Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Το σεξ βοηθά στη συγκέντρωση

  Η συγκέντρωση οδηγεί στην… ευτυχία!

Αν θέλετε να είστε ευτυχισμένοι, προσπαθήστε να είστε συγκεντρωμένοι.
Έρευνα από το πανεπιστήμιο του Harvard, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Science», αποκαλύπτει πως οι άνθρωποι είναι λιγότερο χαρούμενοι, όταν το μυαλό τους αποπροσανατολίζεται από τον στόχο ή τη δραστηριότητά τους, απ’ όσο όταν είναι απολύτως προσηλωμένοι σε ό,τι κάνουν.
Ο ανθρώπινος νους έχει τη μοναδική ικανότητα να «ταξιδεύει», δηλαδή να αναλογίζεται πράγματα που συνέβησαν, να αναμένει πράγματα που θα συμβούν και να σχεδιάζει άλλα που μπορεί να συμβούν. Αυτή η δυνατότητα είναι μια απ’ αυτές που μόνο το ανθρώπινο είδος έχει τη πολυτέλεια να διαθέτει, όμως οι ερευνητές ανακάλυψαν πως η γνωστική περιπλάνηση έχει ένα κόστος: όταν οι άνθρωποι σκέφτονται κάτι άσχετο απ’ αυτό που κάνουν, αισθάνονται λιγότερο ευτυχισμένοι.
Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι φαίνεται πως έχουν αυτή τη μοναδική ικανότητα να εστιάζουν στο «μη παρόν»: έχουν δηλαδή την ικανότητα να αναπολούν το παρελθόν, να σχεδιάζουν το μέλλον και να φαντάζονται πράγματα που μπορεί να μη συμβούν ποτέ, όμως συγχρόνως χρησιμοποιούν αδέξια αυτή την ικανότητα κι αυτή τείνει να μειώνει, αντί να αυξάνει, την ευτυχία.
Στην έρευνα του Harvard, ζητήθηκε σε 2.250 συμμετέχοντες, που προέρχονταν από 83 χώρες, με μεγάλο εύρος εργασίας και ηλικίας από 18 έως 88 ετών, να απαντήσουν σε τυχαίες στιγμές μέσα στη μέρα σε ερωτήματα όπως πώς αισθάνονταν, τι έκαναν τη συγκεκριμένη στιγμή, αν σκέφτονταν κάτι άλλο απ’ αυτό που έκαναν, αν αυτό που σκέφτονταν ήταν ευχάριστο (όπως διακοπές), δυσάρεστο (αν ανησυχούσαν για τη σχέση τους ή τα οικονομικά τους) ή ουδέτερο.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, περίπου στο 47% των ωρών που ήταν ξύπνιοι οι συμμετέχοντες, το μυαλό τους ήταν αφηρημένο, συνεπώς μοιάζει η νοητική μας ζωή να διαπνέεται, σε αξιοσημείωτο βαθμό, από το «μη παρόν». Με μια σημαντική εξαίρεση: Οι συμμετέχοντες όταν περιέγραφαν τι έκαναν, ανέφεραν περίπου 22 δραστηριότητες, όπως περπάτημα, φαγητό, ψώνια, τηλεόραση, συγκοινωνία και εργασία.
Η μόνη δραστηριότητα κατά την οποία οι άνθρωποι φάνηκε να είναι αρκετά καλοί στο να μένουν προσηλωμένοι, ήταν ενώ έκαναν…έρωτα! Κατά το σεξ, μόνο το 10% των ανθρώπων δήλωσε πως κάνει αφηρημένες σκέψεις.
Οι συμμετέχοντες, επίσης, ανέφεραν πως ήταν κατά το μέγιστο ευτυχισμένοι όταν έκαναν έρωτα, όταν γυμνάζονταν ή συζητούσαν, ενώ αντίστοιχα κατά το ελάχιστο όταν ξεκουράζονταν ή κοιμούνταν, όταν εργάζονταν ή χρησιμοποιούσαν υπολογιστή στο σπίτι.
Στη ερώτηση «τι σκέφτεστε;», οι απαντήσεις ποίκιλαν: Το 42,5% σκεφτόταν ευχάριστα θέματα, το 26,5% δυσάρεστα, ενώ το 31% ουδέτερα θέματα. Κι ενώ οι άνθρωποι που σκέφτονταν ευχάριστα θέματα ήταν πιο ευτυχισμένοι από όσους έκαναν δυσάρεστες σκέψεις, ακόμα κι αυτοί που σκέφτονταν ευχάριστα θέματα ήταν λιγότερο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους που ήταν πλήρως αφοσιωμένοι σε ό,τι έκαναν.
Η έρευνα κατά κάποιο τρόπο παρέχει επιστημονική απόδειξη αυτού που πολλά βιβλία αυτογνωσίας και κάποιες θρησκευτικές παραδόσεις υιοθετούν, δηλαδή το να είναι κανείς στο «εδώ και τώρα» είναι παράγοντας ευτυχίας.
Οι προαναφερόμενες διαπιστώσεις, λοιπόν, τονίζουν τη σημασία του να κάνουμε πράγματα που μας παρέχουν μια αίσθηση σκοπού και νοήματος, διότι τέτοιες δραστηριότητες διευκολύνουν στο να μένουμε συγκεντρωμένοι.

Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, αυτή η έρευνα είναι υπέροχη και συναρπαστική, αφού πολύ πριν από τη διεξαγωγή της, ψυχολόγοι και πολλοί εκπαιδευτές αναγνώριζαν πως, για να νιώσει κανείς ευεξία, χρειάζεται να αισθάνεται πως έχει κάποιο σκοπό και κάποιο νόημα στη ζωή του, κάτι που σημαίνει πως περιορίζει τον νου σε συγκεκριμένους στόχους και δραστηριότητες και τον «οριοθετεί», ώστε να μην είναι σκόρπιος όλη μέρα.
Γι’ αυτό, αν αισθάνεστε πως το μυαλό σας αρχίζει να χώνεται σε ένα «μαύρο τούνελ» ανησυχίας και αγωνίας, προσπαθήστε να ξεφύγετε απ’ αυτό, φέρνοντας τις σκέψεις σας στο παρόν. Αποτελεί μια φυσική τάση να ξανασκεφτόμαστε κακά νέα ή πράγματα που δεν πήγαν καλά και να δραματοποιούμε τα άσχημα που βιώνουμε ήδη, όμως αν μπορούμε να ξεγελάμε τους εαυτούς μας απασχολούμενοι με κάτι, αποστασιοποιούμαστε απ’ ό,τι αναμασούσαμε κι αυτό μοιάζει να είναι καλύτερο!
Πηγή: USATODAY-Harvard University Topics page


επιμέλεια Ε. Ελευθερίου, Ψυχοθεραπεύτρια-Κλινική Θεραπεύτρια Σεξουαλικών Διαταραχών, συνεργάτιδα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
πηγή:andrologia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου