Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Τα χρώματα της… υγείας στο τραπέζι μας


     
Αν θέλετε ενέργεια, καλή φυσική κατάσταση και αντιγηραντική φροντίδα βάλτε χρώμα στη διατροφή σας.

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν τη σημαντικότερη πηγή αντιοξειδωτικών.

Συμβάλλουν δραστικά στην επιβράδυνση της διαδικασίας της γήρανσης, στην ανάπτυξή των σχετικών νόσων και στη διατήρηση της υγείας μας σε άριστη κατάσταση.

Σημασία φυσικά δεν έχει μόνο η ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά, αλλά και η ποιότητα.

Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο έντονα και ζωηρά είναι τα χρώματα των φρούτων και λαχανικών, τόσο πιο πλούσια είναι σε αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες.

Ας δούμε λοιπόν ποιά χρώματα και συνεπώς ποιά φρούτα και λαχανικά αποτελούν έναν καλό οδηγό για την υγεία μας.

• Πράσινο:
Η πράσινη ομάδα περιλαμβάνει το μαρούλι, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, το αβοκάντο, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα πράσινα φασολάκια, το λάχανο και τις πράσινες πιπεριές.

Τα σκουρόχρωμα κυρίως λαχανικά έχουν πολλές βιταμίνες Β.

Επίσης περιέχουν λουτεΐνη, η οποία βοηθά στη διατήρηση της καλής όρασης και ινδόλια, που μειώνουν το ρίσκο για ορισμένες μορφές καρκίνου.

Αυτό όμως που ίσως να μην γνωρίζετε είναι ότι οι πράσινες τροφές είναι γεμάτες χλωροφύλλη και μαγνήσιο, ουσίες πολύ σημαντικές για τα νεύρα, τους μυς, την καρδιά, τα οστά, αλλά και για τον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και της γλυκόζης.

Επομένως, αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην παραγωγή ενέργειας για τον οργανισμό.

• Άσπρο:
Στην άσπρη ομάδα περιλαμβάνονται τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το κουνουπίδι, τα μανιτάρια, οι πατάτες κ.α.
Το κρεμμύδι και το σκόρδο περιέχουν αλλισίνη, ένα ενεργό συστατικό που καταπολεμά ιούς και βακτήρια, ενώ τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο, το οποίο ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες τις σεληνιοπρωτείνες, οι οποίες είναι σημαντικά αντιοξειδωτικά ένζυμα.

• Κίτρινο και Πορτοκαλί:
Στα φρούτα και λαχανικά αυτής της ομάδας ανήκουν τα πορτοκάλια, τα γκρέϊπφρούτ, τα μανταρίνια, τα καρότα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κολοκύθια, ο ανανάς, τα αχλάδια, τα πεπόνια, οι κίτρινες πιπεριές, οι γλυκοπατάτες αλλά και το καλαμπόκι και οι μπανάνες.

Οι τροφές αυτές περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, αλλά και δύο κατηγορίες φυτοχημικών ουσιών, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή.

Η κυριότερη αιτία που καθιστά τα παραπάνω ευεργετικά για την υγεία είναι οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, μειώνοντας το ρυθμό της γήρανσης, ορισμένες μορφές καρκίνου, καθώς και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

• Κόκκινο:
Οι τομάτες, οι κόκκινες πιπεριές, οι φράουλες, τα κεράσια, το ρόδι, το καρπούζι, τα παντζάρια και τα μήλα είναι φρούτα και λαχανικά που ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Οι ουσίες των παραπάνω τροφών περιλαμβάνουν το λυκοπένιο που θεωρείται ασπίδα έναντι διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως ο προστάτης, και τις ανθοκυανίνες που συμβάλλουν σημαντικά στην αντιγήρανση.

• Μπλε / Μωβ:
Εδώ συναντάμε τα μούρα, τα μαύρα σταφύλια, τις μελιντζάνες, τα δαμάσκηνα και το μωβ λάχανο.

Τα φρούτα και λαχανικά αυτής της κατηγορίας περιέχουν φυτοχημικά, όπως οι ανθοκυανίνες και οι φαινόλες.

Οι δύο αυτές ουσίες έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι σημαντικά στη μείωση ρίσκου για καρδιοπάθειες, κάποιες μορφές καρκίνου, αλλά και στην αντιγήρανση.

Βάλτε λοιπόν, σε καθημερινή βάση τα χρώματα της φύσης στο πιάτο σας, επιλέγοντας απο μία τεράστια ποικιλία και ωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Πηγή: antigiransi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου