Το τόσο ευεργετικό για την υγεία μας φυτό Γκότζι Μπέρι από την Κίνα έχει βρει γόνιμο έδαφος για καλλιέργεια στην Ελλάδα και ήδη οι εγχώριοι καταναλωτές ετοιμάζονται για σημαντικές εξαγωγές.
Είναι της μόδας και είναι ευεργετικό για την υγεία. Ένα άγνωστο μέχρι πρότινος φυτό, το Γκότζι Μπέρι από τη μακρινή Νίγκτζια της βορειοδυτικής Κίνας, έχει όλο και μεγαλύτερη ζήτηση και αναμειγνύεται με άλλους ξηρούς καρπούς, μπαίνει ως συμπλήρωμα σε σοκολάτες, χυμούς έως και σε καλλυντικά!
Ο λόγος;
Εκτός από τη γεύση του είναι τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει για την υγεία. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες και η διατροφική του αξία είναι τεράστιες. Η ημερήσια κατανάλωση 10-30 γραμμαρίων, σε οποιαδήποτε μορφή, δίνει ενέργεια, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιυπερτασική δράση, μειώνει την ολική χοληστερόλη στο αίμα, βοηθά στο μεταβολισμό υδατανθράκων, λιπών και στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών, στη σύνθεση ενζύμων και ορμονών, στην επούλωση πληγών, στην καλή όραση, στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.
Τι άλλο; Λοιπόν, έχει κι άλλο! Το Γκότζι Μπέρι καλλιεργείται ήδη στην Ελλάδα και μάλιστα η ποιότητά του είναι πολύ υψηλή. Οι Έλληνες καλλιεργητές μάλιστα ελπίζουν πως πολύ σύντομα το "ελληνικό Γκότζι" θα κατακτήσει τον κόσμο, όπως άλλωστε κάνει και ο κρόκος Κοζάνης. Ο παραλληλισμός δεν είναι τυχαίος αφού η πατρίδα του ελληνικού Γκότζι είναι η ίδια περιοχή!
Ένας συνεργατικός σχηματισμός με έδρα την Κοζάνη προβάλλει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της Ελλάδας, που δίνουν συγκριτικό ποιοτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή της μαγικής αυτής τροφής σε σχέση με την καλλιέργειά της σε άλλες μεσογειακές χώρες. Ο συενργατικός σχηματισμός (που έχει πάρει το εύλογο όνομα «Ελληνικό Γκότζι») δεν καλλιεργεί μόνο στην Κοζάνη. 10, μέχρι στιγμής, καλλιεργητές και μεταποιητές του θαυματουργού φρούτου Γκότζι Μπέρι, αλλά και ΑΕΙ, ΤΕΙ και ινστιτούτα συνεργάζονται για την καλλιέργειά του. Στόχος είναι να ενταχθούν στον σχηματισμό κι άλλοι καλλιεργητές, ώστε το φρούτο να παράγεται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να αρχίσουν οι εξαγωγές.
Αυτήν την στιγμή το φρούτο καλλιεργείται στις εξής περιοχές της Ελλάδας: Κεντρική Μακεδονία, Κόρινθος, Βέροια, Κοζάνη, Αλεξανδρούπολη, 'Αρτα. Ήδη παράγονται περίπου 5 τόνοι βιολογικών προϊόντων με ελληνικό Γκότζι κάθε μήνα: μπισκότα, σοκολάτες, μαρμελάδες και καλλυντικά. Ο συνεργατικός σχηματισμός, μάλιστα, βρίσκεται και σε συζητήσεις και με μεγάλη εταιρεία παραγωγής χυμών.
Ο στόχος των εξαγωγών θα είναι οι αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Γερμανίας, των αραβικών χωρών και των ΗΠΑ. Αλλά για να καταφέρει η Ελλάδα να ικανοποιήσει την ζήτηση από τις χώρες αυτές θα χρειαστεί μια παραγωγή τουλάχιστον 1000 τόνων νωπού Γκότζι τα επόμενα δύο χρόνια. Το ελληνικό Γκότζι παρουσιάζει μεγάλα πλεονεκτήματα σε σχέση με την καλλιέργεια άλλων χωρών, καθώς ο ήλιος και το μικροκλίμα της Ελλάδας αποδίδουν φρούτα με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά και με πολύ πιο πρώιμη καρποφορία. Παράλληλα, τα προϊόντα που παράγονται είναι βιολογικά, χωρίς ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, χωρίς λευκό αλεύρι, αλλά με ζέα και φαγόπυρο.
Πώς όμως καλλιεργείται το φυτό αυτό; Συνολικά απαιτούνται 200-220 φυτά ανά στρέμμα. Η συγκομιδή γίνεται σταδιακά από τον Μάιο, η ελάχιστη απόδοση είναι 7 κιλά/δένδρο, ενώ η συλλογή των καρπών γίνεται με τα χέρια. Το κόστος φύτευσης της καλλιέργειας ανέρχεται σε 1.100 ευρώ το στρέμμα, η στήριξη των φυτών 400 ευρώ και η άρδευση 150 ευρώ. Όσον αφορά τις τιμές του προϊόντος, ο νωπός καρπός Γκότζι Μπέρι πωλείται 4 με 6 ευρώ τα 100 γρ, ο αποξηραμένος συμβατικός καρπός 16 με 40 ευρώ το κιλό και ο χυμός (συμβατικός) γύρω στα 8 με 9 ευρώ η φιάλη των 330 γρ., καθιστώντας την καλλιέργειά του ιδιαίτερα αποδοτική!
Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/250953/to-elliniko-gkotzi-katakta-ton-kosmo#ixzz2BvKJXwOX
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου