Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μαθαίνουν στον ύπνο τους σε πειράματα υπνοπαιδείας


Η υπνοπαιδεία αποτελεί μια δημοφιλή και ιδιαίτερα διαδεδομένη ιδέα στη λογοτεχνία και στην επιστημονική φαντασία ενώ πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι...ο ύπνος είναι σημαντικός για την παγίωση της γνώσης και της μνήμης.

Καμία απόπειρα όμως των επιστημόνων να αποδείξουν ότι μπορούμε να αποκτήσουμε νέες γνώσεις στον ύπνο μας δεν έχει δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τώρα για πρώτη φορά μια ομάδα ερευνητών δείχνει ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να μάθει νέες πληροφορίες ενώ κοιμόμαστε... μέσω της αίσθησης της όσφρησης.

Λέξεις και μυρωδιές


Η εξέταση του κατά πόσον ο εγκέφαλος μπορεί να συγκρατήσει νέες γνώσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι κάτι απλό. Μια από τις σημαντικές δυσκολίες της είναι το να εξασφαλίσουν οι ειδικοί ότι οι «μαθητές» πράγματι κοιμούνται καθόλη τη διάρκεια των πειραμάτων – κάτι κάθε άλλο παρά δεδομένο όταν τα «προγράμματα εκμάθησης» στα οποία απαγγέλλονται φράσεις και λέξεις είναι πολύ πιθανό να ξυπνήσουν τους εθελοντές. Έως τώρα ακόμη και οι πιο καλά μελετημένες «λεκτικές» έρευνες του είδους δεν έχουν κατορθώσει να προσφέρουν την πολυπόθητη απόδειξη.

Ερευνητές του τμήματος Νευροβιολογίας του Ινστιτούτου Βάιζμαν αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια διαφορετική προσέγγιση. Αντί για λέξεις προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν... οσμές, εκθέτοντας τους εθελοντές σε μια συγκεκριμένη μυρωδιά μετά το άκουσμα ενός συγκεκριμένου ήχου.

Ο συνδυασμός ήχων και οσμών παρουσιάζει διπλά πλεονεκτήματα. Καταρχήν δεν ξυπνά τους εθελοντές παρά το γεγονός ότι ο «κοιμισμένος» εγκέφαλος επεξεργάζεται και τα δυο ερεθίσματα και αντιδρά σε αυτά (ορισμένες μυρωδιές μάλιστα φαίνονται να ενισχύουν τον ύπνο). Επίσης η όσφρηση προσφέρει ένα αλάνθαστο μη λεκτικό και άμεσα παρατηρήσιμο «μέτρο» της αντίδρασης του εγκεφάλου – τη βαθιά εισπνοή.

Πολλαπλές ανακαλύψεις


Διεξάγοντας το πείραμά τους οι ερευνητές «έπαιξαν» στους κοιμισμένους εθελοντές διάφορους ηχητικούς τόνους ακολουθούμενους από συγκεκριμένες οσμές και κατέγραψαν τις αντιδράσεις τους. Η πρώτη τους διαπίστωση ήταν ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αντιδρά στα οσφρητικά ερεθίσματα κατά τον ίδιο τρόπο που αντιδρά όταν είμαστε ξύπνιοι: εισπνέουμε βαθιά όταν αισθανόμαστε μια ευχάριστη μυρωδιά αλλά «κόβουμε» την εισπνοή μας όταν η οσμή είναι δυσάρεστη. Αυτό αποτελεί κάτι νέο για τους ειδικούς.

«Πιστεύαμε ότι το οσφρητικό σύστημα "έκλεινε" κατά τη διάρκεια του ύπνου, η μελέτη αυτή δείχνει όμως ότι κάποιες πληροφορίες συλλέγονται και συγκρατούνται» σχολίασε στο περιοδικό «New Scientist» ο Ντόναλντ Γουίλσον του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

Την επόμενη ημέρα οι ξύπνιοι πλέον εθελοντές άκουσαν τους ίδιους ήχους οι οποίοι αυτή τη φορά δεν συνοδεύονταν από τα οσφρητικά ερεθίσματα. Αν και δεν είχαν συνείδηση του ότι είχαν ακούσει τους ήχους αυτούς όταν κοιμούνταν, οι συμμετέχοντες αντέδρασαν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο είχαν αντιδράσει στον ύπνο τους: οι ήχοι που είχαν συνοδευτεί από ευχάριστες οσμές τους έκαναν να εισπνέουν πιο βαθιά ενώ όσοι είχαν συνδυαστεί με δυσάρεστες οσμές τους έκαναν να «κλείνουν τη μύτη» τους.

Νέες πληροφορίες και στάδια του ύπνου

Η αντίδραση αυτή αποτελεί την πρώτη απόδειξη του ότι μπορούμε να μάθουμε νέες πληροφορίες ενώ κοιμόμαστε. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βάιζμαν προχώρησαν μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, εντοπίζοντας σε ποια στάδια του ύπνου πραγματοποιείται η εκμάθηση των νέων οσφρητικών γνώσεων.

Είδαν ότι η αντίδραση των εθελοντών ήταν πιο έντονη κατά τη διάρκεια του ύπνου REM αλλά ότι η «μεταφορά» του οσφρητικού συνειρμού από τον ύπνο στο ξύπνιο συντελείτο μόνον όταν οι πληροφορίες είχαν καταγραφεί εκτός της φάσης REM. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει πως κατά τη διάρκεια του ύπνου REM είμαστε πιο ευαίσθητοι στα ερεθίσματα από το περιβάλλον μας αλλά η λεγόμενη «αμνησία των ονείρων» μας κάνει να τα ξεχνάμε κατά τον ίδιο τρόπο που πολλές φορές δεν μπορούμε να θυμηθούμε τα όνειρά μας.

Αν και προς το παρόν απέχουμε πολύ από την υπνοπαιδεία της επιστημονικής φαντασίας – εκτός και αν μπορέσουμε να «μεταφράσουμε» τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις σε μυρωδιές – οι επιστήμονες θεωρούν ότι σε πρώτο στάδιο η ανακάλυψη μπορεί να βρει ενδιαφέρουσες εφαρμογές, ενδεχομένως για τη θεραπεία αναπνευστικών προβλημάτων όπως η άπνοια.

Ο Ανάτ Αρτσι, υπεύθυνος για τη μελέτη μαζί με τον καθηγητή του Νόαμ Σόμπελ, σκοπεύει πάντως να συνεχίσει τη διερεύνηση. «Τώρα που ξέρουμε ότι κάποιο είδος μάθησης κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι δυνατό θέλουμε να δούμε πού βρίσκονται τα όριά της – ποιες πληροφορίες μπορούμε να μάθουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου και ποιες δεν μπορούμε» δήλωσε ο ερευνητής.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience».

Kαμπανάκι κινδύνου από τον ΕΟΦ για την ουσία DMAA


Κ

Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) ενημερώνει τους καταναλωτές ότι δεν πρέπει να αγοράζουν και να καταναλώνουν συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3-dimethylamylamine), καθώς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς, οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη χρήση τους.

Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο.

Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών. Σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), προϊόντα για αθλητές με την εμπορική ονομασία Hemo Rage και Jack3D περιέχουν την ουσία DMAA. Τα προϊόντα αυτά παράγονται στις ΗΠΑ και διακινούνται μέσω Ολλανδίας και στην ελληνική αγορά, τόσο σε καταστήματα, όσο και μέσω Διαδικτύου.

Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε έκδοση απόφασης ανάκλησης των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά, ζητώντας από τις εταιρείες που τα διακινούν να ενημερώσουν τους πελάτες τους και να τα αποσύρουν άμεσα από την κυκλοφορία. Επισημαίνεται ότι, εκτός από τα παραπάνω, κυκλοφορεί διεθνώς μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων για αθλητές, τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA, η οποία ενδεχομένως να αναγράφεται στη συσκευασία και με άλλες ονομασίες (π.χ. 1,3-dimethyamylamine, methylhexanamine, dimethylpentylamine, floradrene, forthane, geranium extract, geranamine). Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής: Hemodrene, Hemorush, Crack, Marrow Matters, Spriodex, Napalm, Lipo-6 Black (ο κατάλογος, επισημαίνει ο ΕΟΦ, είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA).

Επικίνδυνα τοξικά που κρύβονται στο ίδιο μας το σπίτι



Τα τοξικά απόβλητα δεν είναι επικίνδυνες ουσίες για τις οποίες μόνοι «ένοχοι» είναι οι μεγάλες βιομηχανίες.
Υπάρχουν ουσίες, τις οποίες όλοι έχουμε λίγο- πολύ στο σπίτι μας και οι οποίες συνιστούν κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Ποια είναι αυτά τα τοξικά:

φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και οι συσκευασίες τους
φάρμακα, υδραργυρικά θερμόμετρα
αραιωτικά χρωμάτων, διαλύτες χρωμάτων, βερνίκια και γυαλιστικά, βερνίκια νυχιών, λαδομπογιές και οι συσκευασίες τους
χημικά για πισίνες, καθαριστικά τουαλέτας και πατώματος, μελάνια και οι συσκευασίες τους
9-βόλτες μπαταρίες Ni-Cad, μπαταρίες αυτοκίνητου
φιάλες προπανίου
χημικές ουσίες γενικότερα
λάμπες φθορισμού, προϊόντα που περιέχουν υδράργυρο, πυροσβεστήρες, σπρέι αεροζόλ
αντιψυκτικά υγρά αυτοκινήτου, γράσα, γυαλιστικά, μπαταρίες και φίλτρα λαδιού
μεταχειρισμένα μηχανέλαια
υγρά ψύξης κλιματιστικών, αντιψυκτικά υγρά, γλυκερίνη.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που απορρίπτουμε τις ουσίες αυτές.

Έχει υπολογιστεί ότι σε διάστημα 2 ετών ένα μέσο νοικοκυριό συσσωρεύει κατ´ εκτίμηση ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων και ρυπασμένων κενών συσκευασιών ακατάλληλων προς χρήση, 40 λίτρων.

Στην Ευρώπη υπάρχουν ήδη ειδικά προγράμματα διαχείρισης των απορριμάτων αυτών.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη σχετική πρόνοια.

Γι’ αυτό -στην προκειμένη περίπτωση- η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, γι’ αυτό καλό θα ήταν να προσέχουμε να βάζουμε όσο το δυνατόν λιγότερες τοξικές ουσίες στο σπίτι μας.


πηγή:tromaktiko

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Τι αποκαλύπτουν τα μάτια σας για την υγεία σας;



Λένε ότι τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής, στην πραγματικότητα είναι και της υγείας. Διαβάστε τι αποκαλύπτουν.
Αν βγάλατε κίτρινα εξογκώματα στα μάτια

Αν ξαφνικά εμφανίσατε κίτρινα εξογκώματα στα βλέφαρα, τότε ίσως πρόκειται για ξανθελάσματα και αποτελούν ένδειξηυψηλής χοληστερίνης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εναποθέσεις λίπους στην περιοχή. Συχνά η υψηλή χοληστερίνη ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας οφθαλμολογικής εξέτασης. Στην περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι τέτοιο συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο. Συνήθως το πρόβλημα αυτό δεν είναι σοβαρό και δεν προκαλεί πόνο ή προβλήματα στην όραση. Αν διαγνωστεί πάντως ότι πρόκειται για ξανθελάσματα και βρεθεί και αυξημένη η χοληστερίνη σας, ο γιατρός μπορεί να σας προτείνει κάποιες αλλαγές στη διατροφή σας και να σας καθοδηγήσει για τα επόμενα βήματα (θεραπεία, εξετάσεις και ό,τι ενδεχομένως χρειαστεί).

Αν νιώθετε κάψιμο στα μάτια ή έχετε θολή όραση

Αν εκδηλώσετε κάψιμο στα μάτια, θολή όραση, μετά από τη χρήση του υπολογιστή τότε πρόκειται για το «σύνδρομο παρατεταμένης χρήσης υπολογιστή», computer vision syndrome (CVS). Εκδηλώνεται με πονοκεφάλους, ερυθρότητα, ξηρότητα ή αίσθηση καψίματος στα μάτια. Ακόμη μπορεί να έχετε δυσκολία στην εστίαση ή δυσχέρεια στο να ξεχωρίσετε τα χρώματα, συμπτώματα που οφείλονται στην οπτική κόπωση που προκαλείται εν μέρει από την έλλειψη της αντίθεσης όταν διαβάζουμε στην οθόνη του υπολογιστή (σε σχέση με το μελάνι στο χαρτί) και την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλουμε και που είναι απαραίτητη για να εστιάσουμε στα pixels της οθόνης. Επιπλέον, τα μάτια- όταν εργαζόμαστε στον υπολογιστή- χάνουν την ικανότητά τους να παράγουν δάκρυα γεγονός που προκαλεί ερεθισμό και θολή όραση.Για να αποφύγετε όλα αυτά κάντε συχνά διαλείμματα (κάθε 20 με 30 λεπτά) απομακρύνοντας το βλέμμα σας από την οθόνη και εστιάζοντας σε κάτι που βρίσκεται μακριά και φροντίστε η οθόνη του υπολογιστή σας να απέχει τουλάχιστον 60 εκατοστά από τα μάτια σας.

Τι σημαίνει το πρήξιμο στα βλέφαρα

Ίσως να πρόκειται για βλεφαρίτιδα μια φλεγμονή των βλεφάρων, που μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες. Δύο από αυτές, περιέργως, σχετίζονται με εκδηλώσεις σε άλλα μέρη του σώματος όπως πιτυρίδα του τριχωτού της κεφαλής και ροδόχρου ακμής (η οποία προκαλεί κόκκινο δέρμα, συνήθως στα ανοιχτόχρωμα δέρματα και είναι συχνότερη σε γυναίκες μέσης ηλικίας). Για να ανακουφιστείτε και να καθαρίσετε τα μάτια σας, με καθαρά χέρια, απλώστε μια ζεστή, υγρή πετσέτα στα μάτια σας για περίπου πέντε λεπτά. Δείτε οφθαλμίατρο, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια αντιβιοτική αλοιφή ή από του στόματος αντιβιοτικά. Επίσης μπορεί να σας βοηθήσουν τα τεχνητά δάκρυα.

Αν βλέπετε λάμψεις ή έχετε θολή όραση

Θολή όραση, ναυτία και λάμψεις μπορεί να οφείλονται σε αύρα, μια κατάσταση που προηγείται της ημικρανίας. Οι αλλαγές στην ροή του αίματος στον εγκέφαλο είναι σύμφωνα με τους ειδικούς η αιτία αυτών των εκδηλώσεων. Αν οδηγείτε καλό είναι να σταματήσετε το αυτοκίνητο στην άκρη και να περιμένετε μέχρι να νιώσετε καλύτερα ή να συνεχίσετε με άλλο μέσο το οποίο δεν θα οδηγείτε εσείς. Μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο θα ήταν σκόπιμη για να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας πιο σοβαρής κατάστασης όπως είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδή.

Μάτια που εξέχουν προς τα έξω

Ίσως να πρόκειται για διαταραχή του θυρεοειδή. Η πιο κοινή αιτία για τα μάτια που «πετάγονται» προς τα έξω είναι ουπερθυρεοειδισμός δηλ. η υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς αδένα και ειδικότερα μια κατάσταση που είναι γνωστή ως νόσος του Graves. Ένας τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν ένα μάτι είναι διογκωμένο είναι να δούμε αν υπάρχει κάποιο ορατό λευκό τμήμα ανάμεσα στην κορυφή της ίριδας και του πάνω βλεφάρου (κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει). Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν την τάση τα μάτια να είναι διογκωμένα, χωρίς να έχουν υπερθυρεοειδισμό. Αναφέρετε το σύμπτωμα στο γιατρό σας, ειδικά αν έχετε και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του «Graves», όπως θολή όραση, ανησυχία, κόπωση, αύξηση της όρεξης, απώλεια βάρους, τρόμο (τρέμουλο) και αίσθημα παλμών. Μια εξέταση αίματος μπορεί να δώσει την απάντηση. Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και ίσως χειρουργική επέμβαση.

Πίθηκοι επαγγελματίες... τραγουδιστές


Σαν επαγγελματίες τραγουδιστές χρησιμοποιούν τη φωνή τους οι γίββωνες, αλλάζοντας τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματός τους έτσι...
ώστε να ταιριάζουν με συγκεκριμένες αρμονικές χορδών. Αρκεί μία ρουφηξιά... αερίου ήλιου.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κιότο, που καταρρίπτει τη θεωρία, ότι η ομιλία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπινου λάρυγγα, πίθηκοι του είδους Hylobates lar, που ζουν στην Ασία και είναι γνωστοί για τις ούτως ή άλλως διαπεραστικές κραυγές τους, τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο κουτί που περιείχε 50% αέριο ήλιο.

Το ήλιο αλλάζει την ταχύτητα του ήχου και μεταβάλλει τις ιδιοσυχνότητες της φωνητικής οδού, αφήνοντας όμως αναλλοίωτη τη συχνότητα στην οποία δονούνται οι φωνητικές χορδές.

Ηχογραφώντας τους υπό την επίδραση του ήλιου, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν με σχετική ακρίβεια πώς οι κραυγές των πιθήκων επηρεάζονται από τη φωνητική οδό.

Μετά την ανάλυση των ηχογραφήσεων, αποδείχθηκε ότι οι γίββωνες μπορούν να αλλάζουν τις ιδιοσυχνότητες του λαιμού και του στόματος, ακριβώς αυτό που κάνουν οι επαγγελματίες τραγουδιστές και ειδικά οι σοπράνο.

American Journal of Anthropology

Τα μοσχάρια που ακούνε κλασσική μουσική και τρώνε γκουρμέ ζωοτροφές!



Μοσχάρια που χαλαρώνουν κάτω από τη σκιά των φωτοβολταϊκών πάνελ ακούγοντας κλασική μουσική και τρώγοντας...γκουρμέ ζωοτροφές εμπλουτισμές με ρίγανη, δυόσμο και βασιλικό είναι η εικόνα που συναντάει κανείς στη φάρμα Κουτσιώφτη στο Μακροχώρι Ημαθίας. Μια ιδιαίτερη κτηνοτροφική μονάδα που παράγει με φυσικό τρόπο μοσχαρίσιο κρέας πλούσιο σε Ω3 λιπαρά και εξαιρετικό άρωμα.

Τα αδέλφια Δημήτρης και Γιούλης Κουτσιώφτης κληρονόμησαν μια φάρμα συμβατικής εκτροφής από τον παππού τους, αλλά, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται, δε σταμάτησαν σ' αυτό. «Από την αρχή αναζητούσαμε τρόπους να διαφοροποιηθούμε και να δημιουργήσουμε ένα προϊόν προστιθέμενης αξίας που θα μας έβγαζε από τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η συμβατική κτηνοτροφία. Ξεκινήσαμε το 2008, εποχή που το κόκκινο κρέας στιγματιζόταν ως μη υγιεινό από διάφορες έρευνες γιατρών και διατροφολόγων, γεγονός που μας προβλημάτισε ιδιαίτερα, ανέφερε ο Γιούλης Κουτσιώφτης και πρόσθεσε: «Είχαμε ακούσει για μια προσπάθεια να παραχθεί με φυσικό τρόπο που βασίζεται στη διατροφή, κρέας πουλερικών με αυξημένα Ω3 λιπαρά, τα οποία, όπως είναι γνωστό, κάνουν καλό στην καρδιά, αλλά δεν υπήρχε τίποτα σχετικό με βοοειδή. Τότε απευθυνθήκαμε στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ και ζητήσαμε από τους επιστήμονες να μας βοηθήσουν να παράξουμε μοσχαρίσιο κρέας με Ω3 λιπαρά».

Διετής έρευνα
Το ΑΠΘ ανταποκρίθηκε και ξεκίνησε στη φάρμα Κουτσιώφτη μια έρευνα η οποία διήρκεσε δύο χρόνια. Οπως ανέφερε ο κτηνοτρόφος από το Μακροχώρι, η έρευνα έδειξε ότι το μοσχάρι που τρεφόταν με συγκεκριμένες τροφές είχε έξι φορές παραπάνω λιπαρά οξέα Ω3 από το συμβατικό. «Αποδείχθηκε ότι στα 100 γραμμάρια από το μοσχαράκι-άρωμα, όπως το ονομάζουμε, έχει 240 mg Ω3 έναντι περίπου 40 mg που περιέχει το συμβατικό», εξήγησε ο κ. Κουτσιώφτης.

Η ερευνητική ομάδα πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και παραχώρησε στους κτηνοτρόφους την αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης μέχρι το 2028.

«Κατά τη διάρκεια της διετίας της έρευνας παρατηρήσαμε ότι το μοσχαρίσιο κρέας που έχει αυξημένα Ω3 λιπαρά οξέα οξειδωνόταν πιο εύκολα, δηλαδή μαύριζε γρηγορότερα. Οπότε αποφασίσαμε με τους ερευνητές ότι έπρεπε να δώσουμε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες υπάρχουν στη ρίγανη, στο δυόσμο, στο βασιλικό, στον κορίανδρο κ.λπ. Δίνοντας αυτά τα βότανα ως τροφή στα μοσχάρια πετύχαμε δύο πράγματα. Ισορροπήσαμε το χρώμα (τώρα δεν οξειδώνονταν γρήγορα), ενώ παράλληλα τα αρώματα των βοτάνων περνούσαν στο κρέας. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν να έχουμε ένα κρέας που από τη μια κάνει πολύ καλό στην υγεία και από την άλλη είναι πολύ γευστικό», πρόσθεσε ο κ. Κουτσιώφτης.

Ηχοσύστημα
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η παραγωγή των λιπαρών οξέων Ω3 στο σώμα των ζώων έχει άμεση σχέση με την ευζωία του: «Οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων είναι πάρα πολύ σημαντικός παράγοντας και εμείς τον λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις σταυλικές μας εγκαταστάσεις υπάρχει ηχοσύστημα που παίζει κλασική μουσική καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, επειδή διαπιστώσαμε ότι έτσι τα ζώα μας είναι πιο χαλαρά».

Η φάρμα Κουτσιώφτη περιλαμβάνει σήμερα εγκαταστάσεις δυναμικότητας 960 μοσχαριών κρεατοπαραγωγής και έχει εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά. Επιπλέον διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής ζωοτροφών, ενώ κομμάτι της εταιρίας που έχει συσταθεί είναι και ένα κρεοπωλείο στη Βέροια το οποίο πουλάει αποκλειστικά μοσχαρίσιο κρέας με αυξημένα Ω3 λιπαρά.

Η υπεραξία
«Η ιδέα μας να δημιουργήσουμε μια τέτοια μονάδα αποδείχτηκε ότι είχε άμεσο οικονομικό όφελος, καθώς δώσαμε στο προϊόν μας υπεραξία. Το κρέας ''άρω3μα'' πωλείται στην αγορά από 15% έως 20% πιο ακριβό από το συμβατικό. Επίσης, το μεγάλο μας κέρδος ήταν στον πόλεμο που γίνεται σήμερα στην αγορά με τα εισαγόμενα φτηνά κρέατα. Εμείς έχουμε μία σημαντική άμυνα, επειδή πουλάμε κάτι διαφορετικό. Από το σύνολο των ζώων μας το 40% εκτρέφεται με το συγκεκριμένο τρόπο και τα υπόλοιπα συμβατικά. Ωστόσο, στόχος μας είναι να φτάσουμε να εκτρέφουμε το 100% των ζώων μας με το συγκεκριμένο τρόπο», επισήμανε ο κ. Κουτσιώφτης.

«Πιστεύω ότι αυτό που μπορεί να μας σώσει από την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι η συνεχής αναζήτηση και η ανάγκη για διαφοροποίηση καθώς και οι κοινές προσπάθειες, ώστε να καθετοποιείται η παραγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι το κράτος δε σκύβει ποτέ πάνω από τέτοιες προσπάθειες», κατέληξε ο Κουτσιώφτης.

agelioforos.gr

«Θαυματουργό» υλικό από πολτό ξύλου



Ξεκινά η μαζική παραγωγή ενός νέου υλικού που αναπτύχθηκε από πολτό ξύλου και έχει...
εντυπωσιακές ιδιότητες και πολλές εφαρμογές. Πρόκειται για τη νανοκρυσταλλική κυτταρίνη (NCC) η οποία έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής.

Φθηνό και θαυματουργό

Το νέο υλικό είναι εξαιρετικά ελαφρύ, έχει πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα και είναι αγώγιμο. Πάνω από όλα όμως έχει πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής αφού είναι απλό και εύκολο να δημιουργηθεί πολτός ξύλου. Μάλιστα σύμφωνα με τους ειδικούς δεν χρειάζεται να καταστρέφεται ένα ολόκληρο δέντρο αλλά κάποια κλαδιά του ενώ αρκεί και λίγο πριονίδι για να φτιαχτεί ο πολτός από τον οποίο θα προκύπτει. 

Οι εφαρμογές του νέου υλικού είναι πολλές (εξαρτήματα για υπολογιστές, εύκαμπτες οθόνες, πλαστικά μέρη αυτοκινήτων, κ.α.) και ήδη μεγάλες εταιρίες όπως η IBM και η Pioneer ανακοίνωσαν ότι θα το χρησιμοποιήσουν στην παραγωγή των νέων προϊόντων τους. 

Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής της νανοκρυσταλλικής κυτταρίνης βρίσκεται στο Ουισκόνσιν και οι υπεύθυνοί του αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει άμεσα μαζική παραγωγή του υλικού. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το 2020 γύρω από την νανοκρυσταλλική κυτταρίνη θα έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία αξίας 600 δισ. δολαρίων.

tovima

Πεπόνι...χρυσαφένια απόλαυση!!!



Μέσα στον πυρετό του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου, το πεπόνι αποτελεί μια όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και χρυσαφένιο άρωμα καθώς αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα καλοκαιρινά φρούτα.
Με καταγωγή από την Ασία, κατάφερε από πολύ νωρίς να συνοδευτεί από σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, το κιτρινωπό πεπόνι, που είναι γνωστό με την ονομασία cantaloupe, χρησιμοποιείται στην Κίνα για τηθεραπεία της ηπατίτιδας. Επίσης, οι σπόροι του χρησιμοποιούνται στις Φιλιππίνες, για την αντιμετώπιση του καρκίνου και την πρόκληση εμμηνόρροιας, στην Ινδία ως διουρητικό και στην Αφρική γίνονται χυλός και τρώγονται για την πρόκληση αποβολών.
Σήμερα, στην Ελλάδα οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, ενώ παγκοσμίως τα σκήπτρα της παραγωγής κρατά η Κίνα, και ακολουθούν η Ισπανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, και οι Η.Π.Α.
Στη χώρα μας, το πεπόνι κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της ιδιαίτερα γλυκιάς και δροσιστικής του γεύσης, της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, αλλά και του πλήθουςβιταμινών που διαθέτει, προσφέροντας συνάμα λίγες θερμίδες.
ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πιο συγκεκριμένα, το πεπόνι αποδίδει μόνο 34 θερμίδες/100 gr., 8,16 gr. υδατάνθρακες και 90gr. νερό. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωσή του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας. Η χημική του ανάλυση έχει δείξει ότι είναι πλούσιο σεβιταμίνες Α και C, καθώς και σε θειαμίνηνιασίνηΒ6 και κάλιο ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη. Καλό θα είναι να τρώγεται ώριμο, διαφορετικά παρέχει ελάχιστα από τα παραπάνω διατροφικά στοιχεία, που αναλύονται στον πίνακα. Όσο πιο ώριμο είναι το πεπόνι τόσο μεγαλύτερα ποσοστά β-καροτίνηςπεριέχει. Χαρακτηριστικό δείγμα της ωριμότητάς του είναι το άρωμά του.
Επομένως, διαλέγετε πεπόνια που έχουν ικανοποιητικό βάρος και είναι αρωματικά (γλυκιά οσμή). Διαφορετικά τοποθετήστε το για μερικές μέρες σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να αποκτήσει το άρωμά του και μετά κόψτε το.
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Το πεπόνι, κατά την άποψη πολλών ερευνητών σε θέματα διατροφής, είναι πλούσιο σε έναν αριθμό συστατικών που είναι γνωστό ότι μειώνουν την πίεση του αίματος και την χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έρχονται στο φως για το πεπόνι cantaloupe καθιστούν το φρούτο ακόμα πιο σημαντικό από ότι υποστηρίζουν οι παραδοσιακές θεωρίες. Σε ένα ενδιαφέρον πείραμα αποδείχτηκε ότιδιαθέτει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη γλυκιά, νερουλή σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το αντιπηκτικό χημικό του πεπονιού είναι η αδενοσίνη, το ίδιο συστατικό που υπάρχει στα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα μανιτάρια. Από ότι φαίνεται, λοιπόν, το πεπόνι είναι ακόμη μια τροφή που βοηθά στην αραίωση του αίματος, μειώνοντας τις πιθανότητες καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.
Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνουκαρδιακά νοσήματα και άλλα ακόμα προβλήματα που συνδέονται με την μεγάλη ηλικία, όπως ο καταρράκτης(Phytother Res. 2005). Ακόμη, περιέχει βιταμίνη Α (19%/100gr), η οποία είναι σημαντική για καλύτερηόραση και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις καθώς ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C, περιέχεται σε υψηλά ποσοστά (41%/100gr) βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από τοοξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.
Πλούσιο, συν τοις άλλοις, σε κάλιο, συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης, διαθέτοντας συνάμα διουρητική δράση (κυρίως λόγω του μεγάλου ποσοστού νερού που περιέχει). Σε μία πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα με υψηλότερα επίπεδα καλίου στον οργανισμό τους σημείωσαν την χαμηλότερη πίεση αίματος. Αντίθετα, άτομα με ελάχιστες ποσότητες καλίου στο αίμα, διέτρεξαν μεγαλύτερο κίνδυνο υψηλής πίεσης του αίματος. Παράλληλα, άλλες μελέτες έδειξαν ότι το κάλιομπορεί να παρεμποδίσει την δράση της LDL χοληστερόλης (κακή χοληστερόλη) και να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό.
Επομένως το πεπόνι είναι μια αξιοσημείωτη πηγή ωφέλιμων και θρεπτικών ουσιών με σημαντικές προστατευτικές και ευεργετικές δράσεις για την υγεία μας και όχι μόνο. Στην αρχαιότητα είχε καικαλλυντικές ιδιότητες, τις οποίες χρησιμοποιούμε ακόμα και σήμερα με τις μάσκες προσώπου που γίνονται με φλούδες πεπονιού. Πιστεύεται ότι η φλούδα του πεπονιού τονώνει το δέρμα και βοηθά στην μείωση της ακμής κατά την εφηβεία.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες, ωμό. Χτυπώντας το στο μίξερ φτιάχνουμε γρανίτα, παγωτό, χυμό, αναψυκτικό. Όμως, μην αφήνεται το πεπόνι κομμένο σε φέτες για πολλή ώρα, διότι ότι η βιταμίνη C που περιέχει, καταστρέφεται γρήγορα εάν εκτεθεί στον αέρα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να καταναλώνεται αμέσως μετά αφού θα κοπεί.
Κλινικός Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
  

Βιταμίνη Κ έφαγες;


Είναι η σύμμαχός σου κατά της οστεοπόρωσης και υπέρ της ομορφιάς σου...

Βιταμίνη Α, B, C... και διαβάζεις λες και μαθαίνεις και πάλι την αγγλική αλφαβήτα. Προχώρησε το μάθημα και φτάσε στο γράμμα "K"! Γνωρίζεις τι κάνει η βιταμίνη K; Είναι εκεί για την καλή σου υγεία κάθε πρωί, βρίσκεται στον οργανισμό για να προλάβει την οστεροπόρωση και φυσικά για να κάνει το δέρμα σου να λάμψει. Που θα την βρεις και πώς μπορείς να αυξήσεις την απορρόφησή της από το σώμα;

Ο Διαιολόγος διατροφολόγος Νικόλαος Κριαράς σου δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες... 

Τι είναι η βιταμίνη Κ;
Η βιταμίνη Κ ή αλλιώς κοινόνη, ανήκει στις 4 λιποδιαλυτές βιταμίνες. Η βιταμίνη Κ έχει ως κύρια δράση την περιοχή της καρδιάς και τη λειτουργία του αιμοποιητικού συστήματος. Όπως και οι περισσότερες βιταμίνες υπάρχει στα τρόφιμα και εκεί την αναζητά και ο οργανισμός σου...

Τι σου προσφέρει;
Στα θετικά σημεία της δράσης της βιταμίνης Κ, εντοπίζεται η πρόληψη της οστεοπόρωσης, η ενδυνάμωση των οστών και η καλύτερη ποιότητα δέρματος. Πιο αναλυτικά η πολύτιμη βιταμίνη βοηθά:

- Στην αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης. Δεν είναι τυχαίο που συχνά προτείνεται από τους γιατρούς ως συμπλήρωμα διατροφής για άτομα που πάσχουν από την ασθένεια. 

- Ενισχύει την απορρόφηση ασβετίου: Με τον τρόπο αυτό η βιταμίνη Κ μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, πάθηση που προσβάλει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τις γυναίκες. 

- Γιατρικό για την ενοχλητική πρωινή αδιαθεσία! Κι όμως ένας χυμός πράσινος λαχανικών, πλούσιων σε βιταμίνη Κ, ίσως αποτελεί την λύση για να μην ξυπνάς με τέτοια δυσφορία. Αν μάλιστα προσθέσεις στο ρόφημά και λίγο χυμό πορτοκάλι (βιταμίνη C), τότε τα αποτελέσματα είναι ακόμη πιο δραστικά. 

- Συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας του δέρματος. Του χαρίζει λάμψη, ελαστικότητα και αντοχή με αποτέλεσμα φυσικά να δείχνει πολύ πιο νέα. 

Σε ποια τρόφιμα υπάρχει βιταμίνη Κ;

Δες παρακάτω τους πίνακες με τα τρόφιμα που προσφέρουν απλόχερα την βιταμίνη που προστατεύει με τόση... "θέρμη" την υγεία σου. 
/

Τα πράσινα λαχανικά έχουν την υψηλότερη περικεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία και κυμαίνεται από 900mcg έως 1147mcg ανα σκεύος. Σε ό, τι αφορά στα λαχανάκια βρυξελλών, τα σπαράγγια και το λάχανο, καλό είναι να γνωρίζεις πως αυξάνουν τη βιταμίνη Κ που παρέχουν, όταν είναι βρασμένα. 

Yummy Tip: Αν έχεις παραγματικά ανάγκη την βιταμίνη Κ (που την έχεις σε συγκεκριμένες ποσότητες), τότε πρέπει να... βουτυρώσεις τα λαχανικά σου. Έχεις δοκιμάσει σπανάκι με φρέσκο βούτυρο; Πεντανόστιμο... και ο συνδυασμός που αυξάνει την απορρόφηση της βιταμίνης στον οργανισμό. 

/

Τα βότανα και τα μυρωδικά που διατηρούν το πράσινο χρώμα τους, ακόμη και αποξηραμένα είναι εκείνα που περιέχουν και μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ. 

/

Φυσικά και δεν είναι όλα τα φρούτα, διότι λίγα φρούτα περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα, την βιταμίνη Κ. Στα παραπάνω φρούτα πρόσθεσε και τα αποξηραμένα δαμάσκηνα..

Μην πάθεις... υπερβιταμίνωση!

Κι όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που αν το παρακάνεις με την βιταμίνη Κ ενδέχεται να έχεις προβλήματα. Πάντα σε ειδικές περιτπώσεις και όταν κάποιος αντιμετωπίζει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός! Γι' αυτό το λόγο η συνιστώμενη δοσολογία κατανάλωσης της βιταμίνης Κ είναι 120 mcg για τους  άνδρες και 90mcg για τις γυναίκες. 

"Μια σημαντική ασθένεια, η οποία είναι η κολπική μαρμαρυγή και προκαλεί αρρυθμίες στο καρδιακό παλμό, έχει συνδεθεί με τα υψηλά ποσά προθρομβίνης, τα οποία συσχετίζονται με την ενδεχομένως υψηλή κατανάλωση τροφίμων, πλούσια σε βιταμίνη Κ" εξηγεί ο κ. Κριαράς. 
"Δεν χρειάζεται να σε πιάνει παροξυσμός, στην προσπάθειά σου να αποφύγεις κάποια τρόφιμα, μόνο και μόνο επειδή γνωρίζουμε μια βλαπτική δράση μιας ουσίας, εάν είσαι υγιής. Εξάλλου, ΟΛΑ τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), πέραν της ωφέλιμης δράσης, εμφανίζουν και αρνητική" επισημαίνει ο διαιτολόγος. 

Τρόφιμα με χαμηλή τιμή σε βιταμίνη Κ, που πρέπει να ακολουθούν ασθενείς με νόσημα του αιμοποιητικού συστήματος ή της κολπικής μαρμαρυγής είναι: Δημητριακά με βάση το καλαμπόκι, τα χαμηλών θερμιδών δημητριακά, οι ριζογκοφρέτες, τα προϊόντα βρώμης και διάφορες μείξεις φρούτων, εκτός από τα δαμάσκηνα.
πηγή:tlife

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Μάκα: Η ρίζα του Περού με τις θαυματουργές ιδιότητες



Μεγαλώνει στις Άνδεις του Περού σε ύψος 4.300 μέτρων! (κανένα άλλο φυτό, πουθενά στον κόσμο, δεν επιβιώνει σε αυτά τα ύψη).
Η ανάπτυξη, το μέγεθος, και οι διαστάσεις της μάκα είναι παρόμοιες με εκείνες του ραδικιού και της κράμβης με τα οποία είναι συγγενής. Το φυτό φτάνει το ύψος των 20περίπου εκατοστών.

Η μάκα καλλιεργείται παραδοσιακά σε υψόμετρα 3.750-4.350 μ.Καταφέρνει να ευδοκιμεί σε ιδιαίτερα δύσκολες κλιματικές συνθήκες (δυνατός ήλιος και υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα, χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, ισχυροί άνεμοι).

—Η μάκα ως τροφή και ως φάρμακο

Οι Περουβιανοί βάζουν τη μάκα καθημερινά στη δίαιτά τους και τη χρησιμοποιούν ως τονωτικό ενέργειας πάνω από 2.000 χρόνια, χωρίς καθόλου αρνητικές επιπτώσεις στο σώμα. Η θρεπτική αξία της αποξηραμένης ρίζας της μάκα είναι υψηλή, παρόμοια με τους σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες, και 2,2% λίπη.

Όπως και η αλόη βέρα, η MAKA προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού. Βασική πηγή ενέργειας, δύναμης και αντοχής, λόγω της μεγάλης της περιεκτικότητας σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα (ειδικά μαγνησίου και ασβεστίου που
βοηθούν στην οστεοπόρωση).

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξισορρόπηση των ορμονών (κατάλληλη για κατανάλωση από γυναίκες στην εμμηνόπαυση ή που υποφέρουν από πόνους περιόδου) βοηθάει σε θέματα γονιμοποίησης και ανεβάζει τη λίμπιντο. Επίσης είναι το πλέον κατάλληλο για ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και κατάθλιψης.

Περιέχει φυτική στερόλη (φυσική μορφή στεροϊδών) και χρησιμοποιείται από αθλητές για περισσότερη ενέργεια.

Μπορούν να καταναλωθούν τόσο τα φύλλα, όσο και η ρίζα της μάκα.

Υποχρεωτικό το εργόσημο για τους εργάτες γης



To εργόσημο είναι ο νέος τρόπος αμοιβής των εργατών της γης. Η αμοιβή του εργάτη με εργόσημο ΟΓΑ - αντί χρηματικού ποσού - είναι υποχρεωτική.
Από 1-1-2012 και μετά δε θα αναζητείται από τους εργάτες γης τρέχουσα εισφορά.

Οι οφειλέτες που ασφαλίζονται για ολόκληρο το έτος και οι παρακρατούμενες μέσω εργοσήμου εισφορές τους δεν επαρκούν για την εξόφληση των εισφορών του έτους, θα λαμβάνουν στις αρχές του επόμενου έτους ειδοποίηση για την καταβολή των υπολοίπων εισφορών.

Εκτός των υπολοίπων εισφορών του εργόσημου, θα εξακολουθούν να αναζητούνται σύμφωνα με το νόμο, οι μέχρι 31/12/2012 ληξιπρόθεσμες εισφορές (ρυθμισμένες ή μη)

Ο χρόνος ασφάλισης όλων των εργατών γης, στο εξής, θα υπολογίζεται, αποκλειστικά και υποχρεωτικά με βάση τις αμοιβές που έχουν λάβει με ΕΡΓΟΣΗΜΟ

Για το λόγο αυτό οι εργάτες γης θα πρέπει, οπωσδήποτε, για να κατοχυρώσουν το δικαίωμά τους για Ασφάλιση, Περίθαλψη και Σύνταξη από τον ΟΓΑ, να ζητούν την πληρωμή τους μόνο με ΕΡΓΟΣΗΜΟ.

Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα διακαιούνται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τον ΟΓΑ και ειδικά οι πολίτες τρίτων χωρών, θα αντιμετωπίζουν προβλήματα και με την ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

Αντιμετωπίστε την αγένεια


Στην καθημερινότητά μας πολλές φορές υπάρχουν αγενείς συμπεριφορές που μας αγχώνουν και μας στενοχωρούν. 

Μην υιοθετείτε και εσείς αντίστοιχες συμπεριφορές, δεν χρειάζεται να διαιωνίζεται. Φανταστείτε την αγένεια σαν ένα πακέτο που σας το στέλνουν και εσείς δεν το ανοίγετε.

Σε καμιά περίπτωση δεν το παίρνουμε προσωπικά, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Σε περίπτωση που κάποιος μας φέρεται με αγένεια περιστασιακά ή κατ’ επανάληψη, εξηγήστε του πως σας κάνει να αισθάνεστε, δεν χρειάζεται να μιλήσετε με κανέναν άλλον, παρά μόνο με αυτόν που αντιμετωπίζετε πρόβλημα. 

Αντιμετωπίστε πάντα τον αγενή με τον τρόπο που θέλετε να σας αντιμετωπίσει. 

Συνηθίζουμε εξάλλου να προσαρμόζουμε την συμπεριφορά μας βάσει αυτόν που έχουμε κάθε φορά μπροστά μας.
Φροντίστε να είστε πάντα φιλικοί και να χαμογελάτε, το χαμόγελο πραγματικά κάνει θαύματα.

myworld.gr

5 υγιεινές τροφές που είνα ...θανατηφόρες


5 υγιεινές τροφές που είναι… θανατηφόρες

Μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά είναι ιδανική για την καλύτερη υγεία του οργανισμού. Ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε ότι αρκετές από τις υγιεινές τροφές ή παράγωγά τους μπορούν να μας…σκοτώσουν.

Φύλλα ραβέντι

Αν είστε από τους περιπετειώδεις τύπους της γαστρονομίας, έχετε υπόψη σας ότι τα φύλλα ραβέντι δεν είναι και η πιο «υγιεινή» πρασινάδα που μπορείτε να καταναλώσετε.

Και αυτός είναι και o λόγος που τα μανάβικα πουλούν μόνο το κάτω μέρος του ραβέντι. Τα φύλλα του συγκεκριμένου λαχανικού περιέχουν υψηλά επίπεδα οξαλικού οξέος, το οποίο προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα στο ήπαρ. Σε σημείο μάλιστα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Βέβαια αν και για να προκληθεί θάνατος χρειάζεται κάποιος να καταναλώσει αρκετά από τα φύλλα, ωστόσο ακόμα και μία μικρή ποσότητα είναι ικανή για να αρρωστήσει κάποιον.

«Πράσινες» πατάτες

Άλλη μία τοξίνη που «καραδοκεί» στην κουζίνα είναι η σολανίδη, που …ευδοκιμεί στις πατάτες οι οποίες έχουν πρασινίσει. Αυτό συμβαίνει όταν οι πατάτες είναι εκτεθειμένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στο φως, και είναι μια επαρκής ένδειξη ότι πιθανότατα να έχουν αυξηθεί τα γλυκοαλκαλοειδή, τα οποία είναι τοξικά για τον άνθρωπο.

Η σολανίδη ωστόσο βρίσκεται στην επιφάνεια της πατάτας και αν αφαιρεθεί επιμελώς δεν χρειάζεται να τις πετάξετε. Εάν βέβαια αφού τις μαγειρέψετε αισθανθείτε ότι είναι ακόμα πικρές στη γεύση καλύτερο είναι να μη τις φάτε.

Σε αντίθετη περίπτωση οι τοξίνες ενδέχεται να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία και εξάντληση. Βέβαια το πρόβλημα αυτό μπορεί εύκολα να αποφευχθεί εάν αποθηκεύετε τις πατάτες σας σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Σπόροι και κουκούτσια
Αρκετοί από τους σπόρους και τα κουκούτσια των κατά τ’ άλλα υγιεινότατων φρούτων και λαχανικών που καταναλώνουμε έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε μία ουσία που ονομάζεται αμυγδαλίνη.

Αυτή αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραία καθώς μετατρέπεται σε υδροκυάνιο.

Μήλα, αχλάδια, μάνγκο, ροδάκινα και βερίκοκα περιέχουν τη συγκεκριμένη ουσία αν και η ποσότητα είναι τόσο μικρή που δεν έχει βλαβερές συνέπειες για τον άνθρωπο.

Κόκκινα φασόλια

Αν και γευστικότατα όταν μαγειρευτούν, τα κόκκινα ωμά φασόλια, περιέχουν φυσικές τοξίνες που ονομάζονται λεκτίνες. Εάν καταναλώστε έστω και τέσσερις –πέντε σπόρους από κόκκινα φασόλια, τα οποία δεν έχετε μουλιάσει για τουλάχιστον 5 ώρες πριν τα μαγειρέψετε, τότε ενδέχεται να καταλήξετε με ανεξέλεγκτη ναυτία, έμετο και ανάστατο στομάχι.

«Άγρια» μανιτάρια
Οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι υπάρχουν αρκετές από τις ποικιλίες άγριων μανιταριών, που μπορούν να είναι τοξικές σε τέτοιο σημείο που να προκαλούν ακόμα και τον θάνατο.

Σε αυτά φυσικά δεν περιλαμβάνονται τα μανιτάρια εκείνα που καλλιεργούνται και βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το πρόβλημα ωστόσο συγκλίνει στο γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος τα δηλητηριώδη από τα μη δηλητηριώδη μανιτάρια.

Άρα προκείμενου να αποφύγετε τις δυσάρεστες συνέπειες ενός δηλητηριασμένου μανιταριού ίσως είναι καλύτερα να αποκλείσετε τα άγρια μανιτάρια από το διατροφικό σας χάρτη. Εξάλλου υπάρχουν πάντα και οι κλασικές …ακίνδυνες ποικιλίες.

clickatlife.gr

Εσάς πόσο αντέχει ο γάμος σας;





Μια πρωτότυπη έρευνα σχετικά με τη διάρκεια που μπορεί να έχει ένας γάμος διενήργησε το τμήμα ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ που επιχείρησε να ομαδοποιήσει τους λόγους που ένα ζευγάρι είτε δένεται περισσότερο, είτε χωρίζει. Η κλασσική διαπίστωση πάντως σε όλα αυτά ήταν πως όποιος παντρεύεται νέος, συνήθως, χωρίζει και νέος. Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας:

Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει 10 χρόνια είναι:
- 54% για τις γυναίκες και 47% για τους άνδρες που παντρεύονται μεταξύ 15 και 19.
- 64% για τις γυναίκες και 65% για τους άνδρες που παντρεύονται μεταξύ 20 και 25.
- 76% για τις γυναίκες και 73% για τους άνδρες που παντρεύονται στα 26 ή μεγαλύτεροι.
Τα παιδιά επηρεάζουν το γάμο; Όπως φαίνεται. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει 10 χρόνια είναι:
- 34% για τις γυναίκες και 37% για τους άνδρες που δεν αποκτούν παιδιά στο γάμο
- 55% για τις γυναίκες και 65% για τους άνδρες που έχουν το πρώτο παιδί από τον μελλοντικό τους σύντροφο πριν το γάμο.
- 79% για τις γυναίκες και 79% για τους άνδρες που το πρώτο τους παιδί γεννιέται τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά το γάμο.
- Η απόκτηση παιδιών δε σημαίνει πως ο γάμος θα κρατήσει μια ζωή. Δεδομένα του 1997 δείχνουν πως μόνο το 57% των γάμων διαρκεί 15 χρόνια, και το μισό 20 χρόνια.
Θα αντέξει ο γάμος σας περισσότερο αν πρώτα δοκιμάσετε να ζήσετε μαζί;
Ίσως όχι- ακόμα κι αν συγκατοικήσετε με τον/την ενδεχόμενο/η σύζυγό σας. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 60% για τις γυναίκες και 62% για τους άνδρες που κάποτε συγκατοίκησαν
-  61% για τις γυναίκες και 63% για τους άνδρες που συγκατοίκησαν με τον πρώτο/ την πρώτη σύζυγό τους.
- 66% για τις γυναίκες και 69% για τους άνδρες που ποτέ δε συγκατοίκησαν
Το μορφωτικό επίπεδο κάνει τη διαφορά. Τουλάχιστον όμως εδώ έχουμε μια έκπληξη:
Η αποφοίτηση από το λύκειο δε βοηθά, αλλά από ανώτατο ίδρυμα έχει μεγάλη διαφορά. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 54% για τις γυναίκες και 56% για τους άνδρες απόφοιτους λυκείου
- 63% για τις γυναίκες και 61% για τους άνδρες χωρίς να έχουν αποφοιτήσει από το λύκειο
- 62% για τις γυναίκες και 64% για τους άνδρες με ανώτατες σπουδές χωρίς όμως πτυχίο.
- 78% για τις γυναίκες και 81% για τους άνδρες με ανώτατες σπουδές και πτυχίο ή και μεταπτυχιακό.
Η δομή της οικογένειας παίζει επίσης ρόλο, κυρίως για τις γυναίκες. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 67% για τις γυναίκες και 66% για τους άνδρες που ζούσαν σε σπιτικό με δύο γονείς στα 14
- 48% για τις γυναίκες και 63% για τους άνδρες που δε ζούσαν σε σπιτικό με δύο γονείς στα 14
Η επιτυχία του γάμου διαφέρει λόγω χρώματος και εθνικότητας. Οι πιθανότητες ένας γάμος ν' αντέξει τουλάχιστον 10 χρόνια είναι:
- 51% για τους μαύρους, όχι λατίνους άνδρες και γυναίκες.
- 64% για τους λευκούς, όχι λατίνους άνδρες και γυναίκες
- 68% για τις λατίνες γυναίκες και 75% για τους λατίνους άνδρες
Τα νούμερα της συγκατοίκησης
- Από το 1987 έως το 2002, το ποσοστό των γυναικών που συγκατοίκησαν έστω και μία φορά διπλασιάστηκε, από 30% σε 61%.
- Για τις γυναίκες ηλικίας 19 με 44, περισσότεροι από τους μισούς γάμους από το 1990 έως το 1994 ξεκίνησαν ως συγκατοικήσεις.
- Πάνω από τις μισές γεννήσεις εκτός γάμου συμβαίνουν στις συγκατοικήσεις.
- Πάνω από το 40% των παιδιών στις ΗΠΑ θα ζήσουν κάμποσο σε περιβάλλον συγκατοίκησης.
- Για τις γυναίκες ηλικίας 18 με 19, η συγκατοίκηση είναι υπερδιπλάσια του γάμου (11% με 5%)
- Για τις γυναίκες ηλικίας 25 με 44, ο γάμος είναι σχεδόν 8πλάσιος της συγκατοίκησης (62% με 8%)
- Πάνω από τα μισά ζευγάρια στην πρώτη τους συγκατοίκηση παντρεύονται μέσα σε τρία χρόνια.

πηγή:iatropedia.gr

Ο σύγχρονος κεκραμένος οίνος στην αγορά της Ελλάδας.



pic
Ο σύγχρονος κεκραμένος οίνος στην αγορά της Ελλάδας.
Πρόσφατα παρευρεθήκαμε στην επίσημη παρουσίαση του οίνου Ηλέσιου. Πρόκειται για ακόμα μια καινοτομία του μη κυβερνητικού αυτού οργανισμού, που ασχολείται με τη  σωστή Διατροφή, το Περιβάλλον, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την Βιοποικιλότητα, τις Οίκο - Κοινότητες και τον Αγροτουρισμό.
Θέλοντας λοιπόν αυτή η ομάδα ανθρώπων να αναδείξει και να προωθήσει την διατροφική μας κληρονομιά, δημιούργησε και κατοχύρωσε ως διεθνή πατέντα, τον «Κεκραμένο οίνο» του παρελθόντος. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οινοποίησε με σημερινή τεχνολογία Αγιωργίτικο, Σαββατιανό και Ροδίτη (συνήθως με λιάσιμο) και στην συνέχεια «νέρωσε» το κρασί με το επονομαζόμενο Ειδύλλι. Το Ειδύλλι προέρχεται από απόσταξη σταφυλοπολτού σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν περιέχει καθόλου οινόπνευμα. Έχει πολύ χαμηλό PH και ουσιαστικά αποτελεί σταφυλόνερο. Η ανάμειξη των δύο, μας δίνει τον «Κεκραμένο Οίνο», ο οποίος δεν φιλτράρεται και εξαιτίας της υψηλής αλκοολοπεριεκτικότητας, μπορεί να διατηρηθεί χωρίς προσθήκη άλλων χημικών ή συντηρητικών.
Τα αμπέλια στα υψίπεδα της Νεμέας και στις Πλαγιές Κιθαιρώνα, επίσης δεν φορτώνονται με φυτοφάρμακα ή χημικά λιπάσματα, οπότε δεν μεταβάλλονται διόλου τα φυσικά χαρακτηριστικά του σταφυλιού και χρησιμοποιούνται μόνο γηγενείς ζύμες. Επόμενος στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν δύο πολύ παλιές παραδοσιακές και άγριες ποικιλίες, το Γκοσμάρι και την Κολοκυθάρα που αυτή την στιγμή αναβιώνουν.
Χαρακτηριστικά οι άνθρωποι της ομάδας του Ηλέσιον αναφέρουν πως όπως ο οινοχόος στα γόνιμα συμπόσια του Διόνυσου νέρωνε τον Άκρατο οίνο, έτσι και εμείς στον 21ο αιώνα, έχουμε την δυνατότητα να νερώνουμε με το Ειδύλλι.  Περιοριστικές αναλογίες δεν υπάρχουν, οπότε ο καθένας μας μπορεί στην παρέα να πιεί Κεκραμένο Οίνο από 0-15% vol, ανάλογα το πόσο Ειδύλλι θα προσθέσει. Είναι πραγματικά το «Κρασί της παρέας» αφού μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα.

Υ.Γ. Μπορείτε να το βρείτε σε φιάλες ή ασκούς σε λαϊκές αγορές και κάβες bio ή μέσω του www.helession.gr ανάλογα με το πότε γίνεται η εμφιάλωση, σε πιο φρέσκο Γιοματάρι ή σε ώριμο ή παλαιωμένο.
Χρύσα Γιατρά, οινολόγος-Οινοχόος MSc O.I.V.Paris

Krasi
Στο μήνα που δεν έχει «ρ», το κρασί θέλει νερό!
Ελάτε να σμίξουμε
...τον Άκρατο Οίνο με το Ειδύλλι
Όπως σμίγουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το τραπέζι της γιορτής
Για όλους εμάς που αγαπάμε να βρισκόμαστε στην «αγκαλιά» της Φύσης, είναι ένα πέρασμα από την γρήγορη πλαστική τροφή στην αγνή...που μυρίζει Ελλάδα!
Πώς θα μπορούσε λοιπόν να στρωθεί ένα τραπέζι γλεντιού χωρίς την μεγάλη απόδειξη ότι το βήμα προς τη Φύση και τα δώρα της... είναι δική μας απόφαση;
Αν το πιστέψουμε θα το καταφέρουμε.
Το ΗΛΕΣΙΟΝ το πίστεψε και έτσι - λίγα χρόνια πριν- αναγεννήθηκε ο Αρχαιοελληνικός Οίνος χωρίς πρόσθετα θειώδη, χημικά, φάρμακα είτε χρώματα.
Έτσι πέρασε στη σύγχρονη διατροφή μας, η μεγάλη παρακαταθήκη των προγόνων μας!
kokkineliΑς γεμίσουμε τα ποτήρια μας με «Κοκκινέλι» Ηλέσιον !
Ας συνεχίσουμε τη σπονδή, που μέλλεται να κρατήσει επί αιώνες.
Με το ίδιο μεράκι που έφτασε την ψυχή της αμπέλου ως στις μέρες μας.
Όπως θα σμίξουν οι συγγενείς και οι φίλοι γύρω από το ίδιο τραπέζι, ας σμίξει και ο αρχαιοελληνικής οινοποίησης Άκρατος Οίνοςμε το Ειδύλλι του (σταφυλόνερο) για να μας δώσει τον Κεκραμμένο Οίνο, που σήμερα ονομάζουμε κρασί... συνοδό προς την ψυχική μας ανάταση.
Μαζί με την ενίσχυση της Κοινότητας, για την διάσωση της Διατροφικής μας Κληρονομιάς, θα δώσει την ευκαιρία της ελληνικής μέθης ή... μέθεξης!
Λοιπόν, Ας το Κάνουμε Όπως οι Αρχαίοι

 

Οίνος κεκραμένος


Βάλε νερό στο κρασί σου……(από πού προήλθε η λαϊκή ρήση;)

Οι αρχαίοι Έλληνες σπάνια έπιναν άκρατον οίνο δηλ. ανέρωτο. Η κράσις (η ανάμιξη οίνου με νερό) γινόταν μέσα στους κρατήρες, ευρύστομα αγγεία, κεράμινα ή μεταλλικά. 

  Στα βυζαντινά χρόνια η παραγγελία στον κάπελα «δός μοι κράσιν οίνου» συντομεύτηκε σε «δος μοι κράσιν». Η λέξη οίνος ξεχάστηκε και απόμεινε «δoς μοι κρασίν» όπως το προφέρουν και σήμερα οι Κύπριοι.  

Έτσι, στη νεοελληνική γλώσσα η λέξη «κρασί» επικράτησε της λέξης «οίνος», παρόλο που, ετυμολογικά, κρασί σημαίνει οίνος νερωμένος. 

Το ρήμα που υποδήλωνε την κράσιν του οίνου με νερό ήταν κεραννύω και κερνώ, αόριστος εκέρασα και μετοχή παθητικού παρακειμένου κεκερασμένος και κεκραμένος.  

Εξ αυτού, στην αρχαία γλώσσα ο νερωμένος οίνος λεγόταν κεκραμένος ή κέρασμα. Ο οινοχόος, ο υπηρέτης που κερνούσε τον οίνο με νερό και πρόσφερε στα αρχαία συμπόσια το κέρασμα προς πόσιν, λέγεται νεοελληνικά κεραστής. 
Στη νεοελληνική γλώσσα το κερνάω και το κέρασμα ταυτίστηκαν με το «φίλευμα», το «τρατάρισμα» και όχι μόνο προκειμένου για ποτά, αλλά και για τυρόπιτες, γλυκά κτλ. Γι' αυτό όταν κερνάμε ένα κρασί, μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον πλησιάζουμε στη ρίζα των λέξεων: τον αρχαιοελληνικό ποτό. 

Θεωρώντας σταθμό, για την εξέλιξη του αμπελοοινοποιητικού τομέα, το νόμο που άνοιξε τις πύλες στην εμφιάλωση, όπου, θέλοντας να διαφοροποιήσει το εμφιαλωμένο προϊόν από το χύμα κρασί, ο νομοθέτης όρισε ότι στις ετικέτες των φιαλών θα γράφεται η λέξη «οίνος»

Έτσι, αναβίωσε στο ελληνικό οινεμπόριο η προγονική επωνυμία που είχε σωθεί ως συνθετικό μιας σειράς από σύγχρονες λέξεις: 

οινοπαραγωγή οινεμπόριο οινολογία 

οινοποιείο οινόπνευμα οινολόγος 

οινοδεξαμενή οινομάγειρος ... 

και ως ρίζα αρκετών τοπωνυμίων: 

Οινόη (δήμος της Αττικής) 

Οινούσσες (νησιά κοντά στη Χίο) 

Οινόφυτα (αρχαία πόλη της Βοιωτίας) 

Οινοπία (αρχαιότατο όνομα της Αίγινας) 

Οινιάδες (αρχαία πόλη της Ακαρνανίας Πηγή: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΡΟΛΟΓΙΑΣ (ΕΛΕΤΟ) 

  Από όλα τα παραπάνω κρατήστε το: αν πίνετε κρασί πιείτε το με νερό όπως στην Αρχαία Ελλάδα. Ένα μέρος οίνου με δύο μέρη νερού ...έτσι αποφεύγετε την μέθη, προστατεύετε τον εαυτό σας, τους άλλους και την τσέπη σας από τα πρόστιμα.   

πηγή:metron-ariston.gr