο άνθρωπος του Πίλτνταουν



Ο άνθρωπος του Πίλτνταουν είναι μια διάσημη φάρσα στην ανθρωπολογία. Κομμάτια ενός κρανίου που βρέθηκαν το 1912, θεωρήθηκα τα απολιθωμένα απομεινάρια μιας πρώιμης μορφής ανθρώπου.



Το δείγμα ταξινομήθηκε με το λατινικό όνομα "Eoanthropus dawsoni" και υποτίθεται ότι αντιπροσώπευε μια ενδιάμεση μορφή μεταξύ ουρακοτάγκου και ανθρώπου. 



Τελικά, αποδείχτηκε ότι τα απολιθωμένα οστά ήταν όντως μια σιαγώνα ουρακοτάγκου και το κρανίο ενός ανθρώπου θαμμένα μαζί. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι χρειάστηκαν σαράντα χρόνια για να γίνει αυτό!