Η σάρκα του σαλιγκαριού έχει την εξής χημική σύσταση με διακυμάνσεις ανάλογα με την ηλικία, την διατροφή, την εποχή και τις καιρικές συνθήκες.
Είδος Σαλιγκαριού | Νερό |
Πρωτεΐνες
|
Λίπος
|
Υδατάνθρακες
|
Τέφρα(άλατα)
|
Πομάτια |
80,50
|
14,00
|
1,70
|
1,90
|
1,90
|
Ασπέρσα |
79,46
|
14,56
|
0,69
|
3,87
|
1,42
|
Λουκόρουμ |
80,59
|
12,94
|
0,63
|
4,38
|
1,77
|
Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές των σαλιγκαριών, πολλές όμως μοιάζουν λίγο πολύ μεταξύ τους.
Γενικά τα σαλιγκάρια καταναλώνονται βραστά, τηγανητά, με σάλτσα, οφτά (στην σχάρα ή στα κάρβουνα) και στον φούρνο. Οι συνταγές, ανάλογα με την προετοιμασία των σαλιγκαριών που χρησιμοποιούνται, κατατάσσονται σε τρεις ομάδες:
- Συνταγές για σαλιγκάρια με το κέλυφος.
- Συνταγές για σαλιγκάρια αποκελυφωμένα.
- Συνταγές για σαλιγκάρια ξαναγεμισμένα.
Συνταγές
- Σαλιγκάρια a la bourguignonne
- Σαλιγκάρια αλά Καγκαραουλάτ (Cagaraoulat)
- Σαλιγκάρια αλά Μιλανέζε
- Σαλιγκάρια με ζωμό κοτόπουλου
- Σαλιγκάρια με Κουκιά και Μάραθο
- Σαλιγκάρια με πράσο
- Σαλιγκάρια Μπάρμπεκιου
- Σαλιγκάρια Στιφάδο
- Χοχλιοί κοκκινιστοί
- Χοχλιοί με αγκινάρες και πατάτες στον φούρνο
- Χοχλιοί με κολοκυθάκια
- ΣΑΛΙΓΚΆΡΙΑ ΜΕ ΦΆΒΑ ΣΑΝΤΟΡΊΝΗΣ ΚΑΙ ΑΠΆΚΙ
- ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΜΠΡΑΙΖΕ ΜΕ ΝΑΞΙΩΤΙΚΕΣ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΕΣ
http://www.koxliasfarm.gr
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=2823
http://www.santoriniescargot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου