Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Γονίδια - «κλειδιά» μακροζωίας

Οκτώ γονιδιακές παραλλαγές συνδέονται με την παραγωγή μιας ορμόνης που ελέγχει τη γήρανση
Γονίδια - «κλειδιά» μακροζωίας
Η στεροειδής ορμόνη DHEAS η παραγωγή της οποίας ρυθμίζεται από νεοανακαλυφθέντα γονίδια ελέγχει τη γήρανση και την εμφάνιση ασθενειών του γήρατος
Ουάσινγκτον
Διεθνής ομάδα ερευνητών εντόπισε οκτώ γονιδιακές παραλλαγές οι οποίες ελέγχουν τους ρυθμούς της γήρανσης. Οι γενετικές αυτές παραλλαγές ρυθμίζουν συγκεκριμένα την παραγωγή μιας ζωτικής σημασίας ορμόνης η οποία σχετίζεται με την μακροζωία καθώς και με την αποφυγή εμφάνισης ασθενειών του γήρατος.

Το νέο εύρημα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «PLoS Genetics» μαρτυρεί ότι ο κατάλληλος χειρισμός των οκτώ γονιδίων της μακροζωίας θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στη διαδικασία της γήρανσης και σε όσα αυτή συνεπάγεται για τον οργανισμό.

Ορμόνη - «κλειδί» μακροζωίας
Τα γονίδια που εντοπίστηκαν ελέγχουν τα επίπεδα της στεροειδούς ορμόνης θειϊκή διυδροεπιανδροστερόνη (DHEAS), που παράγεται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό και είναι ζωτικής σημασίας για πολλές από τις λειτουργίες του. Τα επίπεδα της DHEAS φθάνουν στο μέγιστο σημείο τους στα μέσα της δεκαετίας των 20 και μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Όταν ένα άτομο φθάσει τα 85 έτη, τα επίπεδα της ορμόνης βρίσκονται μόλις στο 5% σε σύγκριση με τα ανώτατα.
Μελέτες έχουν ήδη δείξει σύνδεση μεταξύ της πτώσης των επιπέδων της DHEAS και της εμφάνισης ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το λέμφωμα. Συγχρόνως τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης έχουν σχετισθεί με τη μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Μεγάλη γενετική ανάλυση
Τώρα η διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέλυσε τα επίπεδα της DHEAS καθώς και 2,5 εκατομμύρια γενετικές παραλλαγές σε 14.846 άτομα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εντοπίστηκαν οκτώ κοινά γονίδια τα οποία ελέγχουν τις συγκεντρώσεις του στεροειδούς. Ορισμένα από αυτά τα γονίδια συνδέονται με τη γήρανση καθώς και με ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν όπως ο διαβήτης τύπου 2 και το λέμφωμα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματά τους παρέχουν τις πρώτες γενετικές ενδείξεις σχετικά με το ότι η DHEAS μπορεί να αποτελεί το «κλειδί» της γήρανσης και των ασθενειών του γήρατος.

Λήψη συμπληρωμάτων;

Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν συμπληρώματα του στεροειδούς. Όπως ανέφερε ο δρ Γκουανγζού Ζάι από το King’s College του Λονδίνου ο οποίος ήταν εκ των συγγραφέων της μελέτης, αν και θεωρητικώς η λήψη συμπληρώματος της DHEAS θα μπορούσε να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, στην πράξη είναι πολύ νωρίς για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα εάν πράγματι μια τέτοια τακτική θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

 «Ελπίζεται πάντως ότι μέσω του κατάλληλου χειρισμού των γονιδίων ή της εφαρμογής γονιδιακής θεραπείας θα μπορέσουμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης και την επίδρασή της στην εμφάνιση ασθενειών».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να εξετάσει καλύτερα τη λειτουργία καθενός από τα γονίδια που εντόπισε προκειμένου να ανακαλύψει περισσότερα για τη δράση τους. Σύμφωνα με τον δρα Ζάι απώτερος στόχος είναι να αναπτυχθούν τεχνολογίες κατάλληλου χειρισμού των γονιδίων προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση των επιπέδων της DHEAS στον οργανισμό.



πηγή:alfavita

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου