Οι αλλαγές στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2011/2012
Νέο σχολείο από τον Σεπτέμβριο του 2011
Μειώνεται η ύλη σε 4 τάξεις του Δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου. Ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών θα εφαρμοστεί σε περίπου 1.000 δημοτικά. Περιορίζονται τα μαθήματα και ο συνολικός εβδομαδιαίος διδακτικός χρόνος στο Λύκειο
Οι αλλαγές που προωθούνται στη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση εστιάζονται στα εξής:
1. Από το σχολικό έτος 2011-12 το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει να εφαρμόσει το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών σε περίπου 1.000 δημοτικά σχολεία, που θα περιλαμβάνει ενίσχυση της ξένης γλώσσας, της πληροφορικής, του πολιτισμού, της φυσικής αγωγής και της φιλαναγνωσίας.
Οπως υπογραμμίζει η κ. Διαμαντοπούλου, «στόχος είναι εκτός των άλλων ο περιορισμός των περισσότερων απογευματινών δραστηριοτήτων των μαθητών σε χώρους εκτός σχολείου, για να μειωθεί η ταλαιπωρία των παιδιών και τα έξοδα των γονέων, αφού η διδασκαλία της Πληροφορικής και των ξένων γλωσσών θα οδηγεί εντέλει σε πιστοποίηση μέσα στο δημόσιο σχολείο».
2. Νέα Προγράμματα Σπουδών. Εντεκα ομάδες του υπουργείου Παιδείας έχουν ξεκινήσει τις πρώτες μελέτες εξορθολογισμού και μείωσης της ύλης στις 4 τάξεις του δημοτικού και στις 3 τάξεις του Γυμνασίου.
Στόχος είναι έως το 2011 να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις ώστε από την επόμενη σχολική χρονιά να ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή των νέων προγραμμάτων σπουδών. Κεντρικό βάρος θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα, στα μαθηματικά, στις φυσικές επιστήμες και στην επαρκή εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας και της πληροφορικής.
3. Νέο Λύκειο. Στόχος του υπουργείου είναι να περιορίσει τα μαθήματα στο λύκειο και τον συνολικό εβδομαδιαίο διδακτικό χρόνο, ώστε οι μαθητές να έχουν περισσότερο χρόνο για μελέτη και άλλες εξωσχολικές δραστηριότητες. Προβλέπεται για πρώτη φορά η εισαγωγή στη βαθμίδα του Λυκείου μιας ελεύθερης ζώνης στην οποία τα σχολεία μπορούν να εντάξουν δράσεις κοινωνικού-εθελοντικού ή ευρύτερα μαθησιακού χαρακτήρα.
Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η Α’ Λυκείου θα λειτουργήσει με βάση το νέο πρόγραμμα σπουδών, ενώ από το σχολικό έτος 2012-13 θα είναι έτοιμα και τα νέα προγράμματα σπουδών για τη Β’ και Γ’ Λυκείου. Οι μαθητές της Α’ Λυκείου της επόμενης χρονιάς θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με βάση το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων το οποίο θα ισχύσει για πρώτη φορά το σχολικό έτος 2013-2014.
Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα έχουν στη διάθεσή τους ψηφιακά εκπαιδευτικά βοηθήματα μέσα από ειδική εκπαιδευτική πύλη. Το περιεχόμενό τους θα εμπλουτίζεται διαρκώς με πρότυπες παραδόσεις για την ενίσχυση των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις.
5. Πειραματικά σχολεία: Ο θεσμός των πειραματικών πρότυπων σχολείων έχει με τα χρόνια «διαλυθεί».
Την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο θα θέσει σε λειτουργία 30 τέτοια σχολεία, τα οποία θα έχουν νέα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μοριοδότηση και αποσπάσεις με αξιοκρατικά κριτήρια
Ο καθορισμός αξιοκρατικών και κοινωνικών κριτηρίων στις αποσπάσεις των εκπαιδευτικών είναι η απάντηση στην αδιαφάνεια που επικρατούσε έως σήμερα και στο ασαφές πλαίσιο κριτηρίων, το οποίο διαμορφωνόταν κατά το δοκούν. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που επεξεργάζεται το υπουργείο, περιλαμβάνει σύνδεση των κριτηρίων που θα ζητούνται με τη θέση της απόσπασης, θα συνεκτιμώνται μεταπτυχιακές σπουδές και εκπαιδευτική εμπειρία, ενώ απλοποιείται εφεξής η συνυπηρέτηση των συζύγων εκπαιδευτικών.
Αλλαγές
Στόχος του υπουργείου, μέσα από τις αλλαγές που προωθεί, είναι να υπάρξουν αφενός αξιοκρατικά κριτήρια για τις αποσπάσεις, που να μην επιδέχονται αμφισβήτηση και αφετέρου να εξοικονο-μηθεί εκπαιδευτικό προσωπικό. Τέλος, θα δοθούν κίνητρα (πρόσθετη μοριοδότηση) για όσους πάρουν απόσπαση σε δυσπρόσιτα σχολεία, αλλά και σε κάποιες υπηρεσίες που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες έχουν ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό.
ΝΙΚΟΛ. ΤΡΙΓΚΑ-ΜΙΧ.ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ
πηγή : ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου