Η ντομάτα, ειδικά όταν καταναλώνεται μαγειρεμένη και όχι ωμή, αποτελεί μια ιδανική ασπίδα του ανοσοποιητικού μας συστήματος ενάντια σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, η οστεοπόρωση και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ισχυρίζονται τώρα αμερικανοί επιστήμονες.
Οι επιστήμονες θεωρούν πως μεγάλο ρόλο στην αντικαρκινική δράση της ντομάτας παίζει το λυκοπένιο, μια χρωστική ένωση των φυτών με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προσδίδει και το κόκκινο χρώμα στις ντομάτες.
«Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Μπριτ Μπέρτον Φρίμαν, προσθέτοντας πως «καλό θα είναι η ντομάτα να τρώγεται ψητή, σε μορφή σάλτσας ή να συνοδεύεται με μία κουταλιά ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση».
Τα αποτελέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Τροφίμων και Ασφάλειας που εδρεύει στο Σικάγο, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της ντομάτας ενισχύουν τον οργανισμό μας, προστατεύοντάς μας από τον καρκίνο, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύοντας τα οστά.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης 21 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention». Όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία, με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμη και όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online
«Η απορρόφηση και η συγκέντρωση του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι μαγειρεμένη», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Μπριτ Μπέρτον Φρίμαν, προσθέτοντας πως «καλό θα είναι η ντομάτα να τρώγεται ψητή, σε μορφή σάλτσας ή να συνοδεύεται με μία κουταλιά ελαιόλαδο για καλύτερη απορρόφηση».
Τα αποτελέσματα του λυκοπενίου έχουν επανειλημμένως μελετηθεί σε ανθρώπους και έχουν δείξει ότι προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη, του πρωκτού, του μαστού, του ενδομητρίου, των πνευμόνων και του παγκρέατος.
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Τροφίμων και Ασφάλειας που εδρεύει στο Σικάγο, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της ντομάτας ενισχύουν τον οργανισμό μας, προστατεύοντάς μας από τον καρκίνο, βοηθώντας στη μείωση της χοληστερίνης και ενισχύοντας τα οστά.
Η συγκεκριμένη έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα μιας πρόσφατης μετα-ανάλυσης 21 μελετών, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention». Όσοι έτρωγαν ωμές ντομάτες σε μεγάλη ποσότητα είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, ενώ αυτοί που έτρωγαν μαγειρεμένες ντομάτες και προϊόντα τους είχαν ακόμη καλύτερη προστασία, με 20% λιγότερες πιθανότητες. Ακόμη και όσοι έτρωγαν μόνο μία ωμή ντομάτα την ημέρα παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη κατά 3%.
πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου