Δικαίωση Μητσοτάκη για την οικονομία, 20 έτη μετά
Βίντεο ντοκουμέντο από ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Βουλή για την κατάρρευση της εθνικής οικονομίας και στην προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ήδη από το 1994!
Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Η επανεμφάνιση του Επιτίμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τις δηλώσεις του για τη λειτουργία και το ύφος της μεταβατικής κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου αποτέλεσε αφορμή για να δούμε ποιες επισημάνσεις έκανε ήδη από το 1994.
Λίγους μήνες μετά την εκλογική ήττα του 1993, η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου επέστρεψε με διαθέσεις να συνεχίσει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που ακολούθησε από το Ιούνιο του 1985 έως τον Ιούνιο του 1989 όταν ανεκόπη η ταχεία διολίσθηση της εθνικής οικονομίας.
Παρότι ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατηγορήθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του ακολούθησε αυστηρό «θατσερικό» νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, κατάφερε να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα. Κατά την τριετία της πρωθυπουργίας του κ. Μητσοτάκη, άρχισε να μειώνει το εξωτερικό χρέος της και να προσαρμόζεται με τα κριτήρια που ετίθεντο εκείνη την εποχή στο πλαίσιο των συμφωνημένων στο Μάαστριχτ το 1992 για το μέλλον της Ε.Ε.
Οι μεταρρυθμιστικές τομές της κυβέρνησης Μητσοτάκη προωθήθηκαν και εφαρμόσθηκαν από στελέχη με αναμφισβήτητο κύρος. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι οι Στέφανος Μάνος, Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, Τίμος Χριστοδούλου, Ανδρέας Ανδριανόπουλος και Νικόλαος Γκελεστάθης επάνδρωσαν υπουργεία που ρύθμισαν την λειτουργία της αγοράς και την απελευθέρωση της οικονομίας.
Τα αποτελέσματα
Προωθήθηκαν από εκείνη την εποχή οι ιδιωτικοποιήσεις σε προβληματικές ΔΕΚΟ και το νοικοκύρεμα του Δημοσίου τομέα. Όπως φαίνεται από το βίντεο – ντοκουμέντο που προέρχεται από μετάδοση συνεδριάσεως στη Βουλή, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης από εκείνη την εποχή είχε διαβλέψει το αδιέξοδο της εθνικής οικονομίας εφ’ όσον θα εφαρμόζονταν στρουθοκαμηλικές πρακτικές, όπως αυτές που βίωσε η ελληνική κοινωνία με τις κυβερνήσεις των κυρίων Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου.
Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αποτελεί απάντηση στη συζήτηση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την ιδιωτικοποίηση της (προβληματικής) «ΑΓΕΤ – Ηρακλής» στον ιταλικό όμιλο «Καλτσεστρούτσι» (σ.σ. τη σημερινή «Λαφάρζ»).
Ο Επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε επισημάνει μεταξύ άλλων:
«Τι θα σας ωφελήσει να κερδίσετε, αν κερδίσετε, πρόσκαιρες εντυπώσεις όταν η οικονομία οδηγείται με μαθηματική βεβαιότητα σε κατάρρευση; Το πρόβλημα δεν είναι σήμερα αν θα υποτιμηθεί η δραχμή. Αυτό είναι το λιγότερο κακό.
Το τραγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείμματα, ότι δεν είναι μακρυά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί πια να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της κ. Τσιλέρ.
Ο ελληνικός λαός δεν πίστεψε όσα του είπαμε τον περασμένο Οκτώβριο. Πίστεψε εσάς και την πολιτική σας, σήμερα πληρώνει.
Τι θα σας ωφελήσει να λασπολογήσετε για λίγες εβδομάδες τους αντιπάλους σας, όταν μετά τις ευρωεκλογές θα παρουσιαστούν σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια τα αδιέξοδα από την πολιτική που ακολουθήσατε στα Σκόπια; Κάνετε λάθος!»
Η παραδοχή του Ανδρέα
Ο Ανδρέας Παπανδρέου παρενέβη εκείνη την εποχή ώστε να μην αναζητηθούν ποινικές και πολιτικές ευθύνες εναντίον του κ. Κωσταντίνου Μητσοτάκη και στελεχών της κυβέρνησής του. Σε πολύ σύντομο διάστημα, τον καλοκαίρι του 1995, παραδέχθηκε στο περιθώριο της πρώτης Συνόδου Κορυφής εκείνου του έτους ότι τα πράγματα δεν ήταν εύκολα για την Ελλάδα.
Στην τελευταία ομιλία του και στη συνέντευξη προς τους δημοσιογράφους μετά τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης του ιδίου έτους επέσεισε τον κίνδυνο σειράς περιπετειών για τη χώρα όσον αφορά στα εθνικά θέματα και στην οικονομία.
Ίσως να αποτελεί σύμπτωση αλλά ο κ. Κώστας Σημίτης ήταν υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κρίσιμη διετία 1985 – 1987 για την οποία ασκήθηκε ιδιαίτερη κριτική προς τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από τον Οκτώβριο του 1993 έως ότου απεσύρθη ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης ήταν υπουργός Βιομηχανίας, είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τις εργασίες στο κοίτασμα «Πρίνος 2» και ισχυροποίησε τους δεσμούς του με το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ».
Η ιστορία από κει και πέρα είναι λίγο – πολύ γνωστή. Ο Ανδρέας παραιτήθηκε, σημειώθηκε η κρίση στα Ύμια και τελικά επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του κ. Μητσοτάκη με το σημερινό χάλι στην οικονομία και στη χώρα. Είχε δίκιο ο Επίτιμος όταν σημείωσε ότι «η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της κ. Τσιλέρ». Είναι η Ελλάδα του Γιώργου και όχι του Ανδρέα που σύρθηκε ως ικέτιδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφού δεν υπήρξε ίχνος πατριωτικής αντίστασης.
Κι όμως ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαιώθηκε ύστερα από 20 χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου