Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Αρχαία Πύδνα: Ιστορίες ηρωισμού και έρωτα



Την καθημερινότητα των ανθρώπων στο πέρασμα των αιώνων με τις χαρές της ειρήνης και τα πάθια του πολέμου διηγούνται τα ευρήματα μικρών... συστάδων τάφων δίπλα στους αρχαίους δρόμους της Πύδνας. Ανδρείοι πολεμιστές που σκοτώθηκαν σε μάχες κατά των Γαλατών θάβονται με τα άρματά τους, ενώ τρυφηλοί διονυσιαστές παίρνουν μαζί τους στον άλλο κόσμο τις οινοχόες τους με ζωηρές και ρεαλιστικές ερωτικές παραστάσεις.

Αυτές τις ιστορίες ηρωισμού και έρωτα θα αφηγηθούν κατά την ανακοίνωση των ευρημάτων τους στις ανασκαφές στη βόρεια Πιερία (Σφενδάμη, Αλώνια, Αλυκές Κύτρους) οι αρχαιολόγοι της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ματθαίος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου, στην ΚΕ συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Οπως σημειώνουν οι δύο αρχαιολόγοι, «ιδιαίτερα σημαντική είναι η συστάδα τριών κιβωτιόσχημων τάφων στην περιοχή της Σφενδάμης που χρονολογούνται στη μετάβαση από το πρώτο στο δεύτερο τέταρτο του 3ου αι π.Χ. Τα ανασκαφικά δεδομένα μάς επιτρέπουν να αποδώσουμε τις ταφές αυτές σε νεκρούς που σκοτώθηκαν σε μάχες που διεξήχθησαν κατά την εισβολή των Γαλατών στη Μακεδονία.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι μια συστάδα τεσσάρων λακκοειδών τάφων στον οικισμό των Αλωνίων. Οι τάφοι αυτοί, αν και συλημένοι, έδωσαν σημαντικά ευρήματα, όπως σιδερένια όπλα, χάλκινα αλλά και πήλινα αγγεία, από τα οποία ξεχωρίζουν δύο ερυθρόμορφοι κρατήρες.

Χρονολογούνται από τα τέλη του 5ου ως τις αρχές του β’ τέταρτου του 4ου αι π.Χ., και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς καλύπτουν ένα χρονολογικό κενό που υπάρχει στα νεκροταφεία της Πύδνας εξαιτίας της μετοίκησης των Πυδναίων από τον Αρχέλαο το 410 π.Χ.»

Εν ολίγοις, αυτές οι μικρής έκτασης ανασκαφές αποτελούν μια καλή αφορμή να ερευνηθεί η διαχρονική χρήση του οδικού δικτύου της βόρειας Πιερίας, η κατανομή των κωμών της χώρας της, καθώς και η περιαστική οικιστική δραστηριότητα στην εκτός των τειχών Πύδνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου