Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Παπάζογλου

 

    Η πορεία του Νίκου Παπάζογλου, από τη συνάντηση με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Μ. Ρασούλη με την "Εκδίκηση της γυφτιάς" μέχρι τα αγαπημένα live στο Λυκαβηττό. Ακούστε τα μουσικά βήματα της διαδρομή του.

Ο Νίκος Παπάζογλου που έφυγε σε ηλικία 63 ετών από καρκίνο, ήταν από τους πιο χαμηλών τόνων, αυτούς που φαίνονταν λιγότερο – αν όχι καθόλου – στα ΜΜΕ, αλλά από τους πιο αγαπημένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες.


Ο Θεσσαλονικιός καλλιτέχνης, ξεκίνησε την πορεία του στη μουσική συμμετέχοντας σε διάφορα γκρουπ από το 1965 ως το 1970. Την ίδια εποχή έγραψε μερικά από τα πρώτα του τραγούδια, τα οποία είχε τραγουδήσει ο Πασχάλης.


Το 1972 με το συγκρότημά του Zealots – όλοι Θεσσαλονικείς μουσικοί – εγκαταστάθηκε στο Aachen της Δυτικής Γερμανίας. Έγραψαν έξι τραγούδια που ηχογραφήθηκαν στο Μιλάνο αλλά δεν κυκλοφόρησαν στην αγορά και υπάρχουν μόνο σε συλλογές φίλων.


Συναντιέται με τον Μ. Ρασούλη το 1976, όταν συμμετέχει στους “Αχαρνής” του Διονύση Σαββόπουλου.





Η “παρέα” των βορείων – Ρασούλης, Ξυδάκης, Σαββόπουλος, Παπάζογλου- φτιάχουν το 1978 την θρυλική “Εκδίκηση της Γυφτιάς”. Την ηχογραφούν στο δικό του στούντιο “Αγροτικόν” που είχε στήσει στην Τούμπα.



Από την "Εκδίκηση", το "Κυρ διευθυντά των δίσκων" σε στίχους Μ.Ρασούλη                                            



 


"Κανείς εδώ δεν τραγουδά" από τον ίδιο δίσκο




"Τρελή κι αδέσποτη"




Η "Εκδίκηση"  κυκλοφόρησε το 1978





Δημιουργεί μια ορχήστρα από ερασιτέχνες μουσικούς και από κάποιους φίλους του επαγγελματίες μουσικούς. Είναι η “Λοξή Φάλαγγα” που κάθε χρόνο όλο κι αλλάζει λίγο τη σύνθεσή της γιατί ο Παπάζογλου προτιμούσε την ερασιτεχνική ειλικρίνεια από την επαγγελματική δεξιοτεχνία και τις ασφαλείς εκ των προτέρων ενορχηστρώσεις.


Το 1983 κατεβαίνει στο ZOOM όπου παίζει για σαράντα ημέρες. Ωστόσο δεν πήγε πολύ καλά με αποτέλεσμα να βάλει κι από τη τσέπη του χρήματα για να πληρωθούν οι μουσικοί που είχαν αφήσει στο μεταξύ τα μεροκάματά τους στη Θεσσαλονίκη για να έρθουν μαζί του. Έκτοτε δεν ξανάπαιξε στην Αθήνα για μεγάλα διαστήματα, εκτός από τα γνωστά live του. Το 1983 κυκλοφορεί ο δίσκος “Τα Δήθεν” και τον επόμενο χρόνο κυκλοφορεί το “Χαράτσι”.

"Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια" από τα "Δήθεν" 






"Όλοι δικοί μας είμαστε" από τον ομώνυμο δίσκο του 1984
- με τον Μ. Ρασούλη και τον Χ. Νικολόπουλο






Το "Χαράτσι" του 1984 περιλαμβάνει μερικά από τα πιο δημοφιλή του τραγούδια.


Ο "Υδροχόος"






"Αύγουστος", από τα πιο αγαπημένα






"Λεμόνι στην πορτοκαλιά" σε στίχους Ρασούλη






Το 1986 κυκλοφόρησε το “Μέσω νεφών” και παράλληλα συμμετείχε στο “Πότε Βούδας, Πότε Κούδας” των Ρασούλη – Βαγιόπουλου και στο “Ζήτω Το Ελληνικό Τραγούδι” του Σαββόπουλου.


"Μέσω Νεφών": "Ο μοναχός άνθρωπος" σε στίχους Λ. Ανδρέου






"Στη ρωγμή του χρόνου" σε στίχους Μ. Ρασούλη και μουσική Ν. Ξυδάκη






"Φύσηξε βαρδάρης"






1986: "Πότε Βούδας, Πότε Κούδας" σε στίχους Μ. Ρασούλη




Το 1988 έρχεται η συνεργασία με το Μάνο Χατζιδάκη στην μπουάτ “Σείριος” και βεβαίως στο δίσκο “Στο Σείριο Υπάρχουνε Παιδιά”.


Τα "Σύνεργα" κυκλοφορούν το 1991 και ένα χρόνο αργότερα η "Επιτόπιος Ηχογράφησις" στο θέατρο του Λυκαβηττού (30 Σεπτεμβρίου 1991).


"Μάτια μου" από τα "Σύνεργα" σε στίχους του Ορφέα Περίδη






"Απόψε σιωπηλοί" σε μουσική και στίχους Β. Αλλαγιάννη (1990)





Τον Απρίλιο του 1995 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά με τίτλο "Όταν Κινδυνεύεις Παίξε την Πουρούδα" - στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει το κλάξον ποδηλάτου.


Το 2005 κυκλοφόρησε η τελευταια του δουλεια το "Μά'ϊσσα Σελήνη". Την ημέρα της κυκλοφορίας του δίσκου κέρδισε το Βραβείο Μουσικής στα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία Ποιότητας (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) για τη μουσική του στην ταινία η "Νοσταλγός".


"Αχ Ελλάδα" σε στίχους Μανώλη Ρασούλη (1991)

Ο Παπάζογλου άνοιξε το δρόμο και για άλλους Θεσσαλονικείς, όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Ορφέας Περίδης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι Μικρές Περιπλανήσεις, ο Γιάννης Μήτσης, η Μελίνα Κανά και άλλοι.

"Στιγμές" από το "Μάΐσσα Σελήνη"

Οι προσωπικοί του δίσκοι


* 1984 Χαράτσι (Lyra)
* 1986 Μέσω Νεφών (Lyra)
* 1990 Σύνεργα (Lyra)
* 1991 Επιτόπιος ηχογράφησις στο θέατρο του Λυκαβηττού (Lyra)
* 1995 Όταν κινδυνεύεις παίξε την πουρούδα (Lyra)
* 2005 Μάΐσσα






Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Νίκο Παπάζογλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου