Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Ευτυχές το νέο μνημόνιο



Το δίλλημα «Μνημόνιο ή αντιμνημόνιο» είναι άνευ αντικειμένου. Το μνημόνιο είναι σαφώς μία  ευλογία για τον τόπο και οι πολίτες πρέπει να είναι ευτυχισμένοι για αυτό που τους συνέβη.

Θα μπορούσα να αναφερθώ στην διαμορφωθείσα κατάσταση από την δική μου εμπειρία. Να πω δηλαδή ότι τον τελευταίο χρόνο είχα την χαρά να αποκτήσω και εγώ και η σύντροφός μου πάρα πολύ χρόνο, τον οποίο τον χαραμίζαμε πριν σε κάτι που μας σκλάβωνε. Στην δουλειά. Ενώ
τώρα αποδεσμευμένοι από τα δεσμά της εργασίας μπορούμε να απολαύσουμε την ζωή, να ξυπνάμε ότι ώρα θέλουμε, να έχουμε χάσει κιλά από τον περιορισμό του φαγητού, να έχουμε την δυνατότητα να φιλοσοφούμε…Ακόμα θα μπορούσα να πω ότι πλέον κάνουμε τις βόλτες μας στις αγορές χωρίς    να αισθανόμαστε μειονεκτικά που δεν έχουμε λεφτά για αγορές. Και αυτό γιατί τώρα πια τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά.Ακόμα και ψυχολογικά το μνημόνιο μας έχει κάνει καλό. Βλέπουμε για παράδειγμα τους μικροεπιχειρηματίες να κλείνουν τις δουλειές τους και αισθανόμαστε την χαρά της εκδίκησης. Επιτέλους και αυτοί ήρθαν στην χειρότερη κατάσταση, αυτήν που βρισκόμαστε και εμείς.Την ίδια χαρά νιώθουμε όταν βλέπουμε να κόβονται τα δώρα, τα επιδόματα, να «κουρεύονται» οι μισθοί, να βουλιάζουμε όλοι μαζί.   Όμως σε αυτό το κείμενο δεν θέλω να γράψω για τον εαυτό μου. Θέλω να υπερασπιστώ το μνημόνιο με βάση το εθνικό καλό, με βάση το σύνολο του ελληνικού λαού.
   Είναι πράγματι μία μεγάλη επιτυχία να έχεις την δυνατότητα να κηρύξεις πτώχευση ή να χρησιμοποιήσεις αυτήν την δυνατότητα για να «πείσεις» τους εταίρους να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί και αυτήν την δυνατότητα να την μετατρέπεις σε ενυπόθηκα δάνεια.
   Ώστε όταν θα κηρύξεις την πτώχευση να μην χάσουν οι τράπεζες και οι περίφημες αγορές, αλλά το ελληνικό δημόσιο.   Γιατί η στάση πληρωμών κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα κηρυχθεί.   Αυτό που έκανε η Ελλάδα το περιέγραψε ένας οικονομολόγος (δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομα του) λέγοντας ότι ήταν σαν να είχαμε δανειστεί λεφτά από την γιαγιά μας και ανταλλάξαμε αυτό το δάνειο με δάνειο από την μαφία.   Σαφώς και το μνημόνιο είναι ευτυχία για τον τόπο. Η ανεργία έχει ρυθμούς ανάπτυξης πρωτόγνωρους για τα τελευταία χρόνια. Οι εργαζόμενοι πλέον δεν είναι άβουλα όντα που δέχονται οι μισθοί τους να καθορίζονται από τους εργατοπατέρες αλλά θεωρούνται άξιοι και ικανοί να διαπραγματεύονται μόνοι τους τους μισθούς τους.

   Κάτι αναχρονιστικές αηδίες, όπως δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματα αδείας, επιτέλους μπαίνουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
  Επίσης, επιτέλους, δίνουμε στην τρίτη ηλικία την αξία που πραγματικά έχει. Είναι προσβολή να θεωρούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πλέον απόμαχοι της ζωής. Με το νέο ασφαλιστικό (και θα διορθωθεί ακόμα περισσότερο εφέτος) πλέον οι ηλικιωμένοι θα μπορούν να αποδεικνύουν δουλεύοντας ότι δεν είναι ανίκανοι.  Άσε που εργαζόμενοι μέχρι την τελευταία τους πνοή δεν θα περάσουν αυτό το μαρτύριο που είχαν υποστεί οι προηγούμενες γενιές. Έβγαιναν στην σύνταξη και ξαφνικά είχαν τόσο χρόνο που δεν ήξεραν τι να τον κάνουν. Και τους έπιανε ψυχοπλάκωμα.   Φυσικά, έχουν και την ευτυχία, να μην μπλέξουν με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας περιμένοντας 1-2 χρόνια μέχρι να βγει η σύνταξή τους.

  Με το μνημόνιο λοιπόν, τέλος η γραφειοκρατία
.

  Και το σημαντικότερο όλων. Επιτέλους η χώρα μας θα μπορεί να συγκριθεί με τις τριτοκοσμικές χώρες, με αρκετές ελπίδες οι μισθοί να είναι στο μέσο όρο των χωρών αυτών. Αφού αποτύχαμε στον στόχο να συγκλίνουν οι μισθοί μας με το μέσο όρο της Ε.Ε. θα πετύχουμε να συγκλίνουν οι μισθοί μας με το μέσο όρο του τρίτου κόσμου.   Όταν από την αποτυχία φτάνουμε στην επιτυχία πώς να μην είμαστε ευτυχείς…
   Η αλήθεια είναι ότι έχω άπειρα επιχειρήματα για να υπερασπιστώ το μνημόνιο. Αλλά αυτά δεν χρειάζονται όταν η καθημερινή εικόνα μιλάει μόνη της.   Οι πολίτες αυτής της χώρας περπατούν στους δρόμους ευδιάθετοι. Και αισιόδοξοι.
 πηγή: protagοn

Μόνο ένα κτήνος μπορεί να συνιστά στους φτωχούς να κάνουν οικονομία…

 

...το να συνιστούμε οικονομία στους φτωχούς είναι κάτι τόσο εξωφρενικό, όσο και υβριστικό. Είναι σαν να συμβουλεύουμε έναν που πεινάει να τρώει λιγότερο.


Απόσπασμα από το δοκίμιο του Όσκαρ Ουάιλντ (16 Οκτώβρη 1854 - 30 Νοέμβρη 1900),
Ο άνθρωπος κάτω από το σοσιαλισμό” ("The Soul of Man under Socialism" 1891).
Το απόσπασμα δημοσιεύτηκε στο...

 περιοδικό ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 829, 15 Γενάρη 1962.


Από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με τοπική ενδυμασία

  


Ο ξυπόλυτος καπετάνιος !

 

Εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν!
πηγή: greki.gr

Βασιλικό ρεβεγιόν για τον Πάγκαλο!


 



Σε σουίτα του "King George Palace" με χορηγό τον μεγαλοξενοδόχο Δασκαλαντωνάκη γιόρτασε ο Πάγκαλος το νέο έτος!

Ο Μαζί τα Φάγαμε ξαναχτύπησε! Αυτή τη φορά είχε χορηγό και παρέα το ζεύγος Σηφουνάκη.

Την αποκάλυψη κάνει ο Φρίξος Δρακοντίδης στο πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» που κυκλοφορεί.

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και η σύζυγός του, Χριστίνα Χριστοφιλοπούλου, επέλεξαν το ξενοδοχείο «King George Palace” για να γιορτάσουν την είσοδο του Μνημονιακού 2011.

Μόνο η σουίτα τους η οποία διαθέτει πισίνα στη ταράτσα κόστιζε 5.400 ευρώ. Το ζεύγος Πάγκαλου και τα δυο τους παιδιά δείπνησαν στο πολυτελές ρεστοράν «Tudor» του ξενοδοχείου, για να δειπνήσουν με 380 ευρώ το άτομο. Αστακοί, σαμπάνιες, γαρίδες, χαβιάρι κλπ ήταν μέσα στα εδέσματα του μενού.

Το επόμενο πρωί, απόλαυσαν ένα πλούσιο πρωινό.
Για όλα αυτά –κοντά στις 8000 ευρώ-για ένα βράδι, δεν πλήρωσαν ....
δεκάρα τσακιστή. Ήταν χορηγία του μεγαλοξενοδόχου Δασκαλαντωνάκη στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Μνημονίου, τον μαζί τα φάγαμε.

Σημείωση> Ο Δασκαλαντωνάκης, οφείλει 1,6 εκατομμύρια ευρώ στο ΙΚΑ!

Τι πρέπει να τρώει και πώς πρέπει να ασκείται κανείς από τα 20 ως τα 60




Κάθε δεκαετία έχει δικές της προκλήσεις και κανόνες υγιεινής  
 
Υγιείς και δραστήριοι σε κάθε ηλικία; Ναι, μπορούμε να φροντίσουμε τον εαυτό μας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις σε κάθε δεκαετία της ζωής μας, αν ακολουθήσουμε απλές συμβουλές.
Στα 20
Διατροφή: Οι αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του σκελετού απαιτούν τις απαραίτητες βιταμίνες Α και D. Προτιμάτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, με λίγα λιπαρά.
Ασκηση: Το τζόγκινγκ είναι ιδανικό για αυτή την ηλικία. Αρκούν 30 λεπτά δύο-τρεις φορές την εβδομάδα.
Υγεία: Εξέταση αίματος μία φορά τον χρόνο είναι η ιδανική πρόληψη.
Στα 30
Διατροφή: Σε αυτή την ηλικία οι ρυθμοί ζωής έχουν αυξηθεί. Τα ωράρια εργασίας, το άγχος και οι υποχρεώσεις απαιτούν ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Μην παραλείπετε το ασβέστιο, τα Ω-3 λιπαρά, που ανεβάζουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, και το σύμπλεγμα βιταμινών Β για υγιές νευρικό σύστημα.
Ασκηση: Μια καλή ηλικία για να αρχίσετε ομαδικά αθλήματα δύοτρεις φορές την εβδομάδα.
Υγεία: Μιλήστε με την οικογένειά σας για τυχόν κληρονομικές παθήσεις και εξεταστείτε προληπτικώς. Κόψτε το τσιγάρο.
Στα 40
Διατροφή: Προσπαθήστε να μειώσετε κατά το ένα τρίτο τη λήψη υδατανθράκων (ρύζι, πατάτες και ζυμαρικά). Καταναλώνετε τρόφιμα με ελεγχόμενα λιπαρά, πλούσια σε φυτοστερόλες (φρούτα και λαχανικά) για μείωση της χοληστερόλης. Επιλέξτε ακόμη τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και σελήνιο (θαλασσινά, ξηροί καρποί).
Ασκηση: Είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσετε πιλάτες και γιόγκα. 
Υγεία: Δώστε έμφαση στην υγεία της καρδιάς, στην πίεση και στη χοληστερίνη. Χάστε βάρος.
Στα 50
Διατροφή: Η κατανάλωση ασβεστίου, βιταμίνης C και D, καθώς και φωσφόρου διευκολύνει την καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Τα λιπαρά οξέα Ω-3 δρουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών. 
Ασκηση: Προτιμήστε πιο ήπιες μορφές άσκησης.
Υγεία: Μετά την ηλικία αυτήν αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και καρκίνους. Προληπτικές εξετάσεις για προστάτη στους άνδρες και μαστογραφία για τις γυναίκες.
Στα 60
Διατροφή: Αυξήστε την κατανάλωση πρωτεϊνών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, που καταπολεμούν την εμφάνιση αρθριτικών και οστεοπόρωσης.
Ασκηση: Ιδανική άσκηση το περπάτημα.
Υγεία: Εκτός από τις εξετάσεις ρουτίνας, ελέγξτε τα επίπεδα της οστικής μάζας. Οι άνω των 65 θα πρέπει να εμβολιάζονται κατά της γρίπης.
Πηγή: tovima.gr

Ελλάδα Ισραήλ έναντι Τουρκίας




 

Ποιες συμφωνίες φέρνει στις «βαλίτσες» του ο ισραηλινός υπ. Εξωτερικών
 

Με το μήνυμα: «δεν είστε πλέον μόνοι σας» φτάνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντόρ Λίμπερμαν με σκοπό όχι απλά την ενίσχυση, αλλά τη θεμελίωση μιας νέας συμμαχίας στην ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Ελλάδας και του Ισραήλ, η οποία αναμένεται να φέρει τα «πάνω-κάτω» σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές ισορροπίες στην περιοχή.
Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τι φέρνει στις «βαλίτσες του» ο ηγέτης της ισραηλινής διπλωματίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newscode, ο Α. Λίμπερμαν θα προτείνει στην ελληνική πλευρά τα εξής:
- Τη δημιουργία κοινής υπουργικής επιτροπής μεταξύ Ελλάδος-Ισραήλ στην οποία θα προεδρεύουν εναλλάξ ο έλληνας και ο ισραηλινός πρωθυπουργός και θα συγκαλείται-τουλάχιστον-δύο φορές τον χρόνο.
- Τη δημιουργία συμβουλίου κοινής τουριστικής επιτροπής στην οποία θα προεδρεύουν οι υπουργοί Τουρισμού των δύο κρατών.
- Κατασκευή από ισραηλινές και ελληνικές εταιρίες υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο από το ισραηλινό και το κυπριακό κοίτασμα προς την Ευρώπη.
- Τεχνολογικά πάρκα όπου ελληνικές και ισραηλινές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας θα μπορούν να αναπτύσσουν κοινά προγράμματα.
- Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συνεργασία και στον τραπεζικό τομέα.
- Την ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου στρατιωτικής συνεργασίας που υπογράφηκε το 1996 μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.
- Την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) τα οποία ως γνωστό ανήκουν στις ΔΕΚΟ προς «πώληση».
- Επίσης θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, με σκοπό την ανάπτυξη από κοινού συστημάτων αυτοπροστασίας για τα ελληνικά μαχητικά και την επισκευή μαχητικών F-16 που διαθέτουν σε μεγάλο αριθμό και οι δύο χώρες.
- Την πώληση πυραύλων αέρος-αέρος Python-3 για τα ελληνικά μαχητικά.
- Την κατασκευή μέσω συμπαραγωγής (ΕΑΣ-Israeli Military Industries), των πυρομαχικών για τα Leopard-2
- Συνεργασία στους τομείς πληροφοριών και εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν πασιφανές πως το Ισραήλ επιθυμεί μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, προσπαθώντας να ανακτήσει το «χαμένο έδαφος» από την κατάρρευση της συμμαχίας με την Τουρκία, η οποία πλέον για το Τελ Αβίβ από «μεγάλη φίλη» έγινε «μεγάλος εχθρός». Και φυσικά δεν είναι τυχαίο. Η προσέγγιση αυτή γίνεται με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ οι οποίες επιθυμούν την αναπλήρωση του στρατηγικού κενού που άφησε η απόσχιση της Τουρκίας από την λεγόμενη «Ζώνη Ασφαλείας στη Μέση Ανατολή» που για την Ουάσιγκτον αποτελεί μια από τις προτεραιότητες αιχμής του παρόντος αλλά και του μελλοντικού στρατηγικού σχεδιασμού της.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσέγγιση, έπαιξαν όμως και τα ισχυρά λόμπι που διαθέτουν Ελλάδα και Ισραήλ στις ΗΠΑ όπου εκεί ουσιαστικά έγινε η πρώτη προσέγγιση και πάρθηκε η απόφαση να πιεστεί η Ουάσιγκτον, ώστε να φέρουν «πιο κοντά» Αθήνα και Τελ Αβίβ. Πιέσεις οι οποίες όπως φαίνεται τελικά έπιασαν τόπο.
Από τον Ιούνιο του 2010 που έχει ξεκινήσει αυτός ο «μήνας του μέλιτος» μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, έχουν πραγματοποιηθεί (άλλες φανερές άλλες εν κρυπτώ) επισκέψεις αξιωματούχων και ανώτατων αξιωματικών από τις δύο πλευρές, όπου μελετήθηκαν οι τρόποι αλλά και η δομή μιας ενδεχόμενης συνεργασίας σε οικονομικό, στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, όπου λαμβάνονται αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της περιοχής μας για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική της. Όλα τα στρατηγικά μοντέλα των τελευταίων δεκαετιών που αφορούν την Ελλάδα, κλείνουν σε ένα αποτέλεσμα: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία χωρίς συμμαχίες. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μόνη της.
Ετσι λοιπόν μας δίνεται μια ευκαιρία να αυξήσουμε το στρατηγικό μας βάθος και το κυριότερο: να βρεθούμε αφενός στο μαλακό υπογάστριο της Τουρκίας στο νότο και αφετέρου να αυξήσουμε την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Φυσικά όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν με «μαγικό ραβδί» ούτε από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει από αυτή την προσέγγιση η Ελλάδα να βγει κερδισμένη και όχι χαμένη (ως είθισται). Γιατί, η χθεσινή επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Ερζερούμ δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να δείξει στις χώρες της περιοχής πως η Αθήνα αναγνώρισε την Αγκυρα ως τοπική υπερδύναμη στέλνοντας μηνύματα αδυναμίας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε φίλους και «υποψήφιους φίλους» κάνοντάς τους να σκεφτούν διπλά πως η Ελλάδα ίσως αποδειχθεί ασταθής σύμμαχος.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποδείχθηκε Εθνάρχης εκτελώντας στρατηγικές και πολιτική που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στο επίκεντρο συζητήσεων. Όμως απέδειξε πως τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κερδίζονται. Αρκεί να ξέρεις να τολμάς ή όπως είναι ευρύτερα γνωστό: real politik…

πηγή :newscode