Ασπίδα για την υπέρταση το κάλιο που περιέχουν
Ασπίδα για εγκεφαλικά και καρδιοπάθειες είναι οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες
Μία μπανάνα το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ μειώνουν σημαντικά, κατά 21%, τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα βρετανών και ιταλών γιατρών που δημοσιεύεται στο Journal of the American College of Cardiology.
Αν θέλετε λοιπόν να προφυλαχθείτε αποτελεσματικά από την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, φροντίστε να τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν πολύ κάλιο, όπως οι μπανάνες και τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
Αναλύοντας εκ νέου 10 διατροφικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966 και 2009, και στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 280.000 ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 8% τον κίνδυνο εμφράγματος.
Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τις παγκόσμιες συστάσεις για να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου, ώστε να προφυλαχτούμε από τις ασθένειες των αγγείων, είπαν ο Δρ Πασκουάλε Στρατζούλο από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης και οι συνεργάτες του στο συνέδριο Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας & Μεταβολισμού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις μελέτες που ανέλυσαν συνδυαστικά, οι εθελοντές είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα από 5 έως 19 χρόνια, ενώ συνολικά 5.500 εθελοντές έπαθαν στην πορεία εγκεφαλικό και 3.100 έμφραγμα.
Αλλες καλές πηγές καλίου είναι η σόγια, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, το άπαχο γιαούρτι, ο χυμός από δαμάσκηνα, καθώς και τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.
Τα τελευταία χρόνια το κάλιο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας επειδή έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως «αντίβαρο» στην υπέρταση – και η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.
Αν θέλετε λοιπόν να προφυλαχθείτε αποτελεσματικά από την καρδιοπάθεια και τα εγκεφαλικά, φροντίστε να τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν πολύ κάλιο, όπως οι μπανάνες και τα φυλλώδη λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα.
Αναλύοντας εκ νέου 10 διατροφικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1966 και 2009, και στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 280.000 ενήλικες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση τέτοιου είδους τροφίμων μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο εγκεφαλικού και κατά 8% τον κίνδυνο εμφράγματος.
Το εύρημα αυτό υποστηρίζει τις παγκόσμιες συστάσεις για να αυξήσουμε την κατανάλωση καλίου, ώστε να προφυλαχτούμε από τις ασθένειες των αγγείων, είπαν ο Δρ Πασκουάλε Στρατζούλο από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης και οι συνεργάτες του στο συνέδριο Διατροφής, Φυσικής Δραστηριότητας & Μεταβολισμού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, στις μελέτες που ανέλυσαν συνδυαστικά, οι εθελοντές είχαν παρακολουθηθεί για χρονικό διάστημα από 5 έως 19 χρόνια, ενώ συνολικά 5.500 εθελοντές έπαθαν στην πορεία εγκεφαλικό και 3.100 έμφραγμα.
Αλλες καλές πηγές καλίου είναι η σόγια, τα βερίκοκα, τα αβοκάντο, το άπαχο γιαούρτι, ο χυμός από δαμάσκηνα, καθώς και τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.
Τα τελευταία χρόνια το κάλιο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας επειδή έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως «αντίβαρο» στην υπέρταση – και η υπέρταση αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό και έμφραγμα.
tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου