Η NASA απαθανάτισε γεγονότα και φαινόµενα που συνέβησαν το 2010 και παρουσίασε την όµορφη όψη τους όπως µόνο οι αστροναύτες κατάφεραν να δουν.
Η Γη τη νύχτα 28 Οκτωβρίου. Ενα από τα πιο µαγευτικά τοπία στην επιφάνεια της Γης τη νύχτα είναι η λάµψη από τα φώτα των οικισµών, τα οποία δείχνουν την κατανοµή και συγκέντρωση του πληθυσµού. Στη φωτογραφία της Αιγύπτου διακρίνεται ο πληθυσµός που έχει συγκεντρωθεί κατά µήκος της κοιλάδας του Νείλου και καταλαµβάνει ένα πολύ µικρό µέρος της έκτασης της χώρας. Από τον ∆ιεθνή ∆ιαστηµικό Σταθµό, ο Νείλος και το ∆έλτα που σχηµατίζει φαίνονται σαν ένα λαµπερό λουλούδι µε µακρύ κλωνάρι. Στο πιο φωτεινό σηµείο του διακρίνεται η µεγαλούπολη του Καΐρου. Αλλη µια έντονα φωτισµένη περιοχή φαίνεται στα δεξιά, κατά µήκος της ανατολικής ακτογραµµής τής Μεσογείου. Πρόκειται για το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Στα αριστερά του αµυδρά διακρίνεται το Αµµάν της Ιορδανίας.
Αρκετά ψηλότερα διακρίνονται η Κύπρος και η Ελλάδα. Σύννεφα που ενώνονται και διαλύονται καλύπτουν τµήµα της Μεσογείου και της κοιλάδας του Σινά, ενώ καθαρό ουρανό έχει το µεγαλύτερο µέρος της Βορειοδυτικής Αφρικής.
∆ιαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού 19 Ιουνίου. Περίπου 159.000 λίτρα πετρελαίου την ηµέρα διέρρεαν από την πετρελαιοπηγή της BP στον Κόλπο του Μεξικού από τις 22 Απριλίου, οπότε και προκλήθηκε η µεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του 2010. Στις 19 Ιουνίου η µάζα πετρελαίου µοιάζει µε ασηµί «µεταξωτές» κορδέλες που κυµατίζουν στην µπλε επιφάνεια του νερού. Η φωτογραφία ελήφθη µε φασµατοραδιόµετρο από δορυφόρο της NASA.
Το εντυπωσιακό Νότιο Σέλας 21 Ιουνίου. Το Νότιο Σέλας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη πάνω από τη Γη, µε τα εντυπωσιακά του χρώµατα να εναλλάσσονται φωτίζοντας το διαστηµικό κενό και δηµιουργώντας µια καταπληκτική αντίθεση µε τα άστρα που διακρίνονται στο βάθος της εικόνας. Η στιγµή απαθανατίστηκε από τον διαστηµικό σταθµό της NASA όταν το φαινόµενο βρισκόταν σε εξέλιξη και ήταν ιδιαίτερα ορατό, αφού φορτισµένα σωµατίδια (ιόντα) που προέρχονται από τον ηλιακό άνεµο αλληλεπιδρούν µε το µαγνητικό πεδίο της Γης.
Οι πάγοι καταρρέουν 6 Απριλίου. Η κατάρρευση των πάγων της Ανταρκτικής φέρεται να είναι αποτέλεσµα των ιδιαίτερα θερµών καλοκαιρινών µηνών των τελευταίων ετών, µε αποκορύφωµα το έτος 2002, κατά το οποίο καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερµοκρασίες. Στην επιφάνεια του παγόβουνου ο λειωµένος πάγος σχηµατίζει έναν ηµιστερεό καταρράκτη, το νερό του οποίου ρέει αργά στις ρωγµές της κρηπίδας του παγόβουνου.
Πανευρωπαϊκό… πέπλο τέφρας 17 Απριλίου. Η τέφρα από το ηφαίστειο Εϊγιαφιαλαγιόκουλ εκτινάσσεται σε ύψος 6 χλµ. στις 20 Μαρτίου και καλύπτει τη Βόρεια Ευρώπη λόγω των βορειοδυτικών ανέµων. Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνονται, χιλιάδες άνθρωποι ταλαιπωρούνται. Παρά τις εξελίξεις στις επιστηµονικές µετρήσεις, ουδείς µπήκε στη διαδικασία να προβλέψει µε βεβαιότητα πότε θα καθαρίσει ο ουρανός.
Πολικά µεσοσφαιρικά σύννεφα 16 Ιουνίου. Τα πολικά µεσοσφαιρικά σύννεφα µπορεί κάποιος να τα παρατηρήσει είτε από τη Γη είτε από το ∆ιάστηµα. Ονοµάζονται επίσης νυχτερινά νεφελώµατα, διότι συνήθως είναι ορατά το σούρουπο. Το ασυνήθιστο στη φωτογραφία των αστροναυτών είναι ότι το σύννεφο φωτίζεται από τη δύση και όχι από την ανατολή του ηλίου. Τα πολύχρωµα φωτεινά σύννεφα βρίσκονται σε ύψος 85 χιλιοµέτρων από τη Γη, µεταξύ της µεσόσφαιρας και της θερµόσφαιρας.
Η Ρωσία στις φλόγες 5 Αυγούστου. Ούτε ένα ούτε εκατό, αλλά… 520 πύρινα µέτωπα εξαπλώθηκαν στη Ρωσία στις 4 Αυγούστου. Περίπου 3.000 χιλιόµετρα από την Ανατολή έως τη ∆ύση κάλυψαν µε πυκνό καπνό τον ουρανό της χώρας και όχι µόνο. Σύµφωνα µε τις µετρήσεις της NASA, το πέπλο του καπνού είχε πάχος 12 χιλιοµέτρων, αρκετό για να φτάσει από την επιφάνεια της Γης έως τη στρατόσφαιρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου